Foto: Nova.rs

Sudski postupak "Jovanjica 1" drugi put je za manje od godinu dana privremeno stopiran. Istovremeno, možda i važniji postupak - "Jovanjica 2" konačno se posle dve i po godine pomerio sa mrtve tačke. "Jovanjica 3" nije ni na vidiku. Međutim, N1 nezvanično saznaje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo Upravi kriminalističke policije više zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koja bi, eventualno dovela do otvaranja "Jovanjice 3". Poslednji takvi zahtevi podneti su u poslednja tri meseca, premda ih je bilo i ranije.

Zbog čega su upućeni zahtevi UKP-u?

Početkom juna ove godine inspektor koji je razotkrio Jovanjicu, Slobodan Milenković, tada i dalje načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, lično je, a u ime svog tima, tom tužilaštvu uputio zahtev da se istraga u slučaju Jovanjica proširi u vezi sa finansiranjem, logistikom, ali i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na plantaži Jovanjica.

Baš nakon toga pojačava se kampanja koja se u javnosti već vodila protiv inspektora. Pre svega, protiv samog Milenkovića i inspektora Dušana Mitića, doskorašnjeg šefa operative Četvrtog odeljenja, sa ciljem da se inspektori kriminalizuju i u potpunosti diskredituju. Milenković i Mitić smenjeni su, odnosno rešenjem iz kabineta ministra policije preraspoređeni su na druge funkcije van Odeljenja za borbu protiv droga, ali njihove pozicije na kojima su bili nisu ukinute, piše N1.

Kampanja protiv inspektora posebno je pojačana nakon svedočenja Mitića i Milana Isakova pred sudom.

Mitić je pred sudom rekao da „Jovanjica nije afera, već najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope, ako ne i u celoj Evropi“.

Ispričao je još da se u prvim danima policijskih akcija na imanju pojavio pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je inače i drugooptuženi u slučaju „Jovanjica 2“, i da je tražio da se sa „Jovanjicom“ ne izlazi u javnost.

Od Mitića smo saznali i da je takav zahtev o zataškavanju afere dolazio od Bratislava Gašića, koji je u to vreme bio na čelu BIA.

Takođe je svedočio i o prisnom odnosu Gašića sa Koluvijom. Mitić je to zaključio nakon uvida u njihovu konverzaciju, jer mu je Koluvija kada je doveden na imanje Jovanjica tokom pretresanja imanja pokazivao poruke u svom telefonu.

Inspektor Milan Isakov kazao je tokom svog svedočenja da mu je „žao što su uhvatili državu u kriminalu i proizvodnji droge“, ali i da inspektori nisu mogli da veruju u kojoj meri su državne strukture umešane u ovaj slučaj.

Jovanjica 1

Godine 2022, i to 22. novembra, prvi put su na predlog advokata odbrane isključeni dokazi sa pretresanja Jovanjice 18. novembra 2019, jer je pretresanje navodno bilo nezakonito. Ti dokazi podrazumevaju više od pola tone već osušene marihuane, spakovane za prodaju.

Potom je usledila žalba postupajućeg tužioca u predmetu Saše Drecuna Apelacionom sudu.

U februara 2023. Apelacioni sud odlučuje da se odluka Višeg suda ponovo razmotri, ali da se prethodno saslušaju četiri inspektora Odeljenja za borbu protiv droga i njihov tadašnji načelnik Slobodan Milenković.

U aprilu 2023. svedočili su inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović.

U junu i julu svedočio je inspektor Dušan Mitić, a u septembru inspektor Milan Isakov.

Milenković je trebalo da svedoči 27. septembra, ali na ročište nije došao iz zdravstvenih razloga. Obavestio je sud dva dana ranije da želi da svedoči, ali u drugoj polovini novembra po savetu lekara.

Neočekivano, tog 27. septembra predsednik sudskog veća Zoran Ganić odlučuje da ne može da čeka Milenkovića još mesec i po dana, da nije neophodan jer su već saslušali četvoricu inspektora. Zbog toga je nastavio suđenje i sudsko veće na kraju drugi put donosi odluku da se izuzmu sporni dokazi.

Kako nam je rečeno u Tužilaštvu za organizovani kriminal, na ovakvu odluku tužilac Drecun uložio je žalbu 10. oktobra Apelacionom sudu.

Jovanjica 2

Prvi put za dve i po godine, od kako je bio zakazan prvi termin za pripremno ročište predsednik sudskog veća Zoran Ganić, dakle isti kao i u postupku „Jovanjica 1“, upotrebio je pravnu mogućnost da razdvoji postupak kako bi se ročište održalo, iako je to bilo moguće više puta do tada i inače uopšte nije retka praksa u sudskim procesima.

Do tog dana ročista su bila odlagana čak 20 puta iz različitih razloga, što je izazvalo sumnju javnosti da se postupak opstruiše, iako su često i advokati odbrane i prvooptuženi Predrag Koluvija navodili da im se žuri i da bi želeli da se što pre okončaju oba postupka u slučaju Jovanjica.

Osim prvooptuženog Koluvije, u „Jovanjici 2“ je još osmoro optuženih, među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi – pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Oni se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su prvooptuženom Koluviji dok je ilegalno uzgajao marihuanu dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

Tužiocu ističe mandat
Tužiocu Saši Drecunu koji postupa u oba sudska postupka Jovanjica mandat ističe 31. oktobra.

Drecun je u Tužilaštvo za organizovani kriminal upućen iz Višeg javnog tužilaštva, 1. novembra 2019. godine, dve nedelje pre policijske akcije na imanju Jovanjica.

Prema tada važećem Zakonu o javnom tužilaštvu, rešenje o upućivanju u tužilaštvo posebne nadležnosti donosio je republički javni tužilac, na predlog tužioca tužilaštva posebne nadležnosti na period ne duži od četiri godine.

Prema novom zakonu koji je stupio na snagu u maju ove godine, nakon isteka roka na koji je tužilac upućen, ne postoji mogućnost ponovnog upućivanja u isto javno tužilaštvo.

Pravnici smatraju da kako je tužilac Drecun ipak upućen po starom zakonu, to bi značilo da ipak postoji mogućnost ponovnog upućivanja. Odluka je, ipak, na višim instancama, ali ni Vrhovno javno tužilaštvo ni Visoki savet tužilaštva nisu nam odgovorili na pitanja niti su TOK-u dali povratnu informaciju na dopis koji im je iz ovog tuzilaštva stigao još u julu.

***

BONUS VIDEO: Jovanjica 2: Sudija razdvojio postupak u odnosu na dvojicu okrivljenih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar