Filip Svarm
Filip Švarm Foto:Ivan Dinić/Nova S

Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm ocenio je u Danu uživo da postoji "neka dobra veza" između vrha sadašnje vlasti i slučaja "Jovanjica". "Kada je Vladimir Đukanović Đuka jedan od advokata Koluviji, a on je i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, onda je to snažna poruka pravosuđu i javnosti. A kada to što govori Đukanović, na izvestan način ponavlja i sam Aleksandar Vučić, onda vidite šta je politička volja. Ako zbrojite jedan i jedan, dobijete da ova vlast, iz nejasnih razloga, želi da čitav ovaj slučaj bude gurnut ad akta", istakao je Švarm.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je vlasniku poljoprivrednog imanja „Jovanjica“ Predragu Koluviji, koji je optužen za uzgoj marihuane, i odredio mu kućni pritvor uz nanogicu.

„Vladimir Đukanović Đuka je deo ove vlasti i njegovo ponašanje u slučaju Kuluvije spada u naprednjačko radikalsku taktiku, da su oni i vlast i opozicija. Za sve ono što je krivo, krive su prethodne vlasti i neki ljudi u institucijama, a naprednjaci su uništili sve institucije u Srbiji. Dakle, Đukanović je napadao delove pravosuđa, delove policije ili neke političke rivale (Nebojši Stefanoviću) za koje mu je rečeno da ih napada sa najvišeg mesta. To su sve spakovali u nekom ‘kompotu’ koji ima veze sa zapadnim službama i zaverom protiv Srbije“, istakao je Švarm.

Dodaje da je Đukanović „targetirao“ svoje neprijatelje za koje mu je bilo rečeno.

„To je stara naprednjačka matrica kojom su uništili institucije i delove policije koji ne žele da rade kako se od njih traži, nego koji se drže zakona“, naglasio je Švarm.

Prema njegovim rečima, čitava priča vlasti oko afere Jovanjica je imala ideju da se slučaj potpuno razvodni, onda da se krene da se odugovlači, „i na kraju da uđe u zastaru, ili nešto slično“.

„Bilo pitanje dana kada će Koluvija izaći na slobodu“

„To je ta kampanja. Ona je bila jasna još ranije. Mi smo u Vremenu početkom septembra tome posvetili broj, ali je još tada bilo vrlo jasno da je bilo pitanje dana kada će Koluvija izaći na slobodu, odnosno preći u kućni pritvor“, naveo je urednik „Vremena“.

Smatra da su na ovakvu odluku suda imale uticaj i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ovom slučaju.

„Na neki način, nanogica koju je Koluvija dobio je bila u skladu sa onim što je Vučić rekao. Kada imate tu vrstu odnosa sa najjače pozicije u državi, potpuno je jasno kuda čitava situacija ide, i kako to treba da se odvija“, podvukao je Švarm.

Ocenio je da je pritvor Koluviji trajao predugo, kao i da su tokom čitavog slučaja vršene opstrukcije advokata i još nekih drugih delova pravosuđa.

„Verujem da će se ovaj postupak jako dugo vući i rešavati, i plašim se da on može da nestane kao voda u pustinji“, rekao je Švarm i dodao je cilj režima da čitav slučaj gurne pod tepih i da ga obesmisli.

Podseća na fotografije sadašnjeg ministra policije Aleksandra Vulina i Predraga Koluvije, kao i da je veoma interesantno da od velikog broja imanja u Srbiji, Vulin odabere baš Jovanjicu za posetu.

„Dakle, očigledno da tu postoji neka dobra veza između Jovanjice i sadašnjeg naprednjačkog režima“, zaključio je Švarm.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o Jovanjici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare