advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su bili osuđeni za utaju poreza. Advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić, koji je svojevremeno sudio Miškoviću i vratio mu pasoš, a zbog čega je bio na meti napada državnog vrha, ističe za Nova.rs da je ovim potezom samo potvrđeno da je njegova odluka o vraćanju putnih isprava vlasniku "Delte" bila ispravna, iako ga je to koštalo sudijske karijere.

Vučinić se na meti napada našao nakon što je odlučio da Miškoviću vrati pasoš kako bi otputovao na službeni put u London, i kao garanciju da će se vratiti zatražio jemstvo od 12 miliona evra, koje je dotad neviđeno u srpskom pravosuđu.

Ipak, famozno vraćaje pasoša Miškoviću 2013. godine, a potom napadi od strane izvršne vlasti i tabloida, rezultirali su da Vučinić zatraži da ga Visoki savet sudstva razreši sudijske funkcije. Kako je Vučenić ranije pričao, zbog odluke o vraćanju pasoša trpeo je pritiske od samog vrha države, pa je tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekim posetama i javnim emisijama, govorio: “To je onaj, sada advokat, koji je od Miškovića uzeo novac“, nazivajući ga „Miškovićevim sudijom“.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Pritisci su dostigli viši nivo onda kada mu je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović rekao da će se posle njegovog poteza, misleći na vraćanje pasoša, „Mišković smejati Vučiću sa Trafalgara“. Vučinić nakon odluke Apelacionog suda u Beogradu ističe za portal Nova.rs da je sada jasno da je njegov tadašnji potez bio apsolutno ispravan.

Pročitajte još:

„Pre nekoliko trenutaka sam saznao da je doneta pravosnažna oslobađajuća presuda, što znači da je, nakon onog prvog oslobađajućeg dela, a za šta sam govorio da je 75 odsto optuženja, sada rešeno i tih 25, koji se odnosio na poresku utaju – jer je samo u tom delu bila ukinuta presuda i vraćena na ponovno odlučivanje. To je bila situacija kada je sud tražio da se izjasni Skupština da li je bilo poreske utaje ili nije, to su bile sporne činjenice. Nakon prestanka rad na tom predmetu ne znam šta se dešavalo na pretresu, ali je sada jasno da je moja tadašnja odluka o vraćanju pasoša, sem što je bila zakonita, bila ispravna i korisna za građane Srbije“, ističe Vučinić i dodaje:

„Sada će biti sledeća situacija – a to je da će ono jemstvo od 12.000.000 evra, koje sam rešenjem odredio kao garanciju da će se optuženi Mišković javljati sudu, nakon ove pravosnažnosti, biti vraćeno vlasniku „Delte“. Odnosno, on će imati pravo da zahteva da mu se vrati, to je njegov novac. Što se tiče ostalih troškova postupka, to će sada pasti na budžet suda, tj na budžet republike – koliko će iznositi i koliko će koštati poreske obveznike, ne znam. Suština je da ja onda, prilikom famoznog puštanja Miškovića u London, nisam doneo takvu odluku, a što me je kasnije koštalo sudijske karijere, sada bi država Srbija bila u obavezi da izmaklu dobit plati Miškoviću i njegovoj firmi. Ja sam tada razmišljao o ovakvim stvarima, iako su me drugi osuđivali, pa čak i predsednik Srbije, nazivajući me „Miškovićevim sudijom“. Sada se ispostavilo da, ne da nisam pogrešio, nego sam uradio nešto korisno za zemlju“, kaže Vučinić za Nova.rs.

Ističe i da je jemstvo koje je tada odredio nezapamćeno, čini se, u svetu.

„Mislim da na svetu nije određena tolika garancija. Sve smo radili po zakonu“, kaže Vučenić.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Na pitanje da li će se sada Mišković zaista smejati sa Trafalgara, ističe sledeće:

„Da li će se smejati ne znam, ali sada Mišković može da ode ne samo na Trafalgar nego i na druge lokacije“, kaže advokat.

BONUS video: Izjave advokata Borovića i Jakovljevića nakon suđenja Miki Aleksiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare