Foto:skyecc.com/challenge

Aplikaciju Skaj ponovo je u žižu javnosti vratio aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je u saopštenju za medije istakao da je kriminalna grupa Veljka Belivuka uhapšena zahvaljujući FBI sa kojima su sarađivali oko sajber kriminala, a pogotovu pomenute aplikacije. Reč je o zaštićenoj aplikaciji za komunikaciju preko telefona, čija se cena licence kreće od 600 do 2.200 evra, a koju koriste kriminalci širom sveta.

Stefanović je pre dva dana negirao da je imao i koristio telefon sa Skaj aplikacijom, kako su objavili pojedini mediji i kazao da je posebno isticao zloupotrebu kriptovanih veza.

„Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju“, rekao je između ostalog Stefanović.

Pročitajte još:

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć tokom gostovanja na RTS da je FBI pomogao kada je reč o aplikaciji „Anon“, a da je, što se tiče Skaj aplikacije, pomoć stigla od evropskih policija.

Inače, aplikacija „Skaj“ koristi šifrovane podatke, koji su praktično nemogući za „provaljivanje“ jer koriste posebnu vrstu zaštite, a moguće je i unošenje posebne šifre, pomoću koje se trajno izbrišu svi podaci koji su poslati preko aplikacije. Za aktivaciju licence za Skaj aplikaciju potrebno je izdvojiti od 600 do 2.200 evra, a postala je popularna nakon EncroChat sistema, koji su zapadne obaveštajne službe „provalile“ i to javno obznanile.

Podaci o ovom servisu se mogu pronaći putem pretrage na uobičajenim pretraživačima, a provajderi su mislili na sve, pa su napravili sistem u kom se, ukoliko više puta promašite šifru, svi podaci telefona brišu, a postoje i specijalne šifre ako korisnik želi da sve iz telefona nestane. Čak i ako ste Skaj pokušali da instalirate na uređaj, koji nije bezbedan, aplikacija će vas o tome obavestiti.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Kriptovani mobilni uređaji postali su obavezni deo asortimana robe zaplenjene kriminalcima, a policiji i tužilaštvu posedovanje ovakvog telefona odmah ukazuje na pripadnost kriminalnoj organizaciji, pa i pripremu izvršenja najtežih krivičnih dela. Razlog leži u činjenici da je telefone sa ovakvom vrstom zaštite gotovo nemoguće „provaliti“ ili „otključati“ bez posebnog ključa.

Takav sofisticirani sistem zaštite možemo pronaći na pojedinim „BlekBeri“ uređajima koje danas, pored kriminalaca, koriste ljudi iz sveta politike i biznisa, kako bi njihovi podaci ostali nekompromitovani. Da komunikacija ne bi bila presretnuta, potrebno je da oba učesnika u razgovoru imaju telefone sa kriptovanom zaštitom.

Inače, kompanija koja je lansirala aplikaciju, oborena je u martu od strane FBI. Naime, sredinom marta podignuta je optužnica protiv firme Skaj Global, pod optužbom da su svesno i namerno učestvovali u zločinačkom poduhvatu i pomogli distribuciji narkotika.

„Optužnica je podignuta protiv izvršnog direktora i saradnika kanadske firme Skaj Global pod optužbom da su svesno i namerno učestvovali u zločinačkom poduhvatu koji je omogućio međunarodni uvoz i distribuciju narkotika putem servisa šifrovanih komunikacionih uređaja. Za Žanom Fransoom Eapom, izvršnim direktorom kompanije Skaj Global, i Tomasom Herdmanom, bivšem distributerom uređaja Sky Global, raspisani su nalozi za njihovo hapšenje“, navodilo se ranije u saopštenju biroa.

Foto:shutterstock

Prema optužnici, kako je objašnjeno u saopštenju agencije iz 12. marta, uređaji kompanije Skaj Global posebno su dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova međunarodnih kriminalnih organizacija umešanih u trgovinu drogom i pranje novca. Kao deo svojih usluga, Sky Global garantuje da će sačuvane poruke na svojim uređajima daljinski izbrisati ako taj uređaj zapleni policija ili na drugi način ugrozi.

Kako je navedeno zaposleni u Skaj Globalu koristili su digitalne valute, uključujući bitkoin, kako bi olakšali ilegalne transakcije.

Pročitajte još:

Federalni biro navodi primer iz 2018. kada je uhapšen Vinsenta Ramosa, izvršni direktor kompanije “Fantom sekjur”, koja je organizovanim kriminalcima obezbeđivala prilagođene uređaje sa fokusom na privatnost.

Izvršni direktor kompanije Vinsent Ramos, priznao je krivicu i priznao da su on i njegovi sagovornici olakšali distribuciju narkotika širom sveta isporučujući šifrovane komunikacione uređaje dizajnirane da spreče sprovođenje zakona.

U optužnici se navodi da „Skaj global“ instalira sofisticirani softver za šifrovanje u „ajfon“, „gugl piksel“, „blekberi“ i „nokija“ telefone.

„“Skaj“ je prepravljen telefon, i ima i hardverske i softverske izmene“, objasnio je ranije za RTS Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Korisnici „Skaj global“ uređaja međusobno komuniciraju u zatvorenoj mreži, a kompanija usmerava komunikacije preko šifrovanih servera, koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj. Postoji najmanje 70.000 „Skaj global“ uređaja koji se koriste širom sveta.

U optužnici se dodaje i da je ta kompanija za više od deset godina ostvarila stotine miliona dolara profita, olakšavajući aktivnosti međunarodnih kriminalnih grupa i štiteći ih od zakona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar