Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Istrazi sumnjive smrti vojnika Dejana Stojkovića tokom priprema za vojnu vežbu “Munjevit udar 2021” prošle godine, ni posle osam meseci ne nazire se kraj jer, kako su nam rekli iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, još nije počelo veštačenje vozila u kom je nastradao. Međutim, nezvanično saznajemo da su pre veštaka vozilo pregledali vojni organi.

Pogibija starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, 24. juna prošle godine na Pešteru, tokom priprema za vojnu vežbu “Munjevit udar 2021” koja je imala svoj pompenzini televizijski prenos uz prisustvo celog državnog vrha, uznemirila je javnost posebno imajući u vidu da je Ministarstvo odbrane neposredno nakon nje saopštilo da mu je “naglo pozlilo”, a ubrzo su isplivale drugačije informacije. Javnost je tada saznala da je na vojnom vozilu, u kom je Stojković bio sa svojim kolegama, došlo do aktivacije protivpožarnog sistema usled snažne detonacije. Taj sistem, kako su nam ranije objasnili stručnjaci iz vojske, ispušta gas “halon” koji potiskuje kiseonik u prostoru. Videvši da će se vozilo ispuniti otrovnim gasom, Stojković je naredio ostalima da se spasu, a on je nastradao.

Međutim, ni osam meseci kasnije Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, koje vodi ovaj slučaj, nije dobilo rezultate veštačenja protivpožarnog sistema u vozilu.

“Centar za forenzičko inžinjerstvo pri Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, prihvatio je naredbu za veštačenje protivpožarnog uređaja u vojnom vozilu BVP M80A, no budući da je u pitanju komisija veštaka, te kako su u prethodnom periodu neki od članova komisije bili bolesni od kovida, ovo tužilaštvo je obavešteno da iz tog razloga nije bilo moguće pristupiti veštačenju”, rekli su iz Višeg javnog tužilaštva listu “Nova”.

Kako su pojasnili, oni su 28. januara ove godine dobili poslednje obaveštenje od komisije veštaka da će u narednim danima kontaktirati ovo tužilaštvo radi realizacije veštačenja.

“Po izvršenom veštačenju i dostavljanju nalaza i mišljenja, javnost će biti blagovremeno obaveštena”, zaključuju iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Prethodno je, podsećanja radi, izvršena obdukcija Stojkovićevog tela na osnovu koje je zaključeno da je smrt nastupila usled gušenja otrovnim gasom, čime su potvrđene slutnje Stojkovićeve porodice, da Dejanu nije naglo pozlilo, već da je do smrti doveo neki drugi faktor.

Osim toga, ispitani su svedoci koji su tog dana prisustvovali vežbi na koje je, kako smo nezvanično saznali, vršen pritisak, a obavljen je I uviđaj na licu mesta. Ipak, Stojkovićeva porodica sumnja da bi se I ovaj slučaj, kao I mnogi prethodni koji su usko vezani za Vojsku Srbije, mogao ostati bez epiloga, sklonjen “u fioku”.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Vozilo pregledala vojska, nepogodni sklonjeni iz istrage

U vojnim redovima međutim sumnjaju da će I u ovoj fazi predistražnih radnji doći do određenih manipulisanja dokazima I podacima. Naime, kako smo nezvanično saznali, pre veštaka su vojno vozilo pregledali vojni organi.

“Raspolažemo informacijama da je vozilo bilo pregledano od strane drugih vojnih organa pre nego što je pristupilo veštačenju. Imajući u vidu druge vanredne događaje u vojsci, za koje su posredno bila odgovorna lica koja su odgovorna za pogibiju Stojkovića, ne očekujem kooperativnost i saradnju u rasvetljavanju ovog slučaja”, kaže naš dobro upoznat izvor blizak sljučaju. Osim toga, zabrinjavajuće je I to što su, prema nezvaničnim informacijama naša lica, određene osobe sklonjene iz istrage, a na njihova mesta su dovedeni “pogodni”.

Bonus video: Zašto su ljudi i stoka na Pešteru žedni?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar