Kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini

Hronika 10. maj. 202115:53
Podeli:
Foto: Printscreen/REUTERS

Sinoć oko 22 sata kamenovana je crkva Svete Petke u Vitini. Niko nije povređen, saopštila je Kancelarija za KiM. Policija u ovom kraju potvrdila je da je u dvorištu crkve samo pronađen kamen, te da je to isto prijavio i nastojnik crkve, i da nema oštećenja.

Kako Kancelarija za KiM navodi, incidentu je prethodio pokušaj nepoznatih počinilaca da na Đurđevdan skinu trobojku sa zvonare crkve Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem Klokotu, ali takođe i to da je ranije ove godine iz ove crkve ukraden novac i vredne crkvene relikvije, kao i iz Crkve Sv. Trojice u susednom Partešu.

Kancelarija za KiM incident je registrovala kao nastavak napada na versku i kulturnu baštinu SPC na KiM i slučaj broji već kao 10. incident od početka godine na imovinu SPC-a.

Takođe su registrovali da su prethodno obijene su i opljačkane Crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji u Štrpcu, kao i crkva u Klokotu.

Podsetili su i na to da je i američki Stejt Department izvestio o incidentima na imovinu Srba, uključujući i versku.

Kancelarija za KiM je naglasak u svom saopštenju stavila i na nekažnjivost u vezi sa ovim incidentima, ali i kako navode, „umanjivanje važnosti ovih napada“.

U izjavi za KoSSev portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hashani (Hašani) kazao je da je nastojnik crkve sinoć prijavio kosovskoj policiji da je u dvorištu pronašao kamen.

Kosovska policija je izašla na lice mesta i utvrdili su da nije ništa oštećeno, niti je iko povređen.

Iako, kako Hašani kaže, slučaja zapravo slučaja nema, kosovska policija nastavlja da prati i posvetila je pojačanu pažnju ovog verskog objekta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar