Foto:Soinfo.org/CC BY-NC-SA 4.0/Filip Krainčanić/Nova.rs

Stravični zločin u Somboru kada je Zdravko Goranović ubio suprugu i dve ćerke, a potom počinio samoubistvo, kulminacija je talasa nasilja koji već godinama pogađa Srbiju.

Koordinator Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da je po podacima ove nevladine organizacije sa poslednje tri žrtve u Somboru, broj ubijenih žena u činovima porodičnog nasilja porastao na 24. Decembar je bio posebno krvav i čini se da mi kao društvo ne možemo da izađemo na kraj sa ovom pojavom.

Pročitajte još:

„Još je rano pričati o konkretnom slučaju jer ne raspolažemo svim podacima. Ali, očigledno je da sistem ne funkcioniše i da treba nešto preduzeti kako bi se poboljšala prevencija. Ne znamo da li je neko zatajio i ko snosi krivicu za ovaj stravični zločin. Da li je to Centar za socijalni rad ili policija, ali prečesto i društvo i svi mi kao pojedinci okrećemo glavu od činova nasilja“, kaže Vesna Stanojević.

Nažalost, ni podaci od prošle godine nisu bolji – u 2020. godini 26 žena je ubijeno u porodičnom nasilju.

„Nedavno je u Novom Sadu na kaznu doživotnog zatvora osuđen mladić koji je svoju bivšu devojku ubio na ulici. Možda je upravo pooštravanje kazni jedan od načina da se smanji femicid. Pretnja strogom kaznom možda će zaustaviti neke nasilnike. Ali, potrebno je još raditi na podizanju svesti i na poboljšanju sistema zaštite. Nije jasno zašto taj čovek iz Sombora, ako je već bio sklon nasilju i kažnjavan zbog toga, nije bio pod nekom vrstom kontrole. On je odslužio kaznu i izašao iz zatvora i oni imaju ljudska prava, ali treba usvojiti sistemska rešenja koja bi delovala preventivno i ako ne onemogućila, makar smanjila mogućnost da dođe do ovakve erupcije nasilja“, kaže Vesna Stanojević.

Vesna Stanojević Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Iako je policija u obavezi da pretrese mesto boravka osobe prijavljene za porodično nasilje, stan, kuću, dvorište, često se dešava da oružje ne bude pronađeno i oduzeto. Tako se dogodilo da u julu 2016. u Žitištu, u kafiću, Siniša Zlatić iz automatske puške ubije u kafiću 5, a rani 20 osoba. Iako je bio prijavljivan za porodično nasilje, a policija navodno pretresala njegovu kuću, nije pronađeno smrtonosno oružje koje je Zlatić krio na tavanu.

Anastasija Goranović, poginula, nastradala, saobraćajna nesreća
Anastasija Goranović Foto: Facebook/Anastasija Goranovic

„Ako članovi porodice, komšije, prijatelji, znaju da neko ko je sklon nasilju ima oružje, treba to da prijavi policiji, da bi se sprečili ovakvi događaji. Mi kao društvo još nismo dovoljno sazreli i više od decenije, koliko se bavimo ovom problematikom, suočavamo se sa istim stvarima. Kao da se borimo protiv vetrenjača“, objašnjava Vesna Stanojević.

Zdravko Goranović je, podsećanja radi, u svojoj porodičnoj kući u Somboru ubio suprugu i ćerke Anastasiju i Anabelu. Potom je zapalio porodičnu kuću u Ulici SIme Šolaje i obesio se.

BONUS VIDEO: Petoro povređenih u lančanom sudaru na auto-putu „Miloš Veliki“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar