ilustracija Foto:shutterstock

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom nedavno je objavila studiju pod nazivom "Zaboravljena deca Srbije" u kojoj se navode grubi i povremeno duboko uznemirujući primeri propusta u domovima za decu bez roditeljskog staranja, poput vezivanja mališana, strašnog zanemarivanja, pa i seksualnog zlostavljanja. I dok su pojedini građani iznenađeni stravičnim izveštajem, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, drugi smatraju da je njim samo oslikana realnost u Srbiji - da ustanove socijalne zaštite Srbije sve češće prave nedopustive propuste u radu.

Građane Srbije uznemirala je vest o stanju u srpskim domovima, a studija „Zaboravljena deca Srbije“ zasniva se na nalazima prikupljenim tokom 2019. godine i informacijama koje su nevladine organizacije DRI i MDRI-S prikupile do objavljivanja i odnosi se prevashodno na položaj dece, ukazujući na kršenja ljudskih prava koja nisu razrešena i koja se i dalje dešavaju u institucijama socijalne zaštite.

Pročitaje još:

„Tokom niza godina, DRI, MDRI-S i brojne druge organizacije su ukazivale Vladi Republike Srbije na veoma loše uslove, zlostavljanje, zanemarivanje i nečovečno postupanje koje je i dalje prisutno u institucijama. Vlada Srbije nije preduzela adekvatne korake niti pozvala počinioce na odgovornost. U ustanovi 6 na primer, smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući. „Ovo mesto je paklena rupa“, kažu istražitelj DRI“, navodi se u izveštaju.

O slučaju, koji je zaprepastio širu javnost, oglasilo se i Ministarstvo za socijalni rad zatraživši da im se dostave dokazi o pomenutim navodima.

„Iznošеnjе paušalnih tvrdnji o ovako ozbiljnom kršеnju zakona i standarda, bеz toga da su nеvladinе organizacijе dostavilе nadlеžnim organima jasnе dokazе, krajnjе jе nеodgovorno i nеozbiljno, sa jasnim ciljеm urušavanja sistеma socijalnе zaštitе i uznеmirеnja javnosti“, rekli su ubrzo iz ministarstva.

I dok je Ministarstvo za rad pokušalo da se opere od odgovornosti, iz nevladinog sektora rečeno je da su čak i predstavnici tog ministarstva bili u timovima.

Uznemirujući podaci studije o zanemarivanju dece u domovima samo su dodatno ustalili dugogodišnji problem u sistemu socijalne zaštite u Srbiji. Proteklih godina građani Srbije imali su priliku da na brojnih slučajevima, na delu, vide kako to izgleda i u praksi.

Foto:Profimedia.rs

Tako je pre nekoliko godina javnost ostala šokirana nakon što je osvanula vest da je u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku u toku policijska istraga protiv vaspitača osumnjičenog da je metalnom štanglom pretukao jednog štićenika.

Kod vaspitača je, u kancelariji pored pisaćeg stola, pronađena metalna šipka za vežbanje, a  sem pretučenog štićenika, koji ima problema sa govorom, još dva su rekla da su videli kako vaspitač tuče mladića, pisao je ranije portal 021.rs.

Pročitajte još:

Propusta je definitivno bilo i proteklih godina u domu „Vasa Stajić“ na Voždovcu u Beogradu. Krajem 2017. godine u pomenutom Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Bulevaru oslobođenja izbila je tuča u kojoj je 11-godišnjem dečaku slomljen nos.

Njega je navodno tukao stariji dečak, takođe štićenih doma.

Da ovakvi slučajevi nisu retki pokazuje i slučaj koji se dogodio početkom ove godine, kada javnost je ostala zaprepašćena na navode da je tinejdžer (14), štićenik Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, priveden zbog sumnje da je silovao devojčicu (13) i da je njihov seksualni odnos snimao.

Uzela telefon u zamenu za dete

Ipak, sem u domovima, propusta je bilo i u ostalim insitucijama socijalne zaštite. Upravo zbog toga stiče se utisak da je problem utemeljen duboku u samom sistemu funkcionisanja socijalnog sistema Srbije.

Građani Srbije i dalje se živo sećaju slučaja hapšenje radnika Centra za socijalni rad u Vranju Dušanke M. i njenog kolege D. T. iz Bujanovca, prošle godine, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Oni se sumnjiče da su u junu 2019. godine doneli rešenje o usvajanju dečaka (10), iako za to nisu bili ispunjeni uslovi. Navodno, Marinkovićevoj je za ovu usluga obećan mobilni telefon u vrednosti od hiljadu evra.

Takođe, slučaj devojčice iz Šida, koja je prijavila da ju je hranitelj M. M. (60) iz Šida 10 godina seksualno zlostavljao, još jednom je pokrenuo pitanje ko je u lancu nadležnih institucija zakazao. Centar za socijalni rad u Šidu je devojčicu u ovu hraniteljsku porodicu smestio kada je imala svega šest godina, a M. M. je počeo da je seksualno uznemirava od njene 10, 11. godine. Postavlja se pitanje i kako Socijalni centar punih deset 10 godina nije primetio da hranitelj zlostavlja štićenicu.

Ipak, možda najverniji dokaz zakazivanja Centra za socijalni rad je postupak oduzimanja 3-godišnjeg deteta porodici Savić zbog proceduralne greške radnika pomenute insitutucije. Naime, Beograđaninu Borisavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (52), prošle godine, Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo  je dete, iako su sredinom maja ove godine dobili neophodno rešenje o usvajanju.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ipak i pored toga, ovaj bračni par morao je, tek usvojenu ćerku, da vrati zbog „proceduralne greške koju su napravili radnici centra i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku“. Nakon što je portal Nova.rs pisao o ovom slučaju, Savićima je vraćena ćerka.

Zlostavljanja 90-tih u veterničkom Domu za decu

Novosadska policija, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva, istražuje slučaj seksualnog zlostavljanja dve štićenice veterničkog Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju, javlja Radio021.
Istraga je pokrenuta nakon što je defektolog Manojlo Bajat podneo krivičnu prijavu protiv direktora tog doma Nedeljka Bekića, koga je optužio da je od 1995. do 1999. godine seksualno zlostavljao dve štićenice Doma, koje su saslušane u novosadskom Centru za socijalni rad.

Foto: Profimedia.rs

U krivičnoj prijavi se navodi da su štićenice zbog obljube nekoliko puta ostajale u drugom stanju i abortirale.

Bajat je krivičnu prijavu podneo 23. aprila, dok je 2004. godine, uoči prvog Bekićevog izbora za direktora Doma, bio potpredsednik Upravnog odbora ove ustanove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar