Spuž zatvor
Foto: N1

U Višem sudu u Podgorici za petak 11. juna zakazano je izricanje prvostepene presude Srđanu Popoviću iz Banjaluke, kojem se u odsustvu sudilo za ubistvo Gorana Đuričkovića 27. oktobra 2015. godine na šetalištu u Budvi.

Presudu će izreći veće kojim predsedava sudija Vesna Moštrokol.

Prema navodima optužnice, okrivljeni je hice ispalio sa puškarnice zidina budvanskog Starog grada.

U završnoj reči, viši državni tužilac Zoran Vučinić predložio je sudu da okrivljenog kazni po zakonu.

“Provedeni materijalni dokazi tokom postupka, po oceni tužilaštva, jasno i nedvosmisleno okrivljenog Srđana Popovića dovode u direktnu vezu sa izvršenjem krivičnog dela. Pri čemu iz DNK veštačenja, koje je obavljeno nakon što je iz Republike Austrije dobijen nesporan DNK profil okrivljenog nakon njegovog hapšenja u toj zemlji, proizilazi da su u puškarnici – mestu sa kojeg su na Đuričkovića ispaljeni projektili, izolovani biološki tragovi okrivljenog. Kako na samoj poziciji puškarnice sa koje je pucano na oštećenog, tako i na čaurama pronađenim u okviru puškarnice. U konkretnom slučaju radi se o direktnom kontaktu”, kazao je tužilac u završnoj reči.

Dodao je da na pouzdan zaključak da je okrivljeni Popović izvršilac krivičnog dela ubistva, ukazuje i činjenica da je na opisanoj lokaciji, odnosno na teško uočljivom mestu u uvali mora, neposredno nakon izvršenja krivičnog dela, pronađen zapaljeni skuter sa ostacima plavo-belog saobraćajnog znaka.

“Čije se karakteristike u svemu podudaraju sa drugim delom istog takvog saobraćajnog znaka koji je pronađen u servisu Dušana Radakovića”, naveo je tužilac.

Rekao je da iskaz ovog svedoka ukazuje da je sa licem koje je govorilo dijalektom sa područja BIH, kao kupcem, odakle i potiče okrivljeni Popović, u periodu pre ubistva Đuričkovića, u više navrata ostvario kako telefonski tako i lični kontakt u vezi sa kupoprodajom predmetnog skutera za vodu.

Branioci okrivljenog Popovića, advokati Nikola Bošković i Zoran Čelebić tvrde da nema dokaza da je njihov klijent izvršio krivično delo – ubistvo.

Predložili su da ga sud oslobodi, poštujući načelo “u sumnji blaže po optuženog”.

“Kao jedan od nepobitnih dokaza, u optužnici se navodi i izjava svedoka Dušana Radakovića, koji je prodao skuter, navodno korišćen u krivičnom delu. U optužnici se decidno navodi da je okrivljeni taj kupac. Na pretresu održanom 18. septembra 2019. godine, svedoku su pokazane tri fotografije. Svedok Radaković je izjavio da osoba na fotografijama ne liči na osobu kojoj je prodao skuter. Veštak forenzičke genetike dr Sandra Kovačević je na glavnom pretresu izjavila da ne postoje analize kojima je moguće utvrditi vreme deponovanja biološkog traga. Znači ne zna se kada su ti biološki tragovi nastali. Kovačevićeva je kazala da je sa sve tri čaure izuzet uzorak jednom trakicom a ne svake čaure pojedinačno. Dakle, ne znamo ni da li je DNK trag postojao na sve tri čaure ili samo na jednoj, jer je moguće, što je veštak potvrdio, da je prilikom uzorkovanja, trakicom DNK materijal mogao biti sa jedne čaure prenet na ostale. U nalazu se navodi da rezultat analize pronađenog DNK profila daje da je okrivljeni jedan od dva donora biološkog materijala“, rekao je advokat Čelebić.

Dodao je i da se ne može pouzdano utvrditi odakle je pucano 27. oktobra 2015. godine. Advokat Bošković je konstatovao da su neprofesionalno napravljene fotografije čaura tokom uviđaja: “Tako da se ne zna ni koje su to čaure, ni gde su bile”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar