Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok

Profesor Arhitektonskog fakulteta, koga je prethodnih dana na društvenim mrežama više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, biće sutra saslušan u policiji, saznaje Euronews Srbija.

Osim na društvenim mrežama i Arhitektonskom fakultetu počele su da stižu prve zvanične prijave studentkinja. Oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je formiralo predmet po službenoj dužosti, a dat je nalog policiji da ispita ceo slučaj.

Sagovornici Euronewsa se slažu da je tema seksualnog uznemiravanja teška gde god da se dešava, ali da se mora posebno reagovati kada su u pitanju obrazovne ustanove. Žrtve moraju biti zaštićene, a počinioci sankcionisani.

U slučaju Arhitektonskog fakulteta reagovao je i ombudsman Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak i od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od 10 dana obaveste da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje i kako je reagovao. On je najavio da će će proveriti kakvo je stanje i na ostalim fakultetima i univerzitetima.

Pašalić je rekao da postoje saznanja da se slični slučajevi dešavaju i na drugim fakultetima u Srbiji, ali da neće nikoga optuživati bez konkretnih dokaza.

„Zaštitnik građana kao institucija neće prestati sa pritiskom dok se neki problemi građana ne reše“, rekao je on i dodao da će proveriti stanje i na univerzitetima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, prenosi Euronews.

Bivša rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović, u čijem mandatu je Pravilnik donet, kaže da motiv za donošenje takvog dokumenta nije bio vezan za neku ekscesnu situaciju već da su želeli da dopune postojeće propise i definišu procedure kako da se ustanove ponašaju u takvim situacijama.

„Oduvek su postojale priče o ponašanju pojedinih profesora i bilo je pitanje da li će neko reagovati ili ne. Kroz donošenje Pravilnika dali smo mehanizam kako postupati u takvim situacijama, da se pokrije ceo raspon od nedoličnog ponašanja do kriminalnih radnji“, rekla je ona za Euronews Srbija.

Popović je navela da je sada važno da se reaguje, da žrtve budu zaštićene, a počinioci dobiju adekvatne sankcije.

„Ovo je mučna i teška tema bilo gde da se dešava, a mislim da posebno energično moramo da reagujemo kada se to dešava u obrazovnoj ustanovi na bilo kom nivou. Verujem da je toga bilo i ranije. Međutim, sada su se okolnosti promenile i omogućeno je da se o tome govori u javnosti. Mislim da je to dobro. Važno je da se počinioci sankcionišu i da se pošalje poruka svakom potencijalnom počiniocu da će biti posledica“, navela je Popović.

Psiholog Ana Vlajković kaže da su oduvek mlade devojke bile izložene pogledima i neprimerenim komentarima pojedinih profesora i asistenata na fakultetima. Česti su bili i brakovi profesora i studentkinja, a te veze nisu započete na završetku studija.

„Sada je samo sve vidljivije jer se o tome ne ćuti. Postoje mediji koji o tome izveštavaju, postoje društvene mreže koje dozvoljavaju jednu dozu anonimnosti. Uloga i moć koju ima nastavnik je tolika da taj odnos ne može biti ravnopravan, već postoji disproporcija moći. On ima moć da vam pomogne ili da vam onemogući da završite studije. Zato su devojke do sada ćutale“, pojašnjava ona.

BONUS VIDEO – Srbljanović i Tintor: Uznemiravanje na Arhitektonskom – Da li kasni reakcija?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar