Foto: Nova.rs, N1

"Kad nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza", rekao je jedan od osnivača SAD Tomas Džeferson, a ova rečenica je proteklih dana u Srbiji dobila i značenje. Pogibija malog Despota u Zemunu, zatim oca troje dece i dečaka (12) u Nišu, stradanje vozača GSP Bojana Peraća, ali i smrt devetogodišnjeg Stefana na pešačkom prelazu na Karaburmi, samo su neki slučajevi gde su institucije zakazale, pa su građani bili prinuđeni da uzmu pravdu "u svoje ruke".

Proteklih dana rečenica „Pravda u Srbiji ne postoji“, verovatno je izrečena hiljadu puta. Povod je defitnivno bila nesreća u kojoj je poginuo devetogodišnji dečak Stefan, dok je njegov brat povređen.

Vozač ih je pregazio na Karaburmi, a potom pobegao. Ipak, sud je smatrao da bi trebalo da ga pusti na slobodu. Bes i revolt građana zbog pomenute odluke kulminirali su protestima koji se u četvrtak i petak održali u beogradskom naselju Karaburma, na mestu na kojem je mališan stradao.

Karaburma protest decak Stefan Karaburma protest decak Stefan
Karaburma protest decak Stefan Karaburma protest decak Stefan
Karaburma protest decak Stefan Karaburma protest decak Stefan
Karaburma protest decak Stefan Karaburma protest decak Stefan

Građani su zahtevali pravdu, odnosno da se pritvori bahati vozač, koji se samo noć pre pomenute nesreće, izazvao još jedan udes. Još jednom je na delu ilustravano to da građani Srbije vrlo često moraju da uzmu pravdu u svoje ruke.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon protesta građana, ali i žalbe tužilaštva na odluku o puštanju Lazara G. na slobodu, Prvi osnovni sud je ipak promenio „mišljenje“. Tako je, tokom jučerašnjeg dana, određen pritvor bahatom vozaču.

Kada je reč o saobraćajnim nesrećama, slučaj pogibije malog Stefana, nažalost, nije jedini slučaj kada su institucije „zakazale“.

Pogibija malog Despota

Despot M. (4) poginuo je 24. novembra prošle godine dok je sa bakom izlazio iz autobusa. Mališanu se zaglavila noga u vratima, a kako niko u tom trenutku nije primetio, vozač je nastavio da vozi. Mališan je ispao iz vozila, a lekari nisu uspeli da ga spasu. Vozač je bio u pritvoru do 20-ak dana, a onda je pušten da se brani sa slobode, nakon što su svi svedoci nesreće dali iskaz.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mesec dana od pogibije mališana, roditelji i najbliža porodica okupili su se na autobuskoj stanici gde je nastradao mališan, kako bi skrenuli pažnju javnosti da će nastaviti borbu za pravdu, kako bi njihovo dete počivalo u miru.

„Ćao, ja sam Despot. Mene nema već mesec dana. Moj ubica je na slobodi“, pisalo je na autobuskom stajalištu Bosanska, u Prvomajskoj ulici u Zemunu, gde je četvorogodišnji dečak stradao u stravičnoj nesreći.

Otac preminulog dečaka Vukašin Mrđić u izjavi za portal Nova.rs kazao je ranije da su se na mesec dana od ubistva Despota okupili kako bi skrenuli pažnju svim vozačima gradskog prevoza.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Želimo da skrenemo pažnju svim vozačima gradskog prevoza da odvoje taj još jedan sekund i pogledaju u desni retrovizor, jer taj jedan sekund nekome je ceo život. Mi ćemo nastaviti da se borimo za pravdu svim zakonskim sredstvima da naše dete počiva u miru“, rekao je otac preminulog dečaka.

„Serija protesta u Nišu“

Serija protesta pod nazivom „Stop bahatim vozačima“, održana je u Nišu nakon što su 4. januara u nesreći na Bulevaru Medijana u tom gradu stradali otac troje dece, Dejan Ilić (45), i Andrej Prekuljušaj (12), kada je na njih, na trotoaru, automobilom marke „audi“ naleteo Nemanja Stamenković. Osnovni zahtev skupova bio je da se kaznena politika u Srbiji promeni, i da vozači dobijaju veće zatvorske kazne za udese sa smrtnim ishodom.

Foto:privatna arhiva

Majka nastradalog dečaka, Aleksandra Kostadinović kazala je sredinom aprila na protestu da je mnogo povredilo to što vozaču „audija“ koji je usmrtio njenog sina i Dejana Ilića preti zatvorska kazna od najviše osam godina zatvora.

„Mladiću koji je na društvenim mrežama delio fotografije golih devojaka preti takođe zatvorska kazna od osam godina zatvora. Za prodaju droge zatvorska kazna je od tri do 10 godina zatvora. Kako je moguće da se ta krivična dela poistovete? Život u Srbiji je obezvređen“, istakla je tada Kostadinović, koja je apelovala da se zatvorske kazne za bahate vozače povećaju.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ mn

Na kraju, Stamenković je u julu ove godine osuđen na sedam godina zatvora za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i zabranjeno mu je da upravlja vozilom pet godina, nakon odsluženja kazne.

„Krećući se Bulevarom Medijana iz pravca Bulevara cara Konstantina nije postupao u skladu sa saobraćajnim znakom na kojem je označeno ograničenje brzine od 60 kilometara na sat pa je dolaskom do broja 26 vozeći brzinom od najmanje 131 kilimetara na sat, izgubio kontrolu nad vozilom. Usled toga, sišao je sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, pa na biciklističku stazu a zatim na stazu za pešake i nastavio kretanje. Išao je ka pešacima koji su bili leđima okrenutim nadolazećem vozilu pa je udario maloletnika i to u zadnju desnu nogu i zadnju sranu leve potkolenice pa ga je nabacio na vozilo a zatim ga odbacio preko ograde JKP „Naisus“. Zatim je nastavio kretanje pa je na istovetan način udario četrdesetosmogodišnjaka“, kazala je sudija Osnovnog suda u Nišu Gordana Petrović nakon izricanja presude.

Niš, saobraćajna nesreća, Bulevar Medijana
Foto: N1

Ona je ukazala da su prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja prihvaćeni nalazi veštaka.

„Iz nalaza veštaka saobraćajne struke utvrdili smo da su prekršeni saobraćajni propisi, te da do nesreće ne bi došlo da se vozač kretao dozvoljenom brzinom. Iz veštačenja Komisije veštaka Zavoda za sudsku medicinu takođe smo zaključili da je uzrok nesreće brzina jer je sećanje vozača bilo očuvano u momentu tog događaja. To su posvedočile maloletnice koje su bile u vozilu, tako da je krivica za ovaj događaj na vozaču. Iz tog razloga nismo prihvatili njegovu odbranu jer je bila suprotna izvedenim dokazima. Ustanovili smo da je uračunljiv a da je delo izvršio iz nehata, bio je svestan da je delo koje čini zabranjeno jer je vozač a i sam je kazao da je znao kolika je na tom mestu dozvoljena brzina“, obrazložila je presudu sudija Petrović.

Pročitajte još:

Komentarišući visinu izrečene kazne, sudija je objasnila da je okrivljeni mlad čovek koji nije ranije osuđivan.

„Osnov za ublažavanje kazne je to što se radi o mlađem punoletnom licu, na njegovoj strani ima i drugih olakšavajućih okolnosti. Međutim, ono po čemu se ova nesreća razlikuje od drugih je što nema doprinosa oštećenih, udes je nastao van kolovoza. Svaki život je podjednako važan, ali ovde su izgubljena dva života od kojih je jedan dečji. Imajući u vidu težinu nastalih posledica, izrečena je ovakva kazna“, rekla je Petrović.

Porodice stradalih nisu bile zadovoljne izrečenom kaznom smatrajući da je zakonski maksimum za saobraćajne nesreće nezadovoljavajući.

„I osam godina je premalo, život mog deteta i još jedan život su se ugasili ni krivi ni dužni, šetali su se pešačkom stazom. Sedam godina je poprilično u odnosu na maksimum, za mene bi 20 godina bila prava kazna, ovo je premalo. Ja ostajem bez deteta, ne želim da niko oseti tu bol, to što ja prolazim i što ću sigurno osećati do kraja života“, kazala je majka nastradalog dečaka.

Smrt vozača GSP Bojana Peraća

Bojan Perać (31) nastradao je februara 2020. godine nakon teške saobraćajne nesreće u Zemunu, koju je izazvao Adam Rakočević (22), sin nekadašnjeg upravnika Centralnog zatvora Aleksandra Rakočevića, koji je vozeći drogiran udario u autobus GSP za čijim je volanom bio stradali. Bojanov otac, Boro Perać, održao je 13. februara ove godine pomen stradalom sinu, gde su se okupile i Bojanove kolege, prijatelji i porodica, na raskrsnici Ulica cara Dušana i Tršćanske u Zemunu gde se nesreća dogodila.

Foto: Privatna arhiva

Bojan je poginuo kao vozač autobusa GSP na liniji 15, kada je Rakočević, upravljajući „pežoom“ pod dejstvom marihuane, prošao velikom brzinom na crveno svetlo i zakucao se u autobus na liniji 45, koji je udario u 15-icu, za čijim volanom je bio stradali Bojan.

Prvostepenom presudom, Rakočević je osuđen na dve i po godine zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće, a onda je Apelacioni sud u Beogradu povećao kaznu i pravosnažno Rakočevića osudio na tri godine i osam meseci zatvora.

Porodica nije bila zadovoljna ni novom presudom, smatrajući da je kazna mala.

Foto: Privatna arhiva

Kako je za Nova.rs rekao Boro Perać, na godišnju pogibije sina, na mestu nesreće pojavio se kako bi održao pomen poginulom sinu, ali i zbog sramotno male kazne za smrt sina.

„Došao sam kako bi se borio protiv neverovatno drske sudske odluke, i zbog toga što je Adam Rakočević opet pušten kući iz pritvora posle presude, iako je bio u kućnom zatvoru, kada je nadrogiran izazvao nesreću.

Bojan Perać Foto:privatna arhiva

Kazao je i da se bori protiv očigledno „sređenog“ sudskog procesa u korist optuženog.

„Gnevan sam, koliko pokušavaju da spasu osuđenog, da su ga verovatno i nagovorili da laže na sudu, da je rano ujutro, na dan nesreće, morao da ide autom da kaže bratu da je otac bolestan, zaboravljujući pritom, da je na neuropsihijatar na veštačenju već odavno pre toga potvrdio da mu je otac zdrav. Posle svega doživljenog, teško koja kazna bi mi bila zadovoljavajuća. Tražim ponavljanje celog postupka, gde će se optužnica dopuniti jer Adam nije osuđen zbog vožnje pod dejstvom narkotika, već samo zbog posedovanja, jer su u autu našli dve kesice marihuane“, objašnjava Boro.

BONUS video: Protest građana Karaburme

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar