Jugoslav Tintor i Vladimir Cvijan
Jugoslav Tintor i Vladimir Cvijan Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Beograd, advokat Dragoslav Ljubičanović poslao je danas pismo predsedniku AKB, advokatu Jugoslavu Tintoru u kome traži prestanak njegovog predsedničkog mandata zbog toga što je na sednici Upravnog odbora, kako Ljubičanović tvrdi, funkcioner komore Bezbednosno-informativnoj agenciji dao lični dosije Vladimira Cvijana, za čiju smrt je javnost saznala tri godine kasnije.

Ljubičanović u pismu navodi da je sve to rekao i na sednici UO AKB i kaže da usled nezakonitog postupanja, trebalo da mu prestane mandat.

„Naime Vi ste izričito na sednici UO potvrdili da ste policijskim službenicima bez sudske naredbe i bez zahteva organa istrage dali lične podatke iz evidencija koje vodi AKB. Navedeni su članovi Upravnog odbora saznali tek nakon objave u medijima da je funkcioner komore službenicima BIA dao lični dosije kolege Vladimira Cvijana“, navodi advokat Ljubičanović te dodaje da to pobuđuje sumnju da li je pored ovog slučaja, za koji je javnost saznala od BIA, bilo još slučajeva nezakonitog davanja ličnih podataka advokata i pripravnika, koji se vode u evidenciji komore.

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

U pismo navodi i da je time ne samo povredio zakonsku obavezu čuvanja podataka o ličnosti, već ste suprotno advokatskom kodeksu poljuljao poverenje javnosti u advokate koji su vezani advokatskom tajnom.

Advokat Ljubičanović u nastavku poziva Tintora da podnese ostavak, jer su ga, kako kaže, kolege iz Upravnog odbora više puta denatovali, optužuje ga da je tonske zapise sa sednica dostavljao neovlašenim licima radi zloupotrebe.

Podsetimo, advokat Ivan Ninić objavio je pre nekoliko dana na tviteru podatke koje je dobio od BIA o smrti Vladimira Cvijana, a koji se sastoje od izveštaja radnika BIA, i predstavljaju interpretaciju razgovora između agenta i šest sagovornika, među kojima je i Advokatska komora Beograd.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare