Igor Stamenković, optužen za krađu testova

Suđenje Igoru Stamenkoviću, radniku štamparije, koji je optužen za krađu testova za malu maturu, uskoro bi trebalo da se privede kraju, s obzirom da bi 23. decembra trebalo da se krene za iznošenjem završnih reči. Tokom postupka svi dokazi koje je tužilaštvo iznelo protiv Stamenkovića, koji se tereti da je testove ukrao da bi sinu pomogao da položi završni ispit, samo su mu išli u prilog. Snimak sa nadzornih kamera iz štamparije, a na kome fale minuti, nije dokazao Stamenkovićevu krivicu, svedoci su rekli da su iz pojedinih škola tvrdili da je bilo propusta u dobijenim testovima, pa se postavlja pitanje da li je radnik štamparije bio žrtveno jagnje za curenje testova u javnosti, zbog čega je Ministarstvo prosvete bilo prinuđeno da polaganje završnog ispita odloži.

Afera krađa testova za malu maturu izazvala je veliki odjek u javnosti. Testovi su se u danima pred polaganje pojavili na internetu, a Ministarstvo prosvete je zbog pomenutog skandala bilo prinuđeno da polaganje pomeri za dva dana.

Pročitajte još...

Pitanja su, u međuvremenu, izmenjena, a kao glavni krivac „curenja“ testova označen je Stamenković, otac dečaka koji je te godine imao polaganje male mature i koji je bio maturant jedne osnovne škole u Beogradu. Sumnja se da je Stamenković test izneo iz štamparije kako bi ga odneo sinu i tako mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Dalje se tvrdi i da je, zahvaljujući njegovom sinu, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć aplikacije „vajber“, delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Propusti u podeli testova

Ipak, tokom suđenja svi dokazi koje je tužilaštvo iznelo, po svemu sudeći, samo su išli u prilog Stamenkoviću. Tako je svedok Slavica Pešić, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ispričala da su postojali izvesni propusti.

Istakla je da su u školskoj upravi Voždovac dostavljene kese sa testovima iz svih predmeta, koje su bile bez bar kodova i za koje ne postoji nikakva evidencija.

„Imali smo nekoliko prijava od školskih uprava. Naime, testovi se nakon štampe pakuju u kese oblepljene sigurnosnim bar kodovima, tako da na svakoj postoji traka koja pokazuje da li je neka od njih bila otvarana, ili ne. Imali smo prijave da su se u nekim kutijama nalazile prazne kese, nezalepljene i bez trake. Takođe, stavljene su primedbe i  da je bilo viška kesa sa testovima, odnosno, da su postojale zapakovane kese, koje nisu bile evidentirane“, rekla je tada ona i dodala:

Foto: Nemanja Jovanović/Ilustracija

„Znam da je to bio slučaj u školi na opštini Voždovac, zatim u Kruševcu i ne znam gde još. Posle su sve školske uprave od Ministarstva prosvete dobile nalog da naprave izveštaj o prijemu testova“, kazala je Pešićeva.

Na snimku nedostaje 20 minuta

Tokom ovog postupka javno je prikazan i video snimak sigurnosnih kamera iz štamparije, na kome se vidi da je Stamenković uzeo jedan beli papir sa gomile. Da se radi o praznom belom papiru, potvrdio je i radnik sa kojim je Stamenković radio na mašini za štampanje, svedok Nemanja Lončar.

Stamenković je u svojoj odbrani naveo da je prazan papir pokazao i policajcu prilikom izlaza iz štamparije, na putu do toaleta.

Inače, sam snimak nadzornih kamera izazvao je dosta pažnje u sudnici, jer na njemu nedostaje ukupno 20 minuta, ali i vreme na video zapisu ne teče hronološki, već se minuti i sekunde u pojedinim delovima snimka vraćaju unazad.

Zbog toga je advokat Dimitrije Ilić, branilac optuženog radnika, u više navrata tražio od suda izdvajanje snimka kao zakonitog dokaza, navodeći da nije sporno šta se na snimku vidi, već šta se ne vidi na snimku tokom tih 20 minuta koji nedostaju.

Pročitajte još...

Upravo zbog isečenih delova na snimku, sud je pozivao policajce koji su presnimavali snimak, ali i zaposlene u obezbeđenju štamparije „Politika“, koji su bili zaduženi za sigurnosne kamere, međutim niko nije pružio odgovor na pitanje, kako nedostaje 20 minuta i kako je moguće da vreme samo od sebe ide unazad.

Stamenković je zbog curenja testova bio i u pritvoru neko vreme, a pitanje je da li je on bio žrtveno jagnje za ovu aferu, što se nije desilo u skorijoj istoriji i zbog čega je polaganje moralo da se pomeri.

Kako se uskoro bliži izricanje završnih reči, a shodno tome i presuda, kontaktirali smo advokata Dimitrija Ilića. Ilić za naš portal navodi da je odbrana tokom postupka dokazala Stamenkovićevu nevinost i da očekuje da presuda bude oslobađajuća.

„Što se tiče ishoda samog postupka, ne bih želeo da prejudiciram ničiju odluku. Međutim, prema svemu što smo dosada imali prilike da vidimo, ne postoji niti jedan dokaz koji ukazuje da je Stamenković na bilo koji način učinio krivično delo.  Na sudu je da svoju odluku donese i obrazloži, a na tužilaštvu i odbrani da izjave žalbe ukoliko budu nezadovoljni odlukom suda“, kaže Ilić.

On se osvrnuo i na pritvor u kome je njegov branjenik bio.

„Tačno je da je Stamenković više od mesec dana proveo u pritvoru koji je bio neosnovan, što potvrđuje i odluka Ustavnog suda kojom su konstatovane povrede Ustavom zajemčenih prava. Nažalost, praksa sudova je da pritvor određuju gotovo refleksno, pogotovo u postupcima za čiji ishod je zainteresovana javnost“, ističe poznati advokat.

Foto: E-Stock/Mirko Rodić/Dimitrije Ilić

Podsetimo, za ceo slučaj krađe testova za malu maturu saznalo se nekoliko dana pred samo polaganje završnih ispita. Pomenuti zadaci kružili su po raznim grupama na društvenim mrežama.

Ubrzo je uhapšen Stamenković, a potom i optužen da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike. On je negirao krivicu za ovo delo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar