Stare sumnje da je u toku zataškavanje slučaja Jovanjica nisu razvejane, a pojavile su se nove. U međuvremenu smenjeni šef Četvrtog odeljenja za drogu beogradske policije Slobodan Milenković je u ponedeljak 2. oktobra, kako saznaje NIN, prijavio nadležnima u MUP-u ime osobe koja je platila 500.000 evra za likvidaciju njega i njegovog kolege Dušana Mitića, doskora šefa operative tog odeljenja, piše NIN u novom broju.

Pre toga tročlano veće Posebnog odeljenja Višeg, tzv. Specijalnog suda, kojim predsedava sudija Zoran Ganić, ponovo je odlučilo da iz dokaza izuzme oko 660 kilograma marihuane, koja je prema optužnici bila osušena i spremna za prodaju, te da nije potrebno da se sačeka da o tome svedoči inspektor Milenković, podseća NIN.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) za NIN su potvrdili da će uložiti žalbu Apelacionom sudu na to što je Veće Specijalnog suda izuzelo dokaze.

Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Poseban razlog za žalbu biće i prvostepena odluka da Milenković ne treba da svedoči na suđenju“, rekli su za NIN u TOKu.

Sada je i ova vest pala u zasenak s obzirom na to da je izneta nova informacija da se sprema likvidacija nedavno smenjenih inspektora Četvrtog odeljenja.

Pročitajte još:

Spremanje likvidacije

Advokatska kancelarija Zdenka Tomanovića, zastupnika inspektora, saopštila je 2. oktobra da je „prema danas primljenim informacijama za likvidaciju inspektora Milenkovića već plaćeno 500.000 evra, a sumnja se da je isto toliko plaćeno i za likvidaciju inspektora Mitića“.

„Milenković će nadležne obavestiti o novoj informaciji, kao i o imenu osobe koja je platila likvidaciju, ali i o sumnji po čijem nalogu je plaćena. Neophodno je da policija i tužilaštvo odmah prestanu sa politikantskim igrama prava na život i da sve svoje resurse stave u funkciju sprečavanja zla“, navodi se u saopštenju.

Zdenko Tomanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovu informaciju, kako kažu nezvanično u policiji, Milenković je dobio od „kredibilnog operativnog izvora“ i zatim je dostavio nadležnima u MUP-u. Dalja procedura bi nalagala da nadležni u najkraćem roku obave provere i o tome obaveste i Milenkovića, koji je pre toga dva puta nadležnima u MUP-u prijavio da se njemu i Mitiću sprema likvidacija.

U oktobru 2021. je i advokat Tomanović rekao da je informacija o tome da kriminalne i deo bezbednosnih struktura Srbije pripremaju ubistva inspektora dobijena iz dva izvora.

Pročitajte još:

Mitić je jula 2023. na suđenju svedočio da je bezbednosna procena o njihovoj ugroženosti tokom 2021. i za njih ostala službena tajna. Početkom prošlog meseca Tomanović je najavio da će Milenković „obavestiti nadležne o imenima šefova jednog narko-klana koji su prihvatili realizaciju likvidacije njega, kao i o imenima potencijalnih realizatora“, da će dostaviti i „fotografije lica za koje se sumnja da pripada državnim strukturama dok snimapojedine objekte, koji su ocenjeni kao pogodni za zlo koje mu spremaju“ i obavestiti nadležne o lokacijama „na kojima je uočena intenzivnija pratnja i snimanje uz uverenje da je isti plan namenjen i Mitiću“.

Milenković je sredinom novembra 2022. i početkom avgusta 2023. otkrio da ga prate agenti BIA. Iako je oba slučaja prijavio, do danas nijedna institucija nije dala objašnjenje zašto BIA to radi.

Dokazi i svedočenje

Veće sudije Ganića ponovo je, pre nego što je saslušalo Milenkovića, izdvojilo iste dokaze, iako je Apelacioni sud u Beogradu prilikom poništenja ranije takve odluke naložio njegovo saslušanje. Među izdvojenim dokazima opet su, osim oko 660 kilograma osušenog kanabisa, rokovnici u kojima su upisivane smene ljudi koji su, prema navodima optužnice, proizvodili drogu, kao i hiljade biljaka kanabisa.

Milan Isakov, Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sudija Ganić je, obrazlažući novu odluku, naveo da Milenkovićevo svedočenje nije neophodno za ponovno odlučivanje o izuzimanju, jer su već saslušana četiri svedoka, od kojih su dvojica prisustvovala pretresu – Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, a da će njihov šef biti saslušan u nastavku suđenja. Inače saslušani inspektori su ukazivali tokom svedočenja da upravo Milenković ima najviše informacija i da detaljno može da svedoči o tome.

Sam Ganić je potvrdio da je Milenković obavestio sud da zbog zdravstvenih problema ne može da svedoči i da neće moći da prisustvuje ročištu do druge polovine novembra. NIN saznaje da je Milenković, koji je na bolovanju, uputio pismo sudu u kome ih obaveštava da je priroda njegovog zdravstvenog problema takva da ne može dugo ni da stoji, ni da sedi i da mu moguće predstoji delikatna ponovna operacija. Inspektor je naveo u pismu da su mu, bez obzirana to da li će na operaciju ili ne, lekari rekli da bi mogao da svedoči u drugoj polovini novembra, pa je zamolio sud da mu do tada odloži dolazak.

To je odbijeno.

Kao i prošli put, i sada, 27. septembra, sudija Ganić slično je obrazložio izuzimanje dokaza da tog 18. novembra 2019. prvooptuženi Predrag Koluvija, suvlasnik Jovanjice, nije bio obavešten o pretresu, te da mu nije predata naredba i da pretresu nije prisustvovao. Sada je tročlano Veće prihvatilo predlog odbrane Koluvije da se neki dokazi izdvoje i da pre toga nije potrebno saslušati Milenkovića. Ganić je rekao da nisu prihvaćeni navodi inspektora Juriševića i Petrovića, koji su prisustvovali pretresu.

Odbijeno je, naime, njihovo svedočenje da im je sudija za prethodni postupak, koji im je prethodno izdao i pisano naredbu za pretres Jovanjice 18. novembra, usmeno rekao da mogu da obave pretres u prisustvu i druga dva svedoka, umesto vlasnika imanja Predraga Koluvije i Aleksandra Anđića.

Nisu prihvaćena ni pozivanja nadležnog tužioca Saše Drecuna na zakone i Ustav da su umesto Koluvije, njegovog advokata i Anđića mogla prisustvovati pretresu i druga dva punoletna svedoka, kao i podsećanja da su to bile dve dugogodišnje radnice na Jovanjici, koje su i potpisale zapisnik o pretresu.

Motivi i sumnje

Što se tiče izdvajanja oko 660 kilograma sušene marihuane koja je prema veštačenjima imala znatno viši procenat THC-a (tetrahidrokanabinola) od dozvoljenog, jasan je motiv odbrane zašto to želi da izdvoji iz dokaza. Međutim pravne igre da se odluka donese pre saslušanja Milenkovića čini se da nisu motivisane samo boljim položajem optuženih, već i zbog bojazni vlasti da bi to svedočenje moglo da utiče na birače pred moguće decembarske izbore.

To je indirektno potvrdio i Koluvijin advokat, funkcioner i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović. On je obrazlažući zahtev odbrane rekao: „Milenković neće moći da dođe u sud do druge polovine novembra, a raniji svedoci su održali političke tirade, a on hoće da dođe pred izbore da priča i to je nedopustivo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar