Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović izjavio je da bi Koruptivno odeljenje Višeg javnog tužilaštva trebalo da bude proaktivno, te da eventualno pokrene predistragu o saznanjima do kojih je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, a koje se tiče dokumenata o 24 stana u Bugarskoj koji su, kako se tvrdi, bili u vlasništvu aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Milovanović je agenciji Beta kazao da bi trebalo proveriti sve navode i materijalne dokaze da li u „slučaju Mali“ postoji krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

„Tužilaštvo bi po službenoj dužnosti trebalo da proveri da li ima elemenata krivičnog dela Pranja novca ili bilo kog drugog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te na koji način je Siniša Mali došao do tih stanova. Ustav i Zakon o javnom tužalaštvu kažu da tužilac preduzima krivični progon učinilaca krivičnih dela. Tužilaštvo je po zakonu dužno da po službenoj dužnosti proveri navode gde god postoje osnovi za sumnju da je izvršeno bilo koje krivično delo“, objasnio je tužilac Milovanović.

Naglasio je, da i posle medijskih natpisa o učinjenom krivičnom delu, tužilac može i morao bi da se zainteresuje i da proveri te navode.

„U slučaju Siniše Malog ključna je uloga Uprave za sprečavanje pranja novca i Jedinice za finansijske istrage (JFI) MUP-a Srbije, koje bi trebalo da, po zahtevu nadležnog tužilaštva, pribavi odlučne dokaze o putevima novca u konkretnom slučaju koji se odnose na transakcije novca za kupovinu 24 stana u Bugarskoj. Međutim, Uprava za sprečavanje pranja novca se nalazi u sklopu Ministarstva finansija kojim rukovodi Siniša Mali, pa je otud upitno da li bi javnost imala poverenje da će ta Uprava obaviti svoj angažman delotvorno“, rekao je Milovanović.

Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dodao je da bi trebalo ukazati na ulogu Agencije za sprečavanje korupcije koja je ovlašćena da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv svakog funkcionera koji nije prijavio svoju imovinu, a koju je po zakonu bio dužan da prijavi toj Agenciji.

Tužilac eventualno mogao, dodao je Milovanović, da „preskoči“ Upravu za sprečavanje pranja novca i JFI, te da sam putem medjunarodne pravne pomoći pribavi dokumentima do kojih su došli medjunarodne institucije i novinari.

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je s kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano „Pandorini papiri“.

U istraživanju Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor (offshore) računima.

Zasad su, između ostalog, objavljeni dokumentovani tekstovi u kojima se govori i o ministru finansija Srbije Siniši Malom, odnosno načinu na koji je stekao 24 stana u Bugarskoj.

Predrag Milovanović Foto:N1

Objavljen je i tekst o tome da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegov sin prikrivali vlasništvo nad svojom stvarnom imovinom preko složene mreže povezanih kompanija iz više država i ofšor područja.

Spominje se i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nekadašnji direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović i navodi da je, skriven iza ofšor firme, kupio avio-kompaniju Stanka Subotića i to za samo 100 hiljada evra.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram