Foto: privatna arhiva

U Višem sudu u Beogradu danas je održano suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava "Džimis" 2014. godine.

Na suđenju za ubistvo Dunjića promenjena je sudija. Taj slučaj sada vodi sudija Ana Trifunović Đuričković, a ceo pretres počinje ispočetka, prenosi Telegraf.

Prvi je iskaz dao Bojan Starovlah, koji je negirao krivicu i objasnio šta se desilo kobne večeri.

Nakon Starovlaha, saslušan je Miloš Milosavljević.

„Ne osećam se krivim za ono što mi se stavlja na teret. Ostajem pri ranijim izjavama. Bio sam suvlasnik splava. To veče je bio rođendan mom najboljem prijatelju, koji smo slavili na splavu. Bili smo prilično pijani. U jednom momentu čuo sam nekoliko prasaka, koji su me podsetili na pucnje“, ispričao je Milosavljević.

Dodao je da ih to nije omelo u proslavi.

„Nakon desetak sekundi video sam nekoliko muškaraca kako ulaze u naše privatne prostorije. Krenuo sam za njima. Gvozdenović je počeo da skida kablove sa risivera i rekao da mu dodam kesu sa troseda. Dao sam mu i pitao šta se dešava. Samo mi je kratko rekao da mu je rečeno da to uradi“, priseća se.

Kako kaže, samo je dodao kesu, a kablove koji su visili je sklonio sa vrata i „pustio ih u pad bez namere da ih sakrije“, kako bi vrata mogla da se zatvore.

„Kablovi su bili vidljivi. Nisam imao pojma šta se desilo ispred splava, niti mi je bilo poznato bilo šta u vezi sa nemilim događajem. Nije mi bilo čudno što osoba zadužena za tehničke stvari dira kablove“.

Na pitanje tužioca ko je bio šef obezbeđenja u tom trenutku, Milosavljević je odgovorio da je to bio Đurović.

„Nisam imao komunikaciju sa obezbeđenjem, niti sam se oko bilo čega dogovarao sa njima. To nije bilo u domenu mog posla“, rekao je.

Đurovića je, kaže, poznavao dve-tri godine. Istakao je da je Đurović bio sklon alkoholu, ali da nije pravio incidente.

Dva puta napuštao sudnicu

Treći okrivljeni Goran Knežević je najpre izleteo iz sudnice tokom iskaza Bojana Starovlaha, nakon čega je vraćen od strane pripadnika sudske straže.

Kada je trebalo da da iskaz, njegov branilac predložio je da on na današnjem suđenju ne bude saslušan zbog visoke temperature i lošeg zdravstvenog stanja.

Pročitajte još:

Na pitanje sudije da li je sposoban da da iskaz, Knežević je odgovorio da „jedva stoji na nogama“. Upitan da li može da govori, odgovorio je da može maksimalno 15 minuta.

Knežević je potom napustio sudnicu kako bi se konsultovao sa svojim braniocem, nakon čega je sud doneo odluku da suđenje bude odloženo.

Naredno suđenje zakazano je za 27. maj.

Suđenje više puta odlagano

Podsećamo, prethodno ročište, koje je trebalo da bude održano 1. marta, odloženo je jer se u Palati pravde nisu pojavili svi advokati odbrane, a ni advokati oštećene strane. Razlozi njihovog nedolaska bili su što su tek dan ranije dobili pozive za suđenje ili ih uopšte nisu ni dobili. Suđenje je pre toga odlagano još četiri puta.

Na poslednjem održanom suđenju, 10. februara 2021. godine, pregledan je video snimak sa obližnjeg objekta, na kojem se, međutim, ne vidi trenutak likvidacije. Takođe su ispitana dva svedoka koja su ostala pri ranije datim iskazima.

Na optuženičkoj klupi u ovom postupku su trojica optuženih za pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela – Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah.

Za ubistvo Dunjića i ranjavanje njegove devojke, kao neposredni izvršilac optužen je Vladimir Ðurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava „Džimis“, koji je u bekstvu.

Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su, zbog neprijavljivanja krivičnog dela, takođe bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su kasnije sklopili sporazume o priznanju krivice.

Krajem 2019. godine, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Vuka Musića na 16 meseci zatvora, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću nakon ubistva. Musić je tokom suđenja priznao izvršenje krivičnog dela u celosti.

On i drugi već osuđeni su Ðuroviću pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Prema pravosnažnoj presudi Vuku Musiću, Đurović je, napustivši splav, prišao Dunjićevom autu koji se zaustavio ispred splava i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz pištolja iz neposredne blizine ispalio sedam projektila u glavu i telo Dunjića i tako mu naneo smrtonosne povrede pri čemu je usled dejstva dva projektila T. Š. zadobila tešku telesnu povredu.

BONUS VIDEO: Koliko traju suđenja u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram