Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Uz poruku “Bilo čije dete može da bude sledeće”, roditelji dece stradale u saobraćaju iz cele Srbije, sutra će u Medija centru održati konferenciju za novinare, na kojoj će ponovo zatražiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Roditelji traže pooštravanje kaznene politike za počinioce teških krivičnih dela u saobraćaju. Posle konferencije, porodice poginule dece organizovaće protestnu šetnju do Andrićevog venca.

Roditelji koji su izgubili decu u saobraćaju, a mnoga od njih stradala su na pešačkim prelazima, nedavno su osnovali Udruženje, putem koga se bore da se u našoj zemlji promene zakoni i uvedu oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju.

Iz Udruženja su podsetili da su još u februaru ove godine, na više nadležnih adresa u Vladi Srbije, predali predloge za izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije i predloge za izmenu ZOBS-a, ali da do sada nije bilo nikakve zvanične reakcije.

Zbog toga će sutra u 12 časova u Medija centru u Beogradu održati konferenciju za novinare, na kojoj će osim roditelja govoriti predstavnici Republičke uprave saobraćajne policije.

Posle konferencije, organizovaće protestnu šetnju do Predsedništva na Andrićevom vencu u kojoj će učestvovati 30 porodica čija su deca nastradala u saobraćaju.

Ispred Predsedništva ostaviće siluete dece u prirodnoj veličini

Roditelji su najavili da će u simboličnoj akciji, ispred Predsedništva ostaviti siluete svoje stradale dece sa njihovim ličnim stvarima.

Foto: Udruženje roditelja dece nastradale u saobraćaju

„Tražimo oštriju kaznenu politiku za počinioce teških krivičnih dela u saobraćaju, jer verujemo da samo na taj način možemo da sprečimo trend povređivanja i stradanja dece u saobraćaju. Samo u mesecu maju, desetoro dece pešaka je povređeno, a jedno dete pešak je poginulo. Protestnom šetnjom želimo da podignemo svest ljudi o katastrofalnom broju stradanja dece, ali i odraslih u saobraćaju i da ukažemo na odgovornost institucija i čitavog društva. Smogli smo snage da se borimo za izmene zakona, jer BILO ČIJE DETE MOŽE DA BUDE SLEDEĆE“, poručili su udruženi roditelji čija su deca smrtno stradala u saobraćajnim nesrećama.

BONUS VIDEO: Roditelji traže pravdu za svoju decu nastradalu u saobraćaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar