Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/EPA-EFE/Sasa Stankovic/Filip Krainčanić/Nova.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pretres stana antivakserke Jovane Stojković i saslušanje zbog izazivanja i širenja panike, sa još pet zagovornika njenih ideja, ponovo je podigla prašinu u javnosti i opomenula nas koliko je postojanje ovakvih grupa opasno po celo društvo. Svoju karijeru Stojkovićka je počela gradeći je oko sumnjivih osoba upitnih stavova i ideja, što se nastavilo i kasnije sve do njenog političkog aktivizma. Ko su bili ljudi sa kojima je Stojkovićka rame uz rame istupala u javnosti i sa kojima je razmenjavala reči podrške?

Na krilima desnice

Srpska javnost upoznala je Jovanu Stojković kroz njen aktivizam u pokretu Dveri. Još 2015. godine istupala je kao član stručnog saveta za zdravstvo pokreta i na javnim skupovima protiv obavezne vakcinacije govorila je ne samo o slobodnom izboru pojedinca da se vakciniše, kako se i jedan skupova zvao, već je pozvala roditelje da ne vakcinišu svoju decu, a lekare da to ne čine onima koji vakcinu ne žele.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Stojkovićka se zatim povezala i sa drugim političkim strankama i različitim desničarskim ekstremnim organizacijama, pa čak i osnovala svoj pokret pod imenom Živim za Srbiju, a sa svima njima naširoko deli opasne stavove, najčešće putem interneta zbog čega joj je tužilaštvo i oduzelo računar.

Možda najzapaženiji odnos Jovane Stojković jeste kada se udružila sa Pavlom Bihalijem i „Levijatanom“ na čijem je Bihali čelu. Dok je Jovana Stojković od 2015. godine gradila „karijeru“ antivakserke, „Levijatan“ je iste te godine počeo da deluje na društvenim mrežama. Najpre su se predstavljali kao zaštitnici životinja i nejakih, a onda su uzeli zakon u svoje ruke i počeli da se nasilnički obračunavaju sa svima koji ne misle kao oni.

Naglo su promenili retoriku, organizovali su hajke na više osoba, a onda su angažovali i pravnika zahvaljujući kom su „stali na loptu“ i svoj način komunikacije smirili tako da izbegnu potencijalne tužbe i druge probleme sa zakonom.

Javnost u Srbiji ostala je u šoku kada je Republička izborna komisija uvažila žalbu i poništila prethodno doneto rešenje da se odbaci lista Grupe građana „Pokret Levijatan – Živim za Srbiju“ i time dozvolila da se ove grupe zajedno kandiduju na izborima 2020. godine.

Sumnjiv izlazak na izbore možda im nije doneo mnogo u političkom smislu jer nisu uspeli da dopru ni do 0,5 procenta glasača u Srbij, ali im je to svakako bio vetar u leđa da zajedno dalje nastave da putem društvenih mreža šire mržnju prema migrantima, LGBT zajednicima i praktično svima koji misle različito od njih.

Bihali i Stojkovićka su se zajedno pojavili ispred migrantskog centra u Obrenovcu u koji je nedelju dana ranije upao aktivista „Levijatana“ Filip Radovanović. On je svojim automobilom, izrevoltiran navodno činjenicom da su migranti dobacivali njegovoj devojci, oborio ogradu i automobilom se vozio po centru sve vreme snimajući se telefonom.

Stojkovićka ga je branila govoreći da je on mladić koji do tada nije imao nijednu krivičnu prijavu i njegov postupak opravdala govoreći da se to njegovoj devojci dogodilo dva puta. Radovanović je nešto kasnije sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom i osuđen je pravnosnažno na osam meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Za stolom sa Firerom

Februara 2020. godine, Goran Davidović poznatiji javnosti po nadimku „Firer“, nekadašnji vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koja je godinama sejala mržnju prema Jevrejima, Romima i drugim manjinskim grupama, objavio je fotografiju sa Jovanom Stojković. Prema onome što se moglo videti na fotografiji njih dvoje su se sastali u nekom lokalu, a Davidović ju je nazvao „hrabrom Srpkinjom“.

Davidović je, podsećanja radi, oslobođen optužbi nakon maratonskog suđenja koje je trajalo čak 12 godina, a koje su pratili neverovatni obrti i kontroveze. Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je 2019. godine, posle 12 godina krivičnog postupka, odbio optužbu protiv Gorana Davidovića, zvanog Firer i Nedeljka Pešića za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržžnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, 2007. godine.

Davidović je prethodno u Italiji proveo 10 godina, a mnogi su njegov odlazak u tu zemlju okarakterisali kao bekstvo.

„Sestra“ Damnjana Kneževića

Bezrezervnu podršku Jovani Stojković konastantno pruža i Damnjan Knežević, iz organizacije „Nema predaje Kosova i Metohije“, inače osnivač i nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kneževića je javnost u Srbiji upoznala i kao neformalnog vođu „narodnih patrola“, odnosno grupe građana koja je na ulicama glavnog grada presretala migrante želeći da im ograniči kretanje i delila pamflete sa rasističkim zabranama sličnim onima koje su Jevreji imali u nacističkoj Nemačkoj.

Njih dvoje su u zajedničkom videu objavljenom na Jutjubu govorili o akcijama „narodne patrole“ u kom Knežević objašnjava da je urađeno sve po zakonu i obavestili da sa patrolama neće prestati. Zbog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar