Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

Nakon što su nalazi obdukcije tela pripadnika Vojske Srbije Dejana Stojkovića, koji je nastradao tokom priprema za vojnu vežbu "Munjevit udar 2021", nedvosmisleno pokazali da je smrt nastupila usled trovanja, čime su potvrđene sumnje Stojkovićeve porodice, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru trebalo bi da odluči o daljim radnjama u ovom predmetu. Međutim, kakva će sudbina ovog predmeta biti zasad nije poznato, jer to tužilaštvo danima ne odgovara na pitanja redakcije "Nova.rs".

Zamršeno klupko svih okolnosti sumnjive smrti starijeg vodnika Dejana Stojkoviće počelo je da se odmotava kada je završena obdukcija tela. Prethodno je Ministarstvo odbrane šturo saopštilo da je tokom priprema za vežbu „Munjevit udar 2021“ vojniku pozlilo i da je, uprkos naporima lekara, preminuo.

Porodica i veliki deo javnosti sumnjali su u tu verziju jer je teško bilo poverovati da jednom vojniku može tek tako da pozli i da, u kontrolisanim uslovima kakve su vojne aktivnosti, premine, posebno jer je opšte poznato da se svi pripadnici VS podvrgavaju detaljnim medicinskim ispitivanjima.

Hemijskotoksikološka analiza Dejana Stojkovića Foto: Privatna arhiva, ucentar.rs

Informacije do kojih je potom dolazio portal „Nova.rs“ ukazivale su na to da je Stojkovićeva smrt mogla biti izbegnuta i da je kobnog dana došlo do niza propusta, mahom njegovih nadređenih. Istinu je dodatno potkrepio nalaz obdukcije, koji je utvrdio da je smrt nastupila nasilno, to jest da je došlo do trovanja gasom. Kako smo ranije pisali, u oklopnom vozilu u kom je Stojković bio sa svojim kolegama aktivirao se, usled snažne eksplozije, protivpožarni sistem i došlo je do ispuštanja gasa koji je bio koban po Stojkovića.

U trenucima kada se čekao nalaz obdukcije, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, koje je nadležno u ovom predmetu, saopštilo je za naš portal da javnost biti blagovremeno obaveštena postupanju, rekavši da su saslušani svedoci i da se čeka nalaz obdukcije.

„Obzirom da još uvek Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru nije dostavljen nalaz i mišljenje naložene obdukcije, od kojeg rezultata će zavisiti dalje eventualno preduzimanje određenih radnji, to če Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru o daljem toku postupka blagovremeno obaveštavati javnost“, rečeno nam je tada.

Sada, kada su se okolnosti značajno promenile, upitali smo VJT u Novom Pazaru u kojoj fazi se nalazi predmet. Odgovor na ta pitanja nismo dobili gotovo dve nedelje, nakon čega smo im još jednom postali pitanja. Ispostavilo se – uzalud.

„Sve ovo predugo traje“

Porodica nastradalog vojnika, koja ni u početku nije verovala u zvaničnu verziju smrti koju je Ministarstvo odbrane pokušalo da plasira verovatno smatrajući da će proći ispod radara javnosti, kazala je za „Nova.rs“ da njihovog Dejana ništa ne može vratiti, ali da očekuju da odgovorni za njegovu smrt moraju odgovarati u skladu sa zakonom.

„Prolaze meseci, a mi i dalje ništa ne znamo. Neobično je da predistražne radnje traju ovoliko, posebno ako znamo da je obdukcija gotova i šta je uzrok smrti. Krivci moraju da odgovaraju pred zakonom i mi nećemo odustati od borbe za pravdu za našeg Dejana“, rekli su kratko za naš portal.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Podsećanja radi, stariji vodnik prve klase Dejan Stojković, pripadnik Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, nastradao je pošto je u neposrednoj blizini vozila došlo do snažne eksplozije koja je temperaturu podigla na 43 stepena.

Stojković je svom nadređenom prijavio kvar na vozilu i, prema protokolu, vežba je morala biti obustavljena. Ipak, naređeno mu je da nastavi dalje, što je učinio, sve dok se jedan od vojnika nije onsevestio. Stojković je kolegama rekao da izađu napolje i da se spasu, što su i učinili, ali je za Stojkovića već bilo kasno. Nije mu pomogao ni lekar koji se, dok je vojska dejstvovala, probio do Stojkovića, ali bez boce za kiseonik, jer je na Pešteru tog dana nije bilo.

VSS: Pali na ispitu časti

Vojni sindikat Srbije konstatovao je da su Ministarstvo, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

„Posle niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe“, kazao je VSS u saopštenju, te dodao da će predložiti da Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno, obavljajući svoju vojničku dužnost.

Bonus video: Vojna vežba „Munjevit udar 2021“ na Pešteru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare