Foto: MUP Srbije, Printscreen

Potraga za Matejem Perišom (27) traje skoro mesec dana, a i dalje nema informacija o tome šta se u noći između 30. i 31. decembra dogodilo nestalom Splićaninu. Taman kada se pomislilo da bi Matejev telefon mogao da otkrije šta se kobne večeri desilo, on je samo otvorio novo pitanje - kako je moguće da je signal registrovan u vodi dva i po sata nakon što je mladić poslednji put usnimljen, ukoliko proizvođač aparata tvrdi da je to nemoguće.

Prema nedavnoj izjavi Nenada Periša, oca nestalog mladića, proizvođač telefona tvrdi da je nemoguće da aparat odaje signal, ukoliko je mokar duže od pola sata.

„Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ostrva, oko 4.15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj „Savanove“ u 1.55? Kako je moguće da mobilni reaguje ako se nalazi u reci? Ako je Matej potonuo u reku, a mobilni mu je bio u džepu, onda je nakon 2.20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu reke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobilnog kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i po sata“, izjavio je nedavno Periš za hrvatske medije.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na video-snimku sa nadzornih kamera kod restorana „Savanova“ vidi se kako se Matej kobne večeri spušta stepenicama koje vode do reke Save. Ipak, nije poznato da li je ušao u reku, s obzirom da ne postoji video-snimak koji to dokazuje.

Sa druge strane, pretpostavke da je ušao u reku podrile su izjave visokih zvaničnika policije koji tvrde da Matej, nakon tog snimka, nije usnimljen ni na jednoj nadzornoj kameri u blizini mesta na kome je poslednji put viđen.

Taman kada se pomislilo da bi signal Matejevog telefona mogao ukazati na to šta se desilo kobne večeri, zapravo se napravila nova misterija.

Pročitajte još:

Iz MUP Srbije saopštili su ranije da je signal telefona Splićanina registrovan nedaleko od Velikog ratnog ostrva, ali skoro dva i po sata nakon što je Matej viđen kako se spušta ka Savi. Ministar policije Aleksandar Vulin, gostujući na RTS, napomenuo je da su ispratili kretanje signala mobilnog telefona i da se to poklapa sa pretpostavkom da je Matej bio u reci.

Postavlja se pitanje kako je to moguće ako proizvođač telefona, a prema navodima oca nestalog Splićanina, tvrdi da je to nemoguće. Po njemu, telefon u vodi ne bi mogao da izdrži duže od pola sata.

Telefon lociran na Velikom ratnom ostrvu

Podsetimo, policijski službenicu su proteklih dana intenzivno radili na pretrazi Velikog ratnog ostrava. Pretražen je kopneni deo Velikog ratnog ostrva, paralelno sa hotelom „Jugoslavija“ do „Galijske bare“.

Verovatnoća da je Periš uspeo da ispliva od „Savanove“ do ostrva su male, a još manje da bi svih ovih dana tamo boravio živ bez da se nekome javi ili ne potraži pomoć od malog broja onih koji tamo borave u drvenim kućicama koje gledaju na Novi Beograd, odnosno Zemun.

Foto:MUP Srbije

Veliko ratno ostrvo nalazi se na ušću Save u Dunav, u proširenju Dunava između Beogradske tvrđave i na oko kilometar vazdušnom linijom od mesta gde je Periša poslednji put uhvatila sigurnosna kamera kod restorana Savanova. Ukoliko se i ispostavi da je mladić zaista upao ili ušao u reku Savu, moguće je da je brza voda nosila telo ka ostrvu.

Veliko ratno ostrvo
Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

Ukoliko se ispostavi da je to tačno, postavlje se pitanje kako je moguće da je signal Periševog telefona lociran na pomenutom delu posle više od dva sata provedenih u vodi.

BONUS VIDEO: Nenad Periš o novim saznanjima o nestalom Mateju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram