Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Član Visokog saveta tužilaštva i tužilac Predrag Milovanović izrazio je zabrinutost u vezi sa navodima iz demantija VST-a i tom prilikom je istakao da zbog građana Srbije moramo da utvrdimo šta se zapravo dogodilo na sednici, s obzirom da ne postoje dve istine.

Nakon što je portal Nova.rs objavio snimak na kojem se čuje kako vrhovna javna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac vređa kolegu tužioca Predraga Milovanovića rečima „Ovaj je stvarno kreten“, oglasili su se iz Visokog saveta tužilaštva (VST). Iz VST tvrde da Dolovac ni u jednom trenutku nije rekla reč „kreten“, već „preterano“, iako se na snimku koji je objavio naš portal jasno čuje šta govori.

Osim toga, VST je sa svog Jutjub kanala uklonio izvorni snimak sednice i na njemu objavio novi, navodno usporeni snimak, na kom se, navodno, čuje reč „preterano“. Zbog toga, Nova.rs ranije danas je objavila oba snimka sa sednice kako bi javnost sama procenila šta je Dolovac rekla.

„Razumem znatiželju javnosti, ali, kao što sam već naveo u mom kraćem prethodnom komentaru, zbog specifičnosti situacije i pre svega Etičkog kodeksa javnih tužilaca, koji me obavezuje na poštovanje ličnog integriteta svakog nosioca javno tužilačke funkcije, ostaću dosledan u odluci da ovo nadalje ne komentarišem u smislu ‘ko je šta rekao'“, rekao je Milovanović za portal Nova.rs.

Ipak, Milovanović je kao građanin izrazio zabrinutost u vezi sa navodima iz demantija VST-a, posebno ukoliko se ima u vidu da je, kako je rekao, jedan značajan broj građana juče čuo „ovaj je stvarno kreten“, a danas ispada da to nije izgovoreno.

„Ostavljam mogućnost da Vrhovna javna tužiteljka nije izgovorila navedene reči, možda su građani zbunjeni, jer su neki od njih po prvi put čuli njen glas, pa je zbog toga eventualno nisu dobro čuli, odnosno razumeli. No, smatram da upravo zbog naših građana moramo da utvrdimo šta se zapravo dogodilo na sednici, obzirom da ne postoje dve istine“, poručio je Milovanović.

„Istina je uvek samo jedna, te u ovako duboko polarizovanom društvu, ne smemo dozvoliti da počnemo da verujemo da postoje dve verzije istine“, zaključio je on.

Inače, Visoki savet tužilaštva je naveo ranije da je „u potpunosti neistinita informacija da je član saveta i vrhovni javni tužilac Srbije, Zagorka Dolovac, tokom redovne sednice Visokog saveta tužilaštva koja je održana 29. avgusta 2023. godine, članu saveta Predragu Milovanoviću uputila pomenute reči“.

„Član saveta, gospođa Dolovac, je kao reakciju na procesnu zloupotrebu prava članova Saveta, Borisa Pavlovića i Predraga Milovanovića, da učestvuju u diskusiji po tačkama dnevnog reda, tako što su tokom prelaska na narednu tačku usvojenog dnevnog reda sednice, bez odobrenja ponovo započeli raspravu po zaključenoj tački suprotno odredbama Poslovnika o radu Visokog saveta tužilaštva, nakon uzajamne razmene komentara, a kao privatnu, ne javnu reakciju izjavila: ‘Ovo je sada preterano’, a ne ‘Ovaj je stvarno kreten'“, naveo je VST.

Iz Vrhovnog saveta tužilaštva su u nameri da potkrepe svoje tvrdnje, poslali snimak sa sednice, koji je vidno usporeniji od originalnog.

Interesantno je da se snimak koji su objavili iz VST znatno razlikuje, bar u delu u kojem se čuje šta vrhovna tužiteljka govori, pa se opravdano postavlja pitanje da li je video-zapisom manipulisano.

Reč je o događaju sa sednice VST koja je održana juče. Zanimljivo je i to da se na Jutjub kanalu Visokog saveta tužilaštva danas pojavio novi snimak sa sednice, a uklonjen je stari, što otvara brojna pitanja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar