Foto:preuzeto KRIK; Ministarstvo odbrane; Vesna Lalić/Nova.rs

Vladimir Grek (39), član kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, saslušan je u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal povodom istrage pranja novca, a za koje se terete vođe kriminalne grupe Belivuk i Miljković, njihove supruge Bojana i Tanja, ali i ostali optuženi. Grek je, kako ekskluzivno saznaje portal Nova.rs, govorio o poznastvu sa vođama klana i Filipom Ivanovskim, ali i o visokopozicioniranom pripadniku MUP-a Nenadu Vučkoviću.

Grek je u tužilaštvu izjavio da okrivljenog Filipa Ivanovskog poznaje, maltene, od njegovog rođenja, a okrivljene Veljka Belivuka i Marka Miljkovića od 2014. ili 2015. godine sa Partizanovih utakmica.

„Družio se sa njima povremeno ali nema saznanja čime su se bavili, niti su nešto pričali o nekim privatnim stvarima. Rekao je i da su pričali oko obezbeđenja klubova, kao i da je i sam radio obezbeđenje. Nije radio preko agencije, već privatno, preko Nenada Vučkovića Vučka koji je držao obezbeđenje na stadionu, te da nije imao nikakav ugovor već da je to radio za 3.000 dinara“, navedeno je u iskazu u koji je Nova.rs imala uvid.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Na pitanje tužioca kakav je odnos imao sa Filipom Ivanovskim, svedok je izjavio da su komšije i da se znaju od „malih nogu“, te da su zajedno radili u JKP „Higijena“ u Pančevu, ali i da su kumovi.

„Na pitanje kako je došao do tog radnog mesta, odnosno da li je bio neki konkurs, Grek je izjavio da je došao preko Srpske napredne stranke. Na pitanje da li mu je Ivanovski možda pomogao oko zapošljavanja, svedok je rekao da nije već da je sam sebi pomogao, i to preko Nenada Vučkovića Vučka koji je zvao Branka Malovića, a Malović ga je zvao na razgovor i rekao da imaju dva radna mesta, a svedok je izabrao „Higijenu““, navodi se u iskazu.

Foto:preuzeto KRIK

O odnosu sa Vučkom, Grek je izjavio da mu je Vučko bio šef u obezbeđenju dugi niz godina, počevši od 2016, te je odgovarajući na pitanja objasnio je da je Vučko osoba koju mediji pominju kao žandarma u MUP-u koji mu je poklonio vozilo „škoda oktavia“.

Grek je izjavio i da zna da otac Filipa Ivanovskog radi u Švedskoj i da mu redovno šalje pare, pa se tako izdržava.

„Grek je rekao da mu je Belivuk pozajmio jednom prilikom vozilo da ga vozi u servis i da ga vrati kad bude gotovo, ali je na žalost kada je vraćao vozilo sa servisa slupao. Nakon toga je vozilo opravljao dugi niz meseci jer nije imao odmah para sve da plati. Na kraju je ovo vozilo oduzeto od njega od strane policije uz potvrdu u januaru 2021. godine kada se nalazio na aerodromu i trebalo je da pokupi Veljka i da ga odveze kući, ali je došla policija, uhapsila ih i odvela ih na saslušanje“, navodi se u iskazu.

Sa šefovima i supruge

Podsetimo, tokom prošle nedelje potvrđena je nova optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga i ostalih optuženih.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Okrivljeni pripadnici ozloglašenog klana novac su ulagali u nekretnine, skupocene predmete, ali i automobile. Prilikom hapšenja kod njih je zaplenjen novac, ali se pretpostavlja da to nije ni deo novca koji su proteklih godina „zaradili“ činjenjem krivičnih dela.

Bonus video: Kako je Nenad Vučković govorio o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar