Protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze još 2021. godine pokrenuta je predistraga povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog navoda o nameštanju utakmica, a prema saznanjima Nova.rs, ona nije puno odmakla od početka. I dok preistraga tapka u mestu, pojavile su se informacije da je bivši predsednik FSS poslednji put viđen u Dominikanskoj Republici.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeza imao je neverovatnu karijeru od dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Od uličnog dilera cigareta i deviza, postao je „ugledni biznismen“ a na kraju čak i predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Ipak, ključni preokret u njegovoj karijeri nastupio je februara 2021. godine, kada je pozvan na informativni razgovor u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Poziv u policiju usledio je nakon hapšenja klana Veljka Belivuka i Marka MIljkovića i saslušanja Aleksandra Kajmakovića, zvanog Aca Bosanac, koji je ispričao da ga je upravo Kokeza upoznao sa Belivukom.

ročitajt još:

Ubrzo nakon saslušanja, Kokeza je podneo ostavku u FSS, a interesantno je i da je nestao iz javnosti. U međuvremenu, protiv njega je pokrenut predistražni postupak povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica. Predistragu vodi Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i oni su dali nalog policiji, 6. aprila 2021. godine, za prikupljanje obaveštenja radi provere određenih navoda o određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica.

Povratna informacija iz policije nije stizala u tužilaštvo, uprkos brojnim urgencijama, a prema poslednjim informacija Nova.rs, i dalje je u toku predistraga. Praktično, nije se odmaklo od početka.

Kako je naš portal pisao, provere su se odnosile na donaciju FIFA i UEFA od 130.000 evra FK Bežanija, i navode da je pola te sume taj klub navodno „morao“ da „vrati“ FSS-u. Reč je o sumi od 65.000 evra. Takođe, proveravalo se i da li je bilo uplate od milion dinara na račun FK Bežanija, ko je uplatio i koji je bio osnov uplate, a koji su potom uplaćeni (milion dinara) FSS-u u vidu kazne.

Ono što je izvesno da od Kokeze već dugo nema ni traga, ni glasa.  U javnosti se pročulo da je Kokeza otputovao iz zemlje, a kako Nova.rs nezvanično saznaje, on je pre otprilike šest meseci viđen u Dominikanskoj Republici i to po restoranima u mondenskom letovalištu Punta Kana.

Filipini
Filipini; Foto: Ian Bird / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije poznato da li je i dalje u Dominikanskoj Republici, a ono je izvesno jeste da je dosad u više navrata dovođen u vezu s pomenutom lokacijom.

Naime, on je u januaru 2021. godine fudbalske reprezentativce Srbije odveo u tu karipsku zemlju. Reprezentacija Srbije je tada otputovala na turneju po Americi, i u sklopu nje odigrala i dve prijateljske utakmice (sa Dominikanskom Republikom i Panamom), a da u tom trenutku i nije imala selektora.

Ne treba zaboraviti i da su mediji bliski režimu ranije pisali o tome kakve veze Kokeza ima sa Dominikanskom Republikom. Tako su navodili da on tamo poseduje luksuznu vilu.

Iako nije poznato gde se Kokeza nalazi s obziro da se potpuno povukao od javnosti, firme koje se dovode u vezu s njim i dalje rade.

Takođe, od trenutka kada je pozvan na informativni razgovor, u režimskim medijima otpočela je rafalna paljba na njega. Pisali su da je uključen u šverc cigareta, te da je oštetio državu za 640 miliona evra. Ipak, ono što je izvesno jeste da se protiv njega vodi predistraga jedino za malverzacije oko FSS.

Uspon karijere sa dolaskom SNS

Podsetimo, karijera Slaviše Kokeze doživela je uspon upravo za vreme vladavine Srpske napredne stranke (SNS).

Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Slaviša Kokeza Foto: Printscreen

Široj javnosti postao je poznat 2008. godine, kada se povređen pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke (SRS), sedeći pored tadašnjeg zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića i generalnog sekretara Aleksandra Vučića, a sada predsednika Srbije. Tada je rečeno da je on povređen na mitingu radikala, dok su protestovali zbog hapšenja Radovana Karadžića.

VIDEO: Borović: A šta je sa predmetima Hrkalović, Kokeza i Prisluškivanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar