Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Beograđanin Nemanja Stameković proglašen je krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su nastradali dvanaestogodišnji Andrej Kljušaj i Dejan Ilić (48). Stameneković je osuđen na sedam godina zatvora!

Kako je izrekla sudija Gordana Petrović, on je osuđen zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja na sedam godina zatvora i dobio je zabranu upravljanja automobilom na pet godina, piše Blic.

Njemu je produžen pritvor do početka odsluženja kazne.

„Ocenom dokaza sud je doneo presudu, prihvatili smo nalaze veštaka saobraćajne struke kojim je utvrđena brzina i način kretanja vozila“, rekla je ona.

Kako je dodala prihvaćeno je i veštačenje komisije veštaka.

„Sećanje okrivljenog bilo je očuvano. Uzrok skretanja je neprofitna brzina. odbrana okrivljenog nije prihvaćena. Delo je izvršeno iz nehata, ali je bio svestan svojih postupaka jer se školovao za vozača i bio svestan posledica“, rekla je ona u obrazloženju presude.

Ona je istakla da su olakšavajuće okolnosti bile to što je Stamenković „mlad, nije osuđivan i mlađe je punoletno lice“.

„Ali bez obzira na sve olakšavajuće okolnosti ima mesta za ovakvu kaznu zbog težine posledica. Izgubljena su dva života, od kojih je jedno dete“, rekla je sudija.

Podsetimo, u toku današnjeg iznošenja završnih reči, zamenik Osnovnog javnog tužioca Vladimir Stanojević je rekao da je neprilagođena brzina usled koje je izgubio kontrolu nad vozilom jedini uzrok teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli dečak i muškarac.

On je rekao da je nesumnjivo da je Stamenković sve vreme upravljao vozilom jer na to ukazuju tragovi na licu mesta, i da ono nije moglo da se kreće na taj način samo od sebe.

„Da se kretao dozvoljenom brzinom od 60 kilometara na čas, „audi“ bi se zaustavio 24 metra pred izlazak na biciklističku i pešačku stazu bez posledice. Dakle, da se nije kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas ne bi izleteo da kolovoza i usmrtio pešake“, rekao je Stanojević.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ mn

On je istakao da okrivljeni nema nikakvo neurološko oboljenje usled kojeg bi došlo do ovakvog udesa, što je utvrđeno i nalazom veštaka. On je naglasio da okrivljeni nije imao nikakvu istoriju bolesti pre ovog događaja.

„Nikakvo patološko stanje ili poremećaj nije utvrđeno kod okrivljenog Nemanje. On je bio potpuno svestan pre u toku i posle završene nezgode. Kada je video da je udariti u pešake uzviknuo je „ne, ne“, posle toga je zaustavio vozilo, odvezao pojas, nazvao roditelje, komunicirao sa policijom, ponašao se organizovano. Nema ničeg patološkog ni u strahu koji je osetio a koji je bio u granicama fiziološkog i nije mogao da utiče na nesvesno postupanje. Nisu postojale nikakve tragove koje bi poremetilo njegovo funkcionisanje. Bio je potpuno uračunljiv kako je utvrdio Zavod za sudsku medicinu“, rekao je zamenik OJT.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar