Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon izneo je šokantna saznanja prilikom gostovanja na televiziji Nova S kada je rekao da je broj umrlih od koronavirusa u Srbiji do 1. juna tri puta veći od onog koji je zvanično saopšten. Ovakvi podaci izazivaju paniku u javnosti zbog čega je nužno da se sprovede istraga o tome ko je kriv za netačno iznete podatke, međutim, tužilaštvo još uvek nije preduzelo ništa povodom ovog slučaja.

Dr Kon je tokom gostovanja istakao da je pogrešni broj preminulih osoba posledica nepreciznosti kompjuterskog programa, ipak, zbog ovakvih tvrdnji, odnosno lažnih podataka u koje su građani imali uvid proteklih meseci, moralo bi da reaguje nadležno tužilaštvo i ispita da li je ova statistika svesno ili nesvesno prezentovana građanima Srbije.

Pročitajte još...

Portal Nova.rs poslao je pitanja Višem javnom tužilaštvu, kao i Republičkom javnom tužilaštvu kako bismo proverili da li će da reaguju povodom tvrdnji Predraga Kona, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Advokat Ivan Ninić u razgovoru za Nova.rs ističe da, pre svega, o ovom slučaju trebalo bi da se oglasi Zaštitnik građana.

„Ovde bi trebalo da reaguju sve institucije. Pre svega, treba da reaguje Zaštitnik građana i da sprovede sveobuhvatni nadzor nad svim institucijama koje su dužne da vode statistiku i zdravstvene evidencije. To su, između ostalih, instituti za javno zdravlje i one ustanove koje su tretirane kao kovid centri. Osim toga, trebalo bi da reaguje i zdravstvena inspekcija, zato što je ona nadležna da kontroliše ažurnost i tačnost vođenja zdravstvenih evidencija u zdravstvenim ustanovama“, kaže advokat za naš list.

Ninić ističe i da je zakon predvideo stroge prekršajne kazne – novčane, za ustanove i rukovodioce istih koji krivotvorene takve evidencije i koji, kako tvrdi, praktično nesavesno i neažurno vode podatke.

„Na kraju, mora tužilaštvo da reaguje i istraži ko je, na koji način, svesno ili nesvesno, učestvovao u fabrikovanju takve statistike. Ovo je naročito osetljiva tema, u pitanju je zdravlje i život građana, i ovakva tema izaziva i širi paniku. Tužilac mora da utvrdi da li je svesno ili nesvesno neko saopštio građanima pogrešne podatke, kao i iz kojih razloga je to učinjeno“, dodaje Ninić.

Foto: N1/Ivan Ninić, advokat

Prijava Tepićeve i Todorića

Ipak, postavlje se pitanje da li će tužilaštvo istražiti ovaj slučaj, ukoliko uzmemo u obzir da još uvek ništa nije urađeno po pitanju krivične prijave koju su Vladimir Todorić, šef pravnog tima Stranke slobode i pravde (SSP), i potpredsedicom te stranke Marinika Tepić ranije podneli protiv članova Kriznog štaba.

Krivične prijave su podnesene protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, načelnika odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečije bolnice Branimira Nestorovića, zamenice direktora Insituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut dr. Darije Kisić Tepavčić, sanitetskog potpukovnika Vojske Srbije dr. Predraga Kona, i Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine, jer su, kako su Todorić i Tepićeva naveli, “činjenjem i nečinjenjem ugrozili zdravlje i živote ljudi počinivši time teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Zlatibor Lončar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, pomaka u slučaju krivične prijave nije bilo do nedavno, kada je Prvo osnovno tužilaštvo uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ni manje ni više nego – Ministarstvu zdravlja, na čijem je čelu Lončar, inače jedan od članova Kriznog štaba protiv koga je i podneta krivična prijava.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare