Brano Micunovic
Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Kontroverzni hotelijer, vlasnik kockarnica i više različitih biznisa u Crnoj Gori Branislav Brano Mićunović doveden je na saslušanje u Tužilaštvo u Kotoru, pošto mu je juče u Budvi određeno policijsko zadržavanje od 72 sata. U Mićunovićevom automobilu pronađena su dva pištolja, ali je jedan od njegovih pratilaca odmah priznao da je oružje njegovo, a ne Mićunovićevo. Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović čestitao je policajcima na profesionalno obavljenim zadacima, dok Abazovićevi koalicioni partneri očekuju da hapšenje Mićunovića bude i početak borbe protiv organizovanog kriminala.

Mnogi u novoj crnogorskoj Vladi nadaju se da tužilaštvo i policija imaju nešto ozbiljnije protiv „dona“ koji 40 godina iz senke vuče konce u podzemlju Crne Gore, pa i celog regiona, piše N1.

Bivši inspektor i sada profesor pravnog fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević kaže za N1 da hapšenja za organizovani kriminal izgledaju drugačije i da ne veruje da tužilaštvo ima spreman slučaj protiv Mićunovića.

„Kao bivši kriminalistički inspektor mogu vam reći da kada se rade akcije koje su po prirodi stvari konspirativne, onda se to jako dugo priprema. Odavno se ne primenjuje pravilo da se lice prvo hapsi pa da se onda obezbeđuju dokazi. Naprotiv, prvo se obezbede dokazi pa se uz odobrenje suda lice hapsi, obično rano izjutra i onda se rade i pretresi i istražne radnje“, kaže Rakočević.

Mićunovićevo hapšenje je izgledalo sasvim drugačije. Policajci su zaustavili na ulazu u Budvu njegov automobil i u vozilu kod dvojice pratilaca pronašli pištolje. Potpredsednik Vlade zadužen za sektor bezbednosti Dritan Abazović čestitao je policajcima.

„Svi su jednaki pred zakonom, pa i Branislav Mićunović“, poručio je Abazović.

Mićunović se još 1983. pominje u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića koje su pripadnici jugoslovenske tajne policije izvršili u Nemačkoj, 2000. bio je optužen za ubistvo Radovana Kovačevića, ali je oslobođen.

„Protiv Brana Mićunovića su vođene različite istrage, najozbiljnije u Italiji. On je tamo označen i kao šef organizovane kriminalne grupe, kao don podzemlja u Crnoj Gori. Zanimljivo je da je na toj optužnici bio sa sadašnjim predsednikom Crne Gore. Međutim, taj postupak nije završen. Ništa nije dokazano“, kaže novinar Vuk Cvijić.

Mićunović je navodno bio taj koji je 2012. i 2013. sa srpskom policijom pregovovarao o predaji narko bosa Darka Šarića, tražeći da ako se preda, Šarić u Srbiji dobije nižu kaznu. Prema izjavi bivšeg načelnika UKP Srbije Rodoljuba Milovića, Mićunović je navodno zapretio da će ubiti direktora policije Srbije Milorada Veljovića ukoliko bude prevaren za visinu Šarićeve kazne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar