Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu započelo je istragu, odnosno prikupljanje obaveštenja o tome kako je i zbog čega 23. juna Nemanja S. (15) smrtno stradao na beogradskim bazenima "Košutnjak".

Ovo je za „Novosti“ juče potvrđeno iz nadležnog tužilaštva, u koje su, prethodno, pristigli i obdukcioni i toksikološki nalazi. O detaljima iz tužilaštva ne žele da govore, ali kako nezvanično saznajemo, u telu dečaka nije nađen alkohol, kao ni prisustvo droga. Obdukcija je, nezvanično, pokazala da je smrt nastupila utapanjem.

Istraga bi trebalo da utvrdi kako je do nesreće uopšte došlo. Da li je Nemanja nastradao posle skoka sa skakaonice ili pak sa ivice bazena, kao i da li je neko skočio na njega, te je petnaestogodišnjak izgubio vazduh i udavio se?

Roditelji nastradalog dečaka čekaju nadležne da se oglase, ali su započeli i sopstvenu istragu, kako bi, kako kažu, došli – do istine. Naime, pojedini snimci do kojih su došli, pokazuju kada je dečak došao na bazen, kao i to da nakon tragedije, na kupalištu nisu bili prisutni svi zaposleni, bez kojih ono nije smelo uopšte da bude otvoreno.

Nakon pisanja „Novosti“ o tragediji na bazenu, javljaju nam se stručnjaci iz oblasti medicine, bezbednosti, sporta…

Jedan od lekara iz Republičkog zavoda za sport i medicinu, koji zbog prirode posla ne želi da mu objavljujemo ime, objasnio je da su „nestručnost i neodgovornost“ nadležnih i zaposlenih na bazenu, za sve „krivi“:

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Na kupalištu, osim stručno osposobljenih spasilaca, kojih mora da bude dovoljan broj i koji nijednog trena ne smeju da iz vidokruga izgube kupače u bazenu, ali i one van njega, moraju uvek da budu prisutni lekar, sestra i, obavezno, sanitetsko vozilo“, objašnjava sagovornik.

„Prema prvim informacijama, kobnog dana je na kupalištu, koje prima više od 10.000 kupača, bilo svega 13 spasilaca, što je nedovoljno. Takođe, da je medicinsko osoblje sa bazena reagovalo na vreme, a ne da se čekao dolazak Hitne pomoći, dečak bi možda danas bio živ. Dakle, na nadležnima je da utvrde istinu i na odgovornost pozovu sve koji su zatajili u datom momentu.“

U nadležno tužilaštvo juče je, kako je rečeno, stigao i obdukcioni nalaz Lazara M. (9), koji se udavio u bazenu na Voždovcu. Kada se tragedija dogodila, mediji su pisali da je do nje došlo nakon što je dečak ušao sam u bazen i tamo imao epileptični napad. Istraga će potvrditi ili demantovati ovu sumnju.

Bonus video: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare