Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs

Tužiteljka Bojana Savović, ovogodišnja dobitnica prestižne NIN-ove nagrade za ličnost godine, koja je javno stala u odbranu ustavnosti, zakonitosti, ljudskih prava i sloboda, a posebno javnotužilačke organizacije, dobila je nedavno i „priznanje“ svog neposrednog rukovodioca Nenada Stefanovića i to u obliku 11 prijava – sedam disciplinskih i četiri „zbog kršenja kodeksa“.

Kako saznaje „Nova“, Stefanović je protiv Savovićeve podneo prijave Viskom savetu tužilaštva (VST), kojim, između ostalog, traži da se ispita da li je Savovićeva svojim javnim istupanjima u medijima, a posebno na tribinama „ProGlasa“, prekršila kodeks javnih tužilaca.

Bojana Savović ProGlas Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da je po sredi nastavak organizovanog progona, šikaniranja i pokušaja narušavanja njenog ličnog i profesionalnog integriteta, ocenila je i tužiteljka Savović u svom izjašnjenju koje je dostavila VST, a u koji je „Nova“ imala uvid.

Savovićeva već godinu dana trpi nedopustive pritiske i mobing od strane Stefanovića i njegovih saradnika, a sve zbog toga što se javno suprotstavila njegovim zloupotrebama hijerarhijskih ovlašćenja, kada ju je, nakon hapšenja osumnjičenih za pljačku EPS, bez ikakvog osnova „skinuo“ sa predmeta i „proterao“ iz antikoruptivnog odeljenja VJT. Većinska javnost odmah je stala iza Savovićeve, a u mesecima koji su usledili, njeni medijski i javni nastupi praćeni su bezrezervnom podrškom građana.

Nenad Stefanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon što je grupa intelektualaca, uoči decembarskih izbora, pokrenula inicijativu „ProGlas“ , kako bi pozvali građane da se u što većem broju izađu na birališta, na tribinama je pored univerzitetskih profesora, javnih ličnosti i novinara govorila i tužiteljka Savović. Iako „ProGlas“ nije politička partija niti opcija, već građanska inicijativa, tužilac koji je na talasima politike i partijske podobnosti dospeo na čelo najbitnijeg tužilaštva u državi, uporno pokušava da Savovićevu optuži za
političko delovanje.

„Dovoljno je samo jednom odslušati njen zapaljiv govor i odgledati njen nastup (uz naglašenu dikciju i podizanje šake stisnute u pesnicu), da bi svima bilo jasno da se radi o političkom govoru. Više puta je upotrebila reči „ne želimo nasilje“ čime se jasno svrstala na stranu jednog učesnika u izborima“…samo su neka od politikanskih tumačenja Nenada Stefanovića na govore Savovićeve, koja nikada nije pomenula nijednu političku opciju ili stranku, niti pozvala građane da za neku od njih (ne) glasaju.

Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Podsetila bih i glavnog javnog tužioca Nenada Stefanovića na član Zakona o javnom tužilaštvu koji propisuje da nosilac javnotužilačke funkcije dužan da se uzdrži od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera – osim ako se radi o pitanjima koja se tiču : 1. javnog tužilaštva, 2. ustavnosti i zakonitosti, 3. ljudskih prava i osnovnih sloboda. Odgovorno tvrdim da su sva moja javna istupanja u cilju zaštite javnog tužilaštva, ustavnosti i zakonitosti i ljudskih prava i osnovnih sloboda“, navedeno je u izjašnjenju Savovićeve.

„Istim članom je propisano da je nosilac javnotužilačke funkcije dužan da se uzdrži od učestvovanja u političkim aktivnostima političkih subijekata a ko su politički subjekti jasno reguliše Zakon o političkim strankama, Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, te je jasno da su to samo oni koji učestvuju na izborima i da neformalna grupa građana „Proglas“ nije učestvovala na izborima“, odgovorila je Savović na flagrantan pokušaj Stefanovića da je proglasi političkim akterom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takođe, Stefanović se na jednoj prijavi bavio i gostovanjem Savovićeve u podkastu „Snaga uma“ na portalu „Nova.rs“, gde je o pomenula period posle 5. oktobar 2000. kao vreme „talasa optimizma“.

„Ja sam do sada u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri imala uvek besprekorne rezultate rada, objavljivala sam veliki broj radova, bila predavač na brojnim seminarima u Srbiji i inostranstvu, a sada se protiv mene podnosi veliki broj disciplinskih prijava i prijava Etičkom odboru što narušava moj profesionalni i lični ugled. Rezultati rada u državnim organima, a pre svega u javnom tužilaštvu, nisu merodavni za napredak u javnotužilačkoj organizaciji. Predlažem da službenim putem zatražite i izvršite uvid u godišnje rezultate rada, unazad 10 godina, za mene, za glavnog javnog tužioca Nenada Stefanovića i za njegovog prvog zamenika Miodraga Markovića, te ćete na osnovu broja urađenih predmeta, brzine donošenja odluka u tim predmetima, meritornog odlučivanja, procenta osuđujućih presuda doneti nesporan zaključak o tome da rezultati rada nisu ni u kakvoj korelaciji sa pozicijom u javnotužilačkom sistemu“, navela je Savović u jednom od 11 izjašnjenja.

Bonus video: Tužiteljka Bojana Savović: Državne institucije su Meka za neradnike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare