Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zašto Treće osnovno javno tužilaštvu u Beogradu nije odmah odbacilo krivičnu prijavu koju je predsednik Sindikata zaposlenih policije, Dejan Đukić podneo protiv direktora škola, optužujući ih za krivično delo ugrožavanje zdravlja i života zaposlenih, pitanje je koje javnost već danima postavlja. Umesto odgovora, iz tog tužilaštva kažu za naš portal da ne žele da komentarišu odluku, a naše novinare upućuju na saopštenje Apelacionog javnog tužilaštva, u kome se navodi da su naložili da se svako dalje postupanje u ovom predmetu obustavi.

Srbija se poslednjih nedelja suočava sa velikim brojem novoobolelih i preminulih od posledica koronavirusa, zbog čega epidemiolozi mesecima govore o potrebi nošenja maski. Za to vreme, dok borba lekara za svakim pacijentom traje, predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić piše krivične prijave protiv direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola. Razlog za to je što su direktori, na preporuku Ministarstva prosvete i Kriznog štaba, tražili od učenika da nose maske.

U krivičnoj prijavi direktori su optuženi za krivično delo ugrožavanje zdravlja i života zaposlenih i učenika škole, a na teret im se stavlja da su poštujući preporuke „nelegitimnog“ Kriznog štaba prekršili Ustav, odluke privremene Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije, koja je „potvrdila da maske ne štite od virusa kovid-a 19“.

U prijavi se navodi da su direktori prekršili članove Ustava koji definišu da je ljudski život neprikosnoven i da je fizički i psihički integritet nepovrediv, te da niko ne može biti izložen nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodo datog pristanka.

Stoji i da je Krizni štab savetodavno telo koje samo daje preporuke Vladi, a osporava se i njegova legalnost, jer „odluka o formiranju Štaba nije objavljena ni u Službenom glasniku, niti na sajtu Vlade, zbog čega to telo ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja“.

Dejan Đukić Foto: Facebook/Dejan Djukić

Umesto da Treće osnovno javno tužilaštvo odmah odbaci krivičnu prijavu, ako ništa drugo, onda zbog toga što direktori samo slede preporuke koje je Ministarstvo prosvete propisalo, ono je ipak naložilo policiji da pokrene predistražne radnje i sasluša direktore osnovnih i srednjih škola, njih 300. Tužilaštvo je zatražilo od policije da ispita direktore škola „da li su i čije preporuke poštovali tokom i po završetku vanrednog stanja i kakve su mere preduzimane u škola u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Dopis je potpisala zamenica javnog tužica Simonida Petrović.

Nakon što se u javnosti podigla bura zbog saslušavanja direktora škola u policiji, reagovalo je Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu, koje je u saopštenju navelo da je započet postupak hitnog nadzora rada Trećeg osnovnog javnog tužilaštva radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi pozivanja direktora škola na razgovor zbog preduzimanja zaštitnih mera u toku epidemije, kao i osnovanosti tih postupaka u skladu sa zakonom.

Apelaciono javno tužilaštvo navelo je i da je naložilo da se svako dalje postupanje obustavi u predmetu, a posebno da se direktori određenog broja škola u Beogradu ne pozivaju na razgovor u nadležne policijske stanice kao i da se u slučaju utvrđivanja propusta i nestručnog rada postupajućeg zamenika javnog tužioca preduzmu dalje mere i radnje.

Zašto krivična prijava nije odmah odbačena, odnosno zašto je zamenik tužioca Trećeg osnovnog suda naložilo policiji da saslušava direktore škola, pitanje je koje smo postavili Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Međutim, umesto odgovora, iz tužilaštva su naveli da ne žele da komentarišu odluku i uputili nas je na sajt Apelacionog javnog tužilaštva, i saopštenje koje su povodom ovog događaja, oni objavili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar