Trivun Ivkovic
Trivun Ivković Foto:Screenshot/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

Trivun Ivković, bivši upravnik KPZ Sremska Mitrovica, koji se sumnjiči da je posredovao u izdavanju i prodaji lažnih diploma na Univerzitetu "Union Nikola Tesla", gostovao je pre samo nekoliko meseci u emisiji produkcije Balkan info u kome je govorio o strogim merama u KPZ Sremska Mitrovica, ali i odgovorio na optužbe da je albanske teroriste puštao na slobodu za novac. Pored toga, potakao se i nekih od najpoznatijih zatvorenika, među kojima su Kristijan Golubović, Milorad Ulemek Legija ali i Radoslav Ivanović Rakac. Prišao je o svom osuđeniku, albanskom disidentu Hotiju, a u svojoj ispovesti, dotakao se i Željka Ražnatovića Arkana, za koga je rekao da je bio bistar, pametan i dobar borac.

Dok je bio na čelu KPZ Sremska Mitrovica, Ivković je primenjivao stroge mere discipline. Za kršenje pravila, kazna je bila samica, ali i batine. Pričao je da je najopasnije kriminalce „lomio“ bez problema, zbog čega su ga navodno zvali „Ludi Triva“. Kako je svedočio u emisiji produkcije Balkan info, Ivković je u KPZ Sremska Mitrovica, došao dok je dom bio u jako teškoj situaciji, 1993. – 1994. godine.

„To je međunarodni zatvor, koji su izdržavali i stranci. Kada sam došao za upravnika imao sam 42 osuđenika iz 40 zemalja. Prema tome, gledali smo da napravimo red, prvo sa civilima, a onda i sa osuđenicima. Dizali smo ugled KP doma koji je totalno srozan. Imali smo hrvatske zarobljenike, bilo ih je 1.760, 420 Šiptara sa Kosova. Tu vam je bio Masreku, Hoti, gospodin, visoki intelektualac. Sedneš, poručiš mu kafu, kažem mu ‘hajde Hoti, kakva je situacija’, on sve priča kao da je napolju. Pitao sam ga o tome šta se dešava na Kosovu, on mi kaže, ‘upravnik, Kosovo za tri meseca republik, a Sloba u zatvor“. Pitam ga, ‘odakle ti to’, kaže ‘Amerikanci’. Oni su dolazili, i taj Međunarodni crveni krst, koji se navodno bavio humanitarnim radom, on se bavio obaveštajnim radom. Mi smo jako dobro znali šta oni rade“, rekao je Ivković.

On je dodao da su Hotija pustili kada mu je istekla kazna, i da, kada je kročio na svoju zemlju, su ga ubili.

„Kada sam ga pitao šta misli o Tačiju i ostalima, on je rekao “oni su prašina, ja ću biti predsednik Kosova’. I bio bi. Namestili su ih da naprave to, kada su napravili, skloniće ih i doćiće neki normalni, i sad gledaj kako ćeš sa njima. Amerika je prvo sarađivala sa intelektualcima, a onda su videli da to ne može, pa su onda krenuli sa kriminalcima. Hoti je bio vrlo razuman i dobar čovek, on u KP domu nije imao problema. Pored njega bio je Hazaraj, koji je bio ministar Bukošijeve vlade koja je formirala UČK. To je isto jedan gospodin, kada dođeš kod njega, on se smeje, on je kulturan, ne možeš da mu zameriš ništa. Uvek je na vreme prvi, poštuje kućni red. Kad oni poštuju kućni red, pa ne možeš bez obzira ko je, moraš da budeš čovek prema njemu. Kada je odlazio, tražio je da dođe kod mene. Kaže ‘upravniče, vi ste ovo visokoprofesionalno radili, i ja se vama zahvaljujem’. Video je kako su njegovi prolazili, koji nisu poštovali kućni red“, kazao je Ivković.

Pričao je i da je u to vreme u KPD Sremska Mitrovica postojala proizvodnja, i bili su treći izvoznici u Sremu, i to pod sankcijama.

„Sad se to vraća, pošto je novi upravnik Alimpić nastavio sve ono što sam ja započeo, i nastavlja gde sam ja stao. Posle mene osam upravnika je bilo posle 5. oktobra, kada je stala proizvodnja, i kada je sve stalo. Sredio je KP dom, kao što sam ja vodio računa da to bude hotel opasan zidom, to je sad on uradio, i to pozdravljam“, tvrdio je Ivković.

Na pitanje kako su tretirali teroriste u zatvoru, Ivković je rekao da su svakom rekli da poštuje kućni red, bez obzira koje je nacionalnosti.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici Foto: mpravde.gov.rs

„Oni su osuđena lica, ne možeš da mu kažeš nešto ako on poštuje kućni red, na vreme ustaje, ide da radi svoj posao. Šta ti možeš takvom čoveku. Poštuj kućni red i mi te poštujemo. Ne poštuješ kućni red, a zato si u zatvoru jer nisi poštovao zakone ove države, i dođeš da praviš problem, e onda postoji ćelija, postoji samica. Kod mene je minimalna kazna 30 dana, i maksimalna 30 dana. Postoje i batine. Pa ne nosi policija i straža palice da se potpisuju, zna se. To su pravi osuđenici poštovali, i o meni se i dan danas priča kao o legendi. Niko ne ide u ćeliju ako nije zaslužio, bio si u civilstvu, napravio si problem, došao si u zatvor, poštuj kućni red, niko te ne dira. Praviš probleme tamo, batine, ćelija i kraj. To je zakon“, rekao je Ivković.

Osvrnuo se i na medijske natpise o pojavljivanju mobilnih telefona u zatvorima.

„To je budalaština. To dižu cenu kao da su oni zverke. Oni obični ljudi. Onog momenta kada takav dođe u KPD u Sremskoj Mitrovici, on je nula, jer osuđenici imaju svoje grupe, svoje neformalne grupe. On ne može da uđe, neće da ga puste. On mora da bude manji od makovog zrna da bi ga oni pustili, jer tamo postoje izgrađeni sistemi i ljudi. I sad će tu neki nazovi kriminalac, ubio dva-tri čoveka, i sad je on kao biće vođa. Neće bići vođa, biće manji od makovog zrna. Imali smo ljude koji su osuđeni za ubistva, na smrtne kazne“.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici Foto: N1

Ivković je pomenuo i Radoslava Ivanovica Rakca, za koga je rekao da upravnici KP domova nisu znali šta će sa njim.

„To je on pričao, da su ga stavljali u mrtvački sanduk jer nisu znali šta će sa njim. To je momčina, on je ubio devojku jer nije htela sa njim da ide, ubio je njenu mater, jednog u Beogradu i jednog na izdržavanje kazne u Nišu. Četiri ubistva, kao od zajebancije. Poslali su ga u Mitrovicu, jer su znali kakvi smo mi. Mi Sremci smo malo drugačiji iz ovih iz Niša i Požarevca. Rečeno mu je da poštuje kućni red i niko ga neće dirati. Jedno vreme je poštovao, bio je moj dobar saradnik. Ti, kao veliki kriminalci, oni su najveći saradnici i najbolji cinkaroši. Oni što ocinkare, to je to. On je uživao kod mene, sve dok nije udario stražara. Onda se sve srušilo. Batine, ćelija i kraj. Video je da tu zajebavanja nema, i kada je sve prošlo kaže ‘upravniče, ja sad vidim da ste vi veća zver od mene i pustite me da odem odavde i nikada se neću vratiti'“, ispričao je bivši upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici Foto: mpravde.gov.rs

Za pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, Ivković je rekao da je to njegov drug sa ratišta.

„Željko je dolazio u KP dom. Prvo smo se sreli u Hajatu, Arkan je prošao i dao mi vizit karticu, kaže ‘posetiću vas upravniče’. Jedan dan je došao, družili smo se, islikali, obišao je svog vojnika, obišao je kuma, pa je onda išao kod ministra UČK Hazaraja. Predstavio mu se, rekao da je komandant i da je došao da mu donese poklone. Rekao mu je ‘nadam se da biste vi mene obišli da sam ja dospeo u vaš zatvor’. Inače, meni je načelnik savezne UDBE za terorizam Miloš Milutinović sve ispričao o Arkanu i njegovom ocu koji su sa 12 godina tražili da ga uzmu pod svoje. On je dobijao zadatke, odrađivao ih. Dobije zadatak, dobije pištolj, i kad je završio, rekli su mu ‘nazad’, dobio je 300.000 dolara i rekli mu ‘nemoj da kupiš kola’. On kupi kola i napravi prekršaj. Inspektori mu dođu kući, on ustane i puca na njih i njega zatvore u CZ. On je visokih oficir bio u DB i oni iz savezne UDBE se ubiše da objasne da je to njihov čovek. Sedeli su kod upravnika u kancelariju par dana, i on je onda pušten. Zvali su ga ‘Rudar'“, rekao je Ivković te dodao da je Arkan bio vrlo bistar, pametan, dobar borac, dobru vojsku je imao i dobro opremljenu, i da oni nisu pljačkali i nisu krali kao što se govori.

Foto: EPA PHOTO / EPA FILES

Na optužbe koje su se pojavljivale da je za novac puštao albanske teroriste, Ivković je upitao kako je to moguće.

„Kako možete da pustite nekoga ako ne dobijete spisak osuđenika koji su pušteni. Ne možete čoveka kad ste primili, vi ste ga zadužili. Ne može, to su budalaštine. Vi morate iz Ministarstva pravde da dobijete da se neko pušta, ili da je neko pomilovan. Ne može upravnik, nema ta ovlašćenja. On može, ako je neko osuđen, tri meseca ranije da ga pusti da ide kući, ne treba mi saglasnost nikakva. Svakom borcu koji je bio na ratištu i dospeo u zatvor rekao ‘imaš od mene tri meseca, ideš kući ranije, koliko god da si osuđen'“, objasnio je Ivković.

Legija teško živi u zatvoru

“Legija teško živi u zatvoru. On je i fizički i psihički u teškom stanju. To ja znam iz prve ruke. Ljudi koji su tamo su mi to pričali. Njemu nije lako. Sa Legijom nijedna nadzornik nijedan stražar ne sme da priča. Zvezdan Jovanović se bolje drži. Zvezdan je jasno rekao ‘komotno zacementirajte vrata, ja u šetnju neću'“, otkrio je Ivković.

Dotakao se i Kristijana Golubovića, za koga je rekao da je bio disciplinovan u zatvoru.

Kristijan Golubović Foto: Printscreen/YouTube/AmiG Show

“Kristijan Golubović je disciplinovan u zatvoru. Inače je disciplinovan, to ste mogli videti po ovim Farmama. To što on izađe napolje pa priča, to je drugo, ali u zatvoru je disciplinovan”.

BONUS VIDEO: Protest ispred zatvora Remetinec zbog kovid propusnica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram