Jovanjica
Jovanjica

Suđenje Predragu Koluviji, većinskom vlasniku "Jovanjice", na kojoj je novembra 2019. godine zaplenjeno oko četiri tone opojne droge, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanje svedoka zaposlenih u firmi "Superior" sa kojom je "Jovanjica" sarađivala. Radnici, mahom laboranti, su do detalja opisali proces razmnožavanja semena konoplje.

Najpre je saslušana Nataša Radišić, agronom u „Superioru“. Ona je istakla da su imali dve vrste semena – Fedoru i Monoiku, te da su seme Fedora nabavljali sa „Jovanjice“. Potom se osvrnula na proces uvoza i izvoza biljaka, a za koji je bila zadužena.

„Uvek odnosim papire na carinu, a nekada sam bila i prisutna kod kombija i kamiona kojima su izvožene biljke. Bile su na policama, to su kontejnerske sadnice. Dođe kombi, carinici pregledaju, fotografišu, uporede sa onim što piše na fakturama. Nisu popisivali biljke“, rekla je ona, dodavši da je i policija bila prisutna sa carinicima.

Istakla je i da ju je Koluvija jednom prilikom upitao za izvoz industrijske konoplje.

„Predrag Koluvija me je pitao jednom prilikom da li je moguće da se industrijska konoplja izveze, rekla sam da može“, rekla je ona.

Potom je saslušan i svedok Nenad Nikolić, rukovodilac laboratorije za proizvodnju sadnica u „Superioru“. On se osvrnuo na to kako su raznožavane biljke u laboratoriji.

„Mi koristimo laboratorijsku metodu za razmnožavanje sadnica. U ovom slučaju dobijao sam grančice od direktora Nebojše Đinovića. Ona se potom seče, steriliše, izoluje, stavlja na hranljivu podlogu i tu počinje njihov rast. Prvu grančicu je doneo marta 2019. godine“, rekao je Nikolić i dodao da je jednom prilikom bio na „Jovanjici“ da bi video rezultate svog rada:

„Za „Jovanjicu“ smo radili dve sorte – Monoiku i Fedoru. Jednom prilikom sam bio na „Jovanjici“. tamo sam video biljke koje se sade u zemlji, bile su raznih veličina, od 10 cm do pola metra. Video sam da imaju neku oznaku“, rekao je svedok.

Predrag Koluvija Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

On je odgovorajući na pitanja sudije rekao da mu nije poznato da se nešto izvozilo u Makedoniju, te da iz laboratorije nisu izlazila nikakva semena.

Na današnjem pretresu saslušan je i laborant Dragana Lopaćanin. Istakla je da je njen zadatak bio seckanje i umnožavanje biljaka.

„Seckamo i umnožavamo biljke i kuvano hranljivu podlogu. To je moj zadatak, zatim pranje posuđa, epruveta. Šef nam da grančice od 10, 12 cm koje seckamo na moduse večine 1 cm. Modusi su pupuljci, iz kojih mi vadimo deo i ubacujemo u hranljivu podlogu, odnosno epruvete“, rekla je ona i dodala da se ne seća da li su obe sorte – Monoika i Fedora, uspele.

I drugi laborant Sanja Zdravković potvrdila je reči Lopaćaninove. Ipak, ona se detaljnije osvrnula na dan kada su policajci upali u laboratoriju.

Foto:Screenshot/Mup.rs

„Bila sam prisutna kada je došla policija, bili smo svi u šoku, tražili su samo neke tegle, epruvete. Nismo znali o čemu se radi. Pronašli su Fedoru u teglama, uzeli i odneli. Nisu nam rekli zašto su došli, samo je počelo maltretiranje: „Sedite, nema telefona, nema u toalet“. Trajalo je od jutra do podneva, odnosno do četiri“, rekla je ona.

Suđenje je potom odloženo za 24. marta, za kada su pozvani, takođe, svedoci.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

Podsetimo, većinski vlasnik firme „Jovanjica“ Predrag Koluvija uhapšen je novembra 2019. godine s falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar