Foto: Shutterstock

Direktor Instituta za sudsku medicinu Kosova Arsim Grdžaliu (Gërxhaliu) rekao je da su tokom nedavnih iskopavanja u Kiževaku u Srbiji pronađene lobanje dve osobe.

Pojasnio je da se tokom utorka očekuje da se povuku kako bi uzeli uzorke za DNK test.

„U subotu je završen rad prvog tima, danas u 07:00 počeo je i drugi tim sa tri člana, radiće do subote, pa se tako radi šest dana u nedelji. Međutim, imaćemo posla u narednih nedelju dana, i u zavisnosti od problema koji se mogu pojaviti na terenu, može se dogoditi da se produži dok ne budu u potpunosti završeni“.

„Do sada su, nakon uklanjanja sloja zemlje i kamenja, na površinu izašle dve lobanje i najmanje dve osobe, koje bi trebalo da budu odnešene i da se izvrši forenzičko veštačenje i uzmu uzorci DNK“, rekao je on.

Grdžaliu kaže da postoje još dve nedelje posla u vezi sa iskopavanjima u ovom delu, te da nije poznat broj tela za koja se sumnja da su tamo.

„Imamo posla još dve nedelje, što se tiče broja, ne bih voleo da govorim, ali mogu da kažem da srpska strana govori o 14, 16 (tela), ali moramo znati da ova grupa pripada grupi ‘Rezala’, slučaj pronalaska 2014. godine u Rudnici, čak i dve nove identifikacije pripadaju toj grupi, što je bila naša ranija istraga, kada smo sumnjali, pa je isto potvrđeno. A takođe imamo ponovni sastanak, jer je polovina (broja) od ranije podnetog slučaja sada izašla u Kiževaku.“

Od početka rada u Kiževaku, Grdžaliju je potvrdio da je tim od četiri osobe izvršio detaljan terenski pregled.

„Samo prošle nedelje započeli smo rad u Kiževaku, bili smo tim od četiri člana, dva forenzičara, antropologa i forenzički fotograf. Prvog dan, kada smo radili konzervaciju terena, bilo je pet slojeva geoplastične mase, koju smo postavili u decembru da bismo očuvali teren i da se ne bi pomeralo, pa je urađena detaljna kontrola uklanjanja ove mase, te smo prvog dana vreme utrošili dok se ne sastavi 3D alat za merenje delova kostiju“.

„Znamo da negde u debljini od četiri metra ima posmrtnih ostataka, jer su ih bacili kamionom, te su se koštani delovi rasuli i normalno je da svaki koštani deo mora da se izmeri i bude u programu“, zaključio je Grdžaliu.

Iskopavanja posmrtnih ostataka žrtava rata na Kosovu 1998-1999, nastavljena 5. maja, nastavljena su u ponedeljak u Kiževaku u Raški.

U subotu je lokaciju masovne grobnice posetila i viša delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar