Milutin Jelačić Jutka i Tatjana Vojtehovski
Foto: Arhiva

Građane Srbije proteklih dana uznemirila je vest da je tužilaštvo raspisalo potragu za poznatom voditeljkom Tatjanom Vojtehovski zbog neodazivanja na pozive za saslušanje povodom tvrdnji iznetih u emisiji "Život priča" krajem 2016. godine, a u kojoj je javno govorila o sumnjivim postupcima u kojima su sudovi dodeljivali starateljstvo nad decom moćnim očevima. Činjenica da tužilaštvo tri godine ne uspeva da pronađe Vojtehovsku kako bi joj uručilo poziv za saslušanje i nije tako čudna, ukoliko uzmemo u obzir mnogobrojne slične situacije u kojima su akteri bile javne ličnosti. Tako nedavno policija nije mogla da nađe ni nekadašnjeg prvog čoveka Brusa Milutina Jeličića Jutku i privede ga na suđenje, iako se mimo toga nesmetano šetao gradom i prisustvovao raznoraznim mitinzima, a potom i glasanju na proteklim izborima.

Da su u Srbiji na snazi dvostruki standardi kako je reč o miljenicima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i onima koji to nisu – jasno pokazuje i prašina koja se podigla oko slučaja voditeljke Vojtehovski i činjenice da, kako tužilaštvo tvrdi, tri godine ne uspevaju da je pronađu kako bi joj uručili poziv za saslušanje.

Pročitajte još...

Iako je Vojtehovski u više navrata istakla da nije imala nikakva saznanja da je tužilaštvo potražuje, te da je suluda činjenica to što su je tražili na adresi starog poslodavca, gde ne radi duže vreme, što zna i čitava javnost u Srbiji, tužilaštvo je za njom pre nekoliko dana raspisalo potragu.

Voditeljka se ubrzo nakon saznanja o potrazi vratila u Srbiju, kada su je na pasoškoj kontroli sačekali policajci i uručili joj poziv za saslušanje.

Milutin Jeličić Jutka Foto: N1

Uzbuna nadležnih organa koja se podigla zbog voditeljka i ne bi bila tako iznenađujuća, ukoliko uzmemo u obzir slučaj nekadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke.

Za Jeličićem je, zbog očigledno namernog nepojavljivanja na suđenjima, bila raspisana naredba da se privede na pretres. Ipak i pored naloženog privođenja, Jutku policija „nije mogla da nađe“, iako su ga građani Brusa gotovo svakodnevno viđali. Ipak, i pored jasne opstrukcije, u slučaju Jelačića nadležne insitutcije nisu bile tako ažurne.

Na ovaj paradoks ukazao je i advokat Vojtehovske, Vladimir Todorić, rekavši da je reč o duplim standardima tužilaštva.

„Grotesktno je da se za nekog ko otvoreno kritikuje vlast raspisuje potraga, dok sa druge strane imamo slučaj Jutke gde se on slobodno šeta i ide na mitinge dok je raspisana potraga i da policija ne može da ga nađe. To su dupli standardi tužilaštava  u zavisnosti prema volji vladajuće većine koja kontroliše tužilaštvo, kao i sud. Uopšte nije bilo potrebe za ovim cirkusom“, dodao je advokat.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Vladimir Todorić

Podsetimo, Milutin Jeličić Jutka, bivši funkcioner opštine Brus, kojem se sudilo i koji je osuđen za seksulano uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić, svojevremeno je sud naložio privođenje, jer se nije pojavljivao na pretresima. Interesantno je da je Jutka i nakon toga izbegavao suđenja, kao i da je policija tvrdila da ne može da ga nađe.

Ipak, dok je policija „tragala“ za njim, Jutku su građani Brusa viđali na raznim predizbornim aktivnostima, a čak je bio i na glasanju na izborima i to samo nekoliko dana nakon pomenutog nepojavljivanja na suđenju.

U dvostruke aršine javnost je mogla da se uveri i pre nekoliko dana, kada je tužilaštvo ekspresno reagovalo u slučaju saobraćajnog udesa, koji je izazvao Zoran Živković, lider Nove stranke. Ovaj događaj dogodio se u gotovo isto vreme kad i „sačekuša“ za državnu tužiteljku Zagorku Dolovac, koja je sitnim korakom, po bašti novosadskog kafića bežala od bivše narodne poslanice Marinike Tepić, koja je pokušala da joj uruči sumnjivi ugovor Telekoma i natrera je da konačno počne da se bavi svojim poslom.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare