Zoran Živković Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Nakon što je opozicioni lider Zoran Živković u četvrtak na pešačkom prelazu svojim automobilom udario ženu, tužilaštvo je nakon nekoliko sati najavilo da će protiv njega biti podneta krivična prijava. Kako je saopšteno, tužilaštvo čeka izveštaj lekara iz Urgentnog centra u vezi sa povredama koje je žena zadobila, od čega će zavisiti kvalifikacija krivičnog dela. Urgentno istupanje tužilaštva o ovom događaju zbunilo je javnost, s obzirom na to da su brojni drugi događaji, koji su zahtevali urgentno reagovanje, ostali bez reakcije ove instuticuje, te se nametnuo utisak da je slučaj Živković još jedan primer dvostrukih aršina.

Podsetimo, predsednik Nove stranke Zoran Živković automobilom je udario ženu na pešačkom prelazu, u Beogradu, na raskrsnici ulica Kneza Višeslava i Požeške. U izjavi za portal Nova.rs, Živković je naveo da je imao zeleno svetlo za skretanje desno, kada je na pešačkom prelazu, kako kaže, na njega naletela žena. U ovom slučaju, tužilaštvo je ekspresno reagovalo i najavilo da će protiv njega biti podneta krivična prijava, što je redak primer blagovremenog postupanja i obaveštavanja javnosti.

Drugo osnovno tužilaštvo, koje je nadležno za ovaj slučaj, istina, i dosad je u većini slučajeva bilo više nego ažurno, za razliku od njihovih brojnih kolega iz drugih tužilaštava, u čije su ruke dolazili predmeti sa glavnim akterima iz vlasti ili njima bliskih pojedinaca.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da li su u pitanju dvostruki aršini, odnosno da li od učesnika nekog krivičnog dela zavisi da li će tužilaštvo reagovati ili ne, novinari portala Nova.rs pitali su pravnike.

Advokat Božo Prelević za portal Nova.rs kaže da je tužilaštvo reklo da će, ukoliko bude elemenata krivičnog dela, onda pokrenuti postupak, jer u suprotnom to ne bi bilo u skladu sa zakonom.

„To znači da će oni sačekati izveštaj lekara, jer ako se radi o lakoj telesnoj povredi, pitanje da li će išta pokrenuti. Iznenađujuća je brzina kojom su oni reagovali, ali pravo da vam kažem, teško je tu sa strane dobacivati. Oni svakako moraju da sačekaju izveštaj policije, pa tek onda mogu da vide da li ima dela ili ne. Ne znamo da li je on kriv, da li ima elemenata za pokretanje postupaka. U ovom trenutku to ne zna ni tužilac. On će sada sačekati i, u zavisnosti da li ima elemenata ili ne, pokrenuće istragu“, objašnjava Prelević.

Božo Prelević Foto:Nova S

Na pitanje zašto to ne urade kada su u pitanju slučajevi koji se direktno tiču ljudi na vlasti, Prelević kaže da ne zna zašto to ne rade, ali da bi morali da reaguju prema svima isto.

„Ako to ne rade, onda je to ozbiljno kršenje zakona, i onda zakon ne važi za sve. Teško je tu izvlačiti zaključke jer ja ne mogu da verujem da će oni pokrenuti postupak protiv bilo koga ako za to ne postoji nikakav dokaz. To bi onda išlo u drugi plan i u krivično delo zloupotrebe dužnosti tužioca“, kaže Prelević.

Sa druge strane, advokat Predrag Savić za portal Nova.rs kaže da svaka selektivna primena zakona krši pravnu sigurnost i urušava vladavinu prava.

Advokat Predrag Savić, Foto:Medija centar Beograd

„Različito postupanje državnih organa u istovetnoj situaciji uvek izaziva sumnju i polemike, i u suštini otvara put ka diskriminaciji. Slučaj Zorana Živkovića mi nije poznat. Policija dosta brzo postupa kada su u pitanju saobraćajni prekršaji i krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja. Problem će biti ako neko iz političkih pobuda utiče na brzinu i ishod postupka, i na taj način se nezakonito meša u rad policije i organa pravosuđa“, kaže Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare