Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tužilaštvo za organizavani kriminal (TOK) podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv Veljka Belivuka i Marka Miljković, kao i još 29 pripadnika njihove kriminalne grupe, koji se terete za pet ubistva, silovanje i rasturanje droge i ružja. Četvrto ubistvo bila je brutalna likvidacija Zdravka Radojevića, a okrivljeni su se, pokušavajući da sakriju zločin, danima dopisivali s suprugom ubijenog i uveravali je da je njen muž morao da se skloni, jer je "upao u frku".

Od 30. 10. 2020. do 10. 11. 2020. pripadnici OKG su pratili i lišili života Zdravka Radojevića. I to tako što su ga namamili na sastanak 10. 11. 2020. godine, tako što se Marko Miljković preko telefona predstavljao kao lažni prodavac oružja.

Pročitajte još:

Prema navodima optužnice, okrivljeni Nemanja Lakićević je iskoristio poznanstvo koje je imao s Radojevićem i, govoreći mu da mu je ugrožena bezbednost, dao mu na korišćenje automobil, putem koga su ga okrivljeni lakše pratili.

Namamili ga u blizini JP „Lasta“, gde se sastao s navodnim kupcem oružja Nebojšom Jankovićem. Odatle su potom krenuli ka mestu gde se navodno nalazilo oružje. Na uključenju na autoputu ostali pripadnici OKG su blokirali Radojevićev automobil, a potom su ga odatle prevezli u kuću u Ritopek.

U kući su ga vezali, oduzeli su mu kriptovani telefon, koji je koristio, prinudili ga da ga otključa, kako bi videli s kim je u kontaktu. Zatim su mu dali pištolj u ruke, kako bi ostali njegovi tragovi i istog dana pucali na kuću okrivljenog Budimira Marka. Ovo su učinili kako bi se naknadno stekao utisak da je Radojević zbog toga navodno pobegao i nestao.

Okrivljeni Lakićević se na saslušanju 6. 2. 2021. godine branio ćutanjem, da bi 15.7.2010. izneo odbranu. Rekao je da nema nikakve veze sa ubistvom Radojevića i da nikada nije bio na Partizanovom stadionu.

Istakao je da ne poznaje Veljka Belivuka i Miljkovića, nikada se nije sa njima čuo. Od svih osumnjičenih rekao je da poznaje „Buđu“, odnosno Miloša Budimira. Njega zna kao Zdravkovog kuma i video ga je pre 8, 9 godina na Zdravkovom rođendanu. Rekao je da nije dobio nalog od Miljkovića i Belivuka da kritičnog dana dovede Zdravka na „Lastu“ bez mobilnog telefona, a radi rešavanja problema s navijačima Partizana.

Lakićević je istakao da je Zdravko njegov kum i da je bio pošten, samo je imao problem s kockom. Poznato mu je da je davao pare na kamatu, ali ne na „siledžijski način“, već razumno. Rekao je da mu je jednom prilikom poslao sliku preškrabanog murala, od njegovog pokojnog brata, koji je u više navrata prepravljao. Dva, tri dana od tog murala, zvao je njega i Gorana Ostojića da odu u kafić kod Cvetkove pijace. Radojević im je rekao da ima ozbiljan problem, na šta su ga Lakićević i Ostojić pitali da li mogu da mu pomognu.

Radojević je rekao da ne mogu da mu pomognu i da neće da ih meša u to. Onda je upitao Lakićevića da mu da automobil na korišćenje, što je okrivljeni i učinio.

Prema navodima optužnice, odnosno na osnovu iskaza okrivljenih, nakon što su razmenili automobile, Radojević je Lakićeviću dao i svoj „skaj“ telefon da ima da pomogne njegovoj suprugi Marijani i sinu, ako se njemu nešto desi i ako slučajno „zapali za Crnu Goru“.

Četiri dana od Zdravkovog nestanka, Radojević ponovo zove Lakićevića i Ostoju na ručak.

„Odvezao sam decu u školu, vratio sam se kući, na „na rendžu“ što mi je Zdravko dao mi je pukla guma, ostao mi je auto u Mirijevu. Obukao sam se, krenuo odatle 500 metara , otišao u „Gud fud“ da jedem, dok sam čekao sendvič, video sam mog „pasata“ kako ide od Cvetkove pijace ka Gospodara Vučića. Video sam i tablice, naravno da sam znao da je to Zdravko, uzeo sam telefon i pozvao ga. Stao je na semafor i kako se upalilo zeleno, Zdravko skreće, bukvalno metar od mene. Ja mu mašem, on ne vidi. Ulazim u auto, vidim da je otvorena linija, „halo“, kad mi Marijana kaže: „e, ovaj je izašao“. Ja kažem: „Vidim ludaka, prolazi sada pored mene““, rekao je Lakićević.

Dodao je da je seo u automobil, a potom sustigao Zdravka i pitao ga gde će tako rano, na šta mu je Radojević rekao: „Idem nešto da iscimam, zovem te kasnije“.

Rekao je i je potom promenio gumu i do 17 sati je bio kod kuće, a da mu je oko 14 stigla poruka od Zdravka da on i Ostoja odu do Smedereva i odvezu kola – reč je o mercedesima G i C klase. Narednog dana je tražio i „rendža“ da mu dovezu.

Istakao je i da se potom čuo sa Marijanom, suprugom Radojevića, i sastao se sa njom na pumpi „OMV“ na Partizanskom. Seo je kod nje u kola, na šta ga je ona pita: „Je l znas gde je Zdravko?“.

Lakićević je rekao da ne zna, da se dopisuje s njim i da mu je rekao da je u gužvi. U međuvremenu, Lakićević se s Zdravkom čuo oko ostavljanja vozila, i rekao mu da želi da se vidi s Marijanom, kad bude bio na vezi.

Zdravko ga je upitao za koliko može biti kod Marijane, na šta je okrivljeni odgovorio za 10 minuta. Kada je stigao u Mirijevo, pozvao je Marijanu da siđe dole i da sedne u njegova kola.

„Zdravko je na vezi, sad ćemo da mu kucamo“, rekao je Lakićević Marijani. Radojević je tada preko Lakićevića poručio suprugi da će da se skloni na neko vreme, ali i da ona to učini, napusti stan, i polomi telefon koji je koristila.

Posle nekoliko dana, ponovo se viđa s Marijanom i govori joj da su došli neku ljudi na Košutnjak i uzeli Zdravkove automobile, koje je ranije ostavio. Lakićević navodi da je to bilo sumnjivo Marijani i njemu i oni od tada počinju da sumnjaju da se uopšte dopisuju s Zdravkom, što su potom i proverili.

Najpre je Marijana Lakićeviću rekla da Radojevića pita za „neke homoseksualce kako se zovu“.

„Zdravko je napisao neko ime, a Marijane je rekla „taj je, ali nisam mislila na njega, nego sam mislila.. “ i potom mi kaže: „Ajde ga pitaj kako se mi međusobno zovemo“. Ja mu kažem: „Zdravko, Marijana mi ne veruje da se dopisujem s tobom, pita kako se vi međusobno zovete“. On kaže: „Maki, jeste vi ludi, u problemu sam neviđenom, idi iz kuće, baci telefone, baci „skaj“, čim se sredi frka, zovem vas“, rekao je Lakićević.

Dodao je da u tom trenutku Marijana i on posebno počinju da sumnjaju u to da je Zdravko s druge strane telefona, jer je on suprugu zvao „Ljubica“, a što je čak i Lakićević znao.

Inače, prema navodima optužnice, upravo okrivljeni Marko Miljković se dopisivao sa suprugom Radojevića, kako bi je ubedili da je živ, ali da ima problema, zbog čega mora da preda neke automobile određenim licima.

Podsetimo, optužnica je podignuta protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakićevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

BONUS video: Dovođenje Belivuka na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare