Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Svet fudbalskih navijača u Srbiji ume da bude izuzetno nasilan i surov. Krvave tuče sa suparničkim navijačkim ekipama ili policijom su svakodnevica srpskih huligana, toliko da se broje samo mrtvi a ne i ranjeni. Kakva onda treba da bude navijačka podgrupa da bi je ostali navijači izbacili sa tribine zbog previsokog stepena nasilja? Treba da budu "Hijene" iz Bloka 21.

Najekstremniji od ekstremnih, „Hijene“, nisu mnogobrojne, ali niko ne želi da se „kači“ sa njima, jer tamo gde drugi koriste pesnice, oni odmah potežu pištolje. Pucanje im nije strano, a ne prezaju ni od napada na javnim mestima, na javne ličnosti.

Jesu deo navijačke familije Crvene zvezde, ali su grupa sa, najverovatnije, najvećom autonomijom.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novobeogradski Blok 21 je oduvek važio za zvezdaški kraj i bilo je nekoliko navijačkih grupa koje su nastale i nestale u tom kraju, odnosno preko puta hotela „Hajat“: „Kenjaj!“, „Legija 21″… Ipak, proslavile su ga „Hijene“ čija je to neprikosnovena teritorija na kojoj su i policajci oprezni, a ukoliko se neko prevari i uđe u Blok u dresu ili sa šalom suparničkog kluba, samo ga sreća može izvući.

Mural posvećen Dunjiću

„Hijene“ nisu lenje, pa je tako ceo Blok 21 obojen u crveno-belo, od žardinjera i kanti za đubre, do fasada zgrada. Tu su, naravno, grafiti i murali, jedan od njih posvećen je i ubijenom vođi Veliboru Velji Dunjiću.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I tu se završava svaka sličnost sa većinom navijačkih grupa i podgrupa, jer tamo gde bi većina stala, „Hijene“ nastavljaju, zbog toga su jedno vreme bili čak udaljeni sa severne tribine stadiona „Rajko Mitić“, jer su, čak i po huliganskim merilima, bili suviše nasilni i divlji.

Prvi vođa je bio upravo pomenuti Velibor Velja Dunjić, koji je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“ kod Ušća. Dunjić je imao podebeli policijski dosije, navodno je protiv njega podneto više od 40 krivičnih prijava, u kojima je bilo svega i svačega – od nasilničkog ponašanja i nanošenja teških telesnih povreda do trgovine narkoticima i pucnjava.

Pročitajte još:

Poznat po brojnim izgredima, Dunjiću nije trebalo mnogo i da potegne pištolj, a nije štedeo ni municiju, pa je tako u januaru 2014., na uglu Rimske i Ulice Vojislava Ilića, iz „BMW“ u kome je bio, pucao na „audi“ u kome su se nalazili njegovi suparnici.

Promašio je „audi“, ali je pogodio agenta BIA koji je bio u „puntu“, parkiranom iza.

Iste godine, nešto kasnije, Dunjić je, navodno pod uticajem droge, pokušao da naoružan „škorpionom“ uđe na jedan beogradski splav, a kada ga nisu pustili, pokušavao je da im porazbija kamere za video-nadzor, a otišao je pre dolaska policije. To mu nije bio prvi put da divlja na ili ispred splavova, a isto je uradio i 2007. ispred splava „Brodarac“.

Uroš Avramović, navijač, delije, hijene
Uroš Avramović Foto: MUP

Bio je osuđen sa Urošem Avramovićem, još jednim članom „Hijena“, zbog toga što su na splavu „Kalipso“ povredili Andriju Čogurića. Ipak, Dunjić je pušten posle opšte amnestije i odmah se bacio na nove poduhvate.

Među njima je bio i napad na lidera LDP Čedomira Jovanovića u kafani „Čarda“ u Mađarskoj, zbog koje je jedno vreme bio u pritvoru.

#related-news_0

Velibor Dunjić nije gubio vreme ni dok je bio iza rešetaka, jer se tamo sprijateljio sa Milošem Delibašićem, istaknutim članom klana porodice Šaranović iz Crne Gore, koji je osuđen na višedecenijsku kaznu zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića (brata Luke Bojovića) i Miloša Vidakovića. Velja je, čulo se na suđenju Delibašiću, preko svojih „Hijena“ „peglao“ svedoke u jednom drugom sudskom postupku koji se vodio protiv članove njegove kriminalne organizacije.

Sukob s liderom LDP

Avramović je, inače, prvoborac „Hijena“, a osim nedela koja je činio sa pokojnim Dunjićem, protiv njega je podneto još 15 krivičnih prijava, između ostalog i za pljačku. Teško je ranjen 2013. godine, kada je pronađen na parkingu u Ulici Milutina Milankovića sa povredama glave i dve prostrelne rane kroz levu nogu.

Avramović je jedan od učesnika incidenta koji su „Hijene“ imale sa Čedomirom Jovanovićem, ali ne onog u Mađarskoj, već onog u Bloku 21 gde lider LDP stanuje.

Tada je došlo do sukoba u lokalu, nedaleko od stana političara, a Jovanović je tvrdio da iza napada stoje „Hijene“, te da je stalno na meti.

Inače, poslednji put u javnosti Avramović se pominjao jer se njegovo ime pojavilo na spisku za odstrel jednog od zaraćenih crnogorskih klanova.

Crnogorska policija je prilikom hapšenja kriminalaca koji su radili za „kavački klan“, u jednom od kriptovanih telefona, navodno, na listi za odstrel našla i ime Uroša Avramovića.

Pročitajte još:

Još jedan pripadnik „Hijena“ nije bio u dobrim odnosima sa beogradskom ekspoziturom „kavačkog klana“ – „Principima“ čiji je vođa Veljko Belivuk. Naime, Nemanja Arsenović je svojevremeno učestvovao u pucnjavi u kojoj je ranjen Nikola Vavić, jedan od braće Vavić koji su u navijačkoj grupi „Alkatraz“. Teško da je Belivuk mario za Vaviće, ali je zajedno sa Arsenovićem u društvu bio pokojni Lazar Vukićević, takođe navijač Crvene zvezde, ali i čovek koji je bio blizak „škaljarskom klanu“.

Pokojni Vukićević je bio smrtni neprijatelj Belivuka i Marka Miljkovića i preživeo je pokušaj atentata kada je podmetnut eksploziv pod njegov „porše“. Ipak, Vukićevića su na prevaru namamili u „klanicu“ Veljinog klana u Ritopek, gde je zverski mučen i na kraju likvidiran. Prijateljstvo sa Vukićevićem je bio dovoljan razlog da se i Arsenović nađe na spisku neprijatelja klana Belivuk-Miljković.

Ali, Arsenović, zvani Arsa, je mnogo poznatiji po jednom drugom „poduhvatu“, kada se zakucao kolima u zid vile u Ljutice Bogdana, u kojoj stanuje pevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

Brat ubijenog vođe

Istaknutu ulogu u „Hijenama“ ima i mlađi brat Velibora Dunjića, Rade Dunjić. On je bio osumnjičen da je u aprilu 2010. na utakmici Crvena zvezda – OFK Beograd hicima iz pištolja ranio Igora Vrevića, koji je predvodio navijače „Ajron bojsa“ sa Senjaka.

Protiv njega su podnošene prijave zbog droge, razbojništava i nasilničkog ponašanja.

Foto: privatna arhiva/Velibor Dunjić

Ipak, čini se da Dunjić i nije proteklih godina čest gost na tribinama.

Odnosi između „Hijena“ i većih navijačkih grupa u Crvenoj zvezdi su napeti, ali pre svega „zahvaljujući“ autoritetu Marka Vučkovića Komandanta, nije došlo do većeg raskola i sukoba u taboru crveno-belih i uglavnom se poštuju odluke „Sabora navijača“.

Ipak, kada su „Hijene“ u pitanju, čak ni Delijje sever nisu uvek sigurni šta im je u glavi.

BONUS VIDEO: Tuča navijača uoči večitog derbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare