Jasmina Paunović, Kristofer Hil i Bojana Savović Foto: Twitter/Američka ambasada/@USEmbassySerbia

Pošto nas institucije u Srbiji ignorišu već mesec dana, svakom ko želi da nas čuje, reći ćemo naše mišljenje o stanju u pravosuđu, a naročito u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, poručile su za Nova.rs tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović. Ovim rečima, one su prokomentarisale prijavu koju je protiv njih podnelo režimsko Udruženje "Transparentnost" iz Trstenika, jer su se odazvale na poziv za sastanak sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom.

Od trsteničkog Udruženja „Transparentnost“, podsetimo, javno je morala da se ogradi  „Transparentnost Srbija“, koja je deo međunarodne mreže i kao takva već dve decenije prisutna u srpskoj javnosti. Trstenička verzija označena je kao udruženje koje kontroliše država, a za koje se sa sigurnošću ne zna ni koliko ima članova ni čime se tačno bavi. U javnosti se isključivo eksponira njegov prvi čovek, izvesni Mario Spasić, nekadašnji službenik ministarstva zdravlja, specijalizovan za partijsku propagandu.

Da se nesumnjivo „sličan sličnom raduje“ potvrđuje činjenica da Spasić, češće nego o režimskim medijima i opskurnim programima, gostuje u kabinetu beogradskog višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića u Palati pravde, takođe predsednika jednog udruženja, sličnih odlika i obeležja.

Kad Spasić pak, nije u kabinetu ili na proslavama na kojima sa Stefanovićem razmenjuje zahvalnice i zagrljaje, njegovo prisustvo neizostvano je na društvenim mrežama i profilima Stefanovićevog „gongo“ Udruženja sudija i tužilaca. „Zli jezici“ tvrde da je pravi razlog njegovog boravka na mrežama zapravo „drugarski“, kako se Stefanović ne bi baš neprekidno dopisivao – sam sa sobom.

Upravo je Spasić potpisnik prijave protiv tužiteljki Savović i Paunović, a koja je upućena Državnom veću tužilaca – već dovoljno zatrpanom prijavama protiv nezakonitog postupanja Stefanovića, zloupotrebe položaja, trgovine uticajem… Da je upravo Stefanović idejni tvorac ovog suvislog poteza, utisak je koji se iz mesta nametnuo javnosti.

Pročitajte još:

Iako je prijava protiv tužiteljki u potpunosti neosnovana i neutemeljena, ona pak jasno pokazuje da Stefanović ne bira način kojim će se obračunavati sa koleginicama, čiji je integritet, stav i profesionalizam, neosnovano i bahato pocenio.

Intenzitet napada koje trpe Savović i Paunović od trenutka kada su javno progovorile kako ih je Stefanović udaljio iz Odeljenja za korupciju nakon hapšenja osumnjičenih za malverzacije u EPS, drastično se povećao pre nekoliko dana, kada je Ambasada SAD objavila da su se obe odazvale pozivu za sastanak sa ambasadorom Kristoferom Hilom.

Rafalna paljba usledila je, očekivano, sa društvenih mreža i profila Stefanovićevog udruženja.

„To kako se koleginica borila protiv korupcije, nadamo se da će uskoro VJT objaviti izvestaj o njenom radu, kolege iz VJT su zaprepasceni medijskim izjavama koleginica „Laura“ – stoji u tvitu Udruženja tužilaca i sudija Srbije.

„Zastrašujuće je i ponižavajuće, pre svega za institucije, jer samo na osnovu odluke Državnog veća tužilaca u zakonom određenom postupku, pravilima i određenim rokovima na zakonom propisan način može se vršiti vanredno vrednovanje mog rada. Dakle, pravilnik propisuje transparentnost takvog postupka, a ja o takvom postupku nisam upoznata, ali izgleda da njegovo (Stefanovićevo prim. aut) udruženje jeste upoznato“, navela je Bojana Savović za N1.

Inače Zakon o javnom tužilaštvu propisuje da „vrednovanje rada javnog tužioca i njegovih zamenika“ predstavlja osnov za tri postupka – izbor, obaveznu obuku i razrešenje tužioca.

Tužiteljka Savović je navela u svojim zahtevima za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, koje je uputila i Državnom veću tužilaca i Povereniku za samostalnost, da nije upoznata da je bilo koji od ova tri postupka u toku. Međutim, ne isključuje mogućnost da je vrednovanje obavljeno i bez njenog znanja.

„Zato što se u tom sopštenju navodi da se nadaju izveštaju o mom radu. Tako da iz tog njihovog nadanja da oni znaju da se neka kontrola vrši i da čekaju izveštaj te kontrole“, navela je ona.

Sastanak tužiteljki sa ambasadorom SAD zapao je za oko i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, koji je kazao da se „američka ambasada otvoreno i grubo meša u unutrašnja pitanja Srbije“.

Ni Dačić, ali ni bilo koji drugi član Vlade, premijerka, republički tužilac, niti bilo koji predstavnik zvanične institucije države Srbije nije se ni nežno „umešao u unutrašnja pitanja Srbije“ i pozvao tužiteljke Savović i Paunović na sastanak, te čuo šta su one to sve rade da kažu o pravosuđu i VJT – „svakom koga zanima“.

Očigledno da to, bar zasad, zanima samo građane Srbije, koji tužiteljkama pružaju podršku od samog početka, ali i amabsadora Hila, koji je uprkos svemu, vaspitano i diplomatski, državi Srbiji dao prednost od mesec dana da se i sama zainteresuje.

Bonus video: Advokat Ivan Ninić prozvao Zagorku Dolovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare