Dragan Markovic Palma
Dragan Marković Palma Foto:E-Stock/Aleksandar Nalbantjan

Pretnje obelodanjivanjem imena svedoka i žrtava, ali i njihovo zastrašivanje preko medija sa nacionalnom frekvencijom, pritisak na tužilaštvo ali i otkrivanje "ko je bio u kolima kada je nastradala jedna osoba", samo je deo repertoara kojim se Dragan Markovića Palma služio kako bi se zaštitio od optužbi za podvođenje žena i maloletnica u Jagodini. I u tome je, makar za sada, i uspeo, jer je Više javno tužilaštvo u Kraljevu saopštilo da nema elemenata za pokretanje istražnog postupka nakon što je saslušano 30 svedoka. Da li će u budućnosti biti dokaza, kako bi se eventualno pokrenula i istraga, ostaje da se vidi.

„Ja mnogo više znam o njima i ovih dana samo time sam se bavio. Ko je bio u kolima kada je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj osobi kada je nastradala jedna osoba i neću sve da otkrijem. Ovo nije sad ja tebe plašim, ako ti kažeš za mene, ja ću za tebe. Ništa ne pričam“, poručio je Dragan Marković Palma na jednoj televiziji nekoliko dana nakon što je svedok izneo optužbe da je Marković podvodio žene i maloletnice.

Ovaj, i mnogobrojni drugi televizijski nastupi, čini se, da su bili odbrambeni mehanizam Palme, i poruka šta sve može da iznese u javnost u slučaju da bude „pušten niz vodu“.

„Ako se žrtve plaše od mene, pa neće da idu tužilaštvu i u policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena, i sve te svodoke. Razumete“, suptilno je pretio Marković svim budućim svedocima i žrtvama.

Više od četiri meseci kasnije, od kada je svedok izneo optužbe za podvođenje na Markovićem račun, Više javno tužilaštvo u Kraljevu saopštilo je da nema elemenata za pokretanje istražnog postupka protiv njega, povodom optužbi za podvođenje žena i maloletnica na privatnim žurkama u Končarevu i Jagodini.

Dragan Marković Palma Foto:printscreen/Program TV HAPPY

U saopštenju tužilaštva navedeno je da nakon izvršenih provera preko MUP, za sada nema mesta pokretanju krivičnog postupka odnosno da za sada nema dokaza na osnovu kojih bi se pokrenuo postupak. Tužilaštvo je reklo i da je prikupljeno obaveštenje od 30 građana na koje je Marinika Tepić ukazala i za koja se smatralo da imaju neposredna saznanja o krivičnom delu i učiniocima, te da su oni negirali da imaju bilo kakva saznanja i bilo kakvu vezu sa događajem.

A kako svedoci, a pogotovu žrtve da ne negiraju da imaju bilo kakva saznanja ili znaju nešto o podvođenju, kada im Palma svakodnevno preko prorežimskih medija preti razotkrivanjem njihovog identiteta, zatvorom, ali i iznosi kontraoptužbe. Pored svakodnevnih jutarnjih gostovanja, Marković se našao i u emisijama zabavnog karaktera, gde je čak i zaigrao, kako bi pokazao „običnom“ narodu da je on čovek domaćin, i da se nikada ne bi bavio podvođenjem.

Takođe, iako je odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu, predmet „Palma“ prešao iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini u Više tužilaštvo u Kraljevu, svedoci su, paradoksalno, izjave davali u PU Jagodina, u gradu gde je godinama unazad Marković glavni „šerif“.

Dragan Marković Palma Foto:printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Takođe, ne treba zaboraviti ni da tužilaštvo ni u jednom trenutku nije zatražilo pritvor za Markovića, zbog ozbiljnih optužbi, čime je omogućilo Markoviću da nesmetano zastrašuje svakog ko ima bilo kakvo saznanje o eventualnom podvođenju žena i maloletnica.

Najveći džoker sačuvan je za kraj.

Onaj „koji nikoga do sada nije dao“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obišao je Jagodinu sredinom juna ove godine, a na pitanje novinara da li su institucije završile istragu u slučaju „Palma“, i da li je pojavljivanje sa Markovićem politički prihvatljivo, odnosno poruka istražnim organima, odgovorio:

Aleksandar Vučić i Dragan Marković Palma Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Ako je Dragan Marković za bilo šta kriv, on će da odgovara, i niko ga neće štititi, ni ja ni bilo ko drugi. Došao sam ovde na otvaranje fabrike. Nemojte polaziti od toga da je on kriv jer ga je neko optužio koji je nas optuži da umesto kokošaka držimo drogu, a kada smo pronašli kokoške nije bilo, izvinite“, rekao je Vučić

Odgovor je stigao pre nekoliko dana, tužilaštvo je reklo da nema elemenata krivičnog dela. A da li će tako i ostati, ostaje da se vidi budući da je tužilaštvo naglasilo da trenutna odluka nema svojstvo presuđene stvari.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare