Foto: E-Stock/Miloš Rafailović/Instagram/privatna arhiva, Shutterstock

Novinarka N1 Ana Novaković, koja prati suđenje Belivukovoj grupi, podsetila je da u optužnici nema ništa o njihovim vezama sa državom, a kao još jednu manjkavost istakla je što je ograničena na nešto malo više od dve godine, iako se tokom suđenja čulo za još 12 ubistava koja su se desila pre perioda obuhvaćenog njome. "Gotovo je nemoguće da ova grupa uradi sve to, a da nema potporu i zaštitu iznutra, iz državnog sistema", navela je. Kako je rekla, jedino ime iz politike koje se do sada pomenulo tokom javnog suđenja je - Aleksandar Papić, kum i nekadašnji blizak saradnik bivšeg ministra Nebojše Stefanovića.

Iza nas je peto ročište zaredom kako Miljković ispituje Lalića. Naša novinarka je podsetila da je Lalić potpisao sporazum, odnosno da se nagodio sa tužilaštvom za 18 godina zatvora ukoliko bude govorio istinu, a da je do sada svedočio o tome čime se bavila ova organizovana kriminalna grupa, šta je on radio, kako su izvršavana krivična dela.

Pročitajte još:

Lalića, nakon tužilaštva, sudija i advokata, po optužnici ispituju okrivljeni. Kako prenosi naša novinarka, po rasporedu je prvo trebalo da ga ispituje prvooptuženi Veljko Belivuk, ali on je izašao i rekao da će to uraditi poslednji navodeći – „to je naša taktika, na koju imamo zakonsko pravo“. Zatim je Miljković, u narednim danima, oko 15 sati ispitivao Lalića.

Srđan Lalić Foto: MUP Srbije

Novakovićeva je navela da Miljković, i inače, na svakom ročištu ima nešto da kaže, nagovesti, da zabrani, da nema ročišta na kom nije digao ruku – da sugeriše nešto, da pita, da da primedbu.

„Ja bih rekla da, posebno posle jučerašnjeg ročišta, umnogome on vodi odbranu. Njega svi slušaju. Ja mislim da je on i prvi izašao da postavlja pitanja Laliću jer je imao, uslovno rečeno, najviše hrabrosti da to uradi i da ostalima da model kako da postavljaju pitanja. On je više puta opominjao, protivurečio svojim advokatima. Izdavao je naredbe. Kada je njegov advokat Vladimir Petrović tražio izuzeće sudskog veća, dva puta, on mu je rekao – ne. I on momentalno, bezpogovorno povlači taj zahtev“, dodaje reporterka N1.

Ona je ukazala i na jedino pitanje koje je Laliću postavio advokat Goran Petronijević, branilac još jednog okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina (okrivljeni saradnik je uz njega i lalića još i Nikola Spasojević), koje je – kako je rekao, morao da postavi iz moralnih razloga. On je Lalića upitao koja su njegova saznanja o ubistvu advokata Miše Ognjanovića. Lalić je rekao da ima saznanja iz čaršijskih priča i da zna neke spekulacije, ono što su između sebe komentarisali, a to je da je Ognjanovića navodno ubio Strahinja Stojanović, koji je ubijen u eksploziji automobila na Novom Beogradu, i brat pokojnog Velibora Dunjića.

Miša Ognjanović Foto:Medija centar Beograd

Govoreći o okrivljenima, kaže da se oni svi drže teze da nisu članovi nikakve organizovane kriminalne grupe i da nisu počinili nijedno krivično delo, da je sve namešteno, da su sve pokazane u javnosti slike – „fotošop“. „Oni kažu – m smo bili jedna navijačka formacija i za vlast smo radili određene poslove. To je teza okrivljenih… Okrivljeni saradnici, s druge strane, kažu – ovo jeste organizovana kriminalna grupa – mi smo mleli ljude, a ne orahe, to je rekao Lalić dva puta. Radili smo sva krivična dela koja nam se stavljaju na teret i nemamo veze sa državom“, prenosi Ana Novaković.

Pročitajte još:

Navodi da među okrivljenima ima onih koji negiraju da poznaju ostale, pa je na primer Nemanja Lakićević rekao da ne zna nijednu jedinu osobu u prostoriji (sudnici).

Ana Novaković primećuje da su na advokata Dejana Lazarevića koji je bio branilac Miljkovća, Belivuka i desetak okrivljenih, posebno osetljivi.

Podsetimo, Dejan Lazarević je bio i advokat Darka Šarića, a zajedno s njim i Urošem Mišićem koji je promenio prezime u Radovanović, kao i dvojicom pripadnika Šarićevog obezbeđenja Danilom Odovićem i Duškom Mirkovićem, uhapšen je pod sumnjom da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili više teških krivičnih dela, među kojima je i teško ubistvo. U tom slučaju potvrđena je optužnica.

Foto: MUP Srbije, E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Shutterstock

Okrivljeni u slučaju Belivuk su posebno osetljivi kada se Lazarević spomene – da im je dao kuću u Lisičjem Potoku, da su se sastajali, da im je dojavljivao kada se planira hapšenje. Kada Lalić spominje Lazarevića, novinarka N1 je primatila da je Miljković naročito osetljiv na njegovo pominjanje i da ne dozvoljava da se spomene njegovo ime.

Navodi da su se jezive stvari čule tokom ovog suđenja. „Ali nismo čuli nikada koje su veze ove grupe bile sa ljudima iz vlasti, iz bezbednosnih struktura. Gotovo je nemoguće da ova grupa uradi sve to, a da nema potporu i zaštitu iznutra, iz državnog sistema“, ocenjuje.

Na suđenju je Miljković rekao da se čuo sa Stefanom Mandićem, atentatorom na Radoja Zvicera, da su komunicirali preko Skaj aplikacije dok je bio u zatvoru u Ukrajini, pa i s nekima koji su bili u zatvoru u Spužu, u Crnoj Gori. „Čovek je rekao da je razgovarao sa ljudima koji su u zatvoru preko kriptovanih telefona, Skaj aplikacija… Odbrana i svi okrivljeni ne priznaju Skaj i trude se da obore skaj u ovom procesu. Zašto? Jer je on toliko važan i skaj poruke su ključni dokaz dokaz tužilaštva. One dokazuju na koji način je ova organizovana grupa organizovala druge poslove, namamljivala, ubijala ljude… Oni su slali dokaze jedni drugima i članovima suparničkih grupa- dokaze o izvršenim ubistvima“, ističe.

Govoreći o Miljkovićevom ispitivanju Lalića, novinarka N1 kaže da su se čule psovke, vređanja, nadmudrivanja. A pokušavali su jedan drugom da dokažu ko je gluplji, kako oni kažu – tupson. Znaju šta je jedan drugom slaba tačka i na to udaraju, dodaje Ana Novaković.

Na suđenju je spomenuto ime Aleksandra Papića. „Prvi put da čujemo za ime nekog političara, nekog ko je blizak vladajućoj strukturi, kum i nedašnji najbliži saradnik Nebojše Stefanovića, koji određeno vreme nisu u dobrim odnosima… Lalić pita Miljkovića da li ga zna, da li je dolazio pod pratnjom policije na stadion, da li je za njega organizovao skaj telefone, koliko, da li posredstvom njega i za druge ljude“, kaže Novakovićeva.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

Podsetila je da Miljković i Belivuk instistiraju da su radili poslove za državu, da ih je vlast angažovala da guše proteste, da organizuju proteste, da obezbeđuju inauguraciju, da ruše u Savamali, da su im tražili da skandiraju i pale baklje na krovovima po Mirijevu i viču „Đilasu, lopove“…

Međutim, kako navodi, Skaj nije jedini ključni dokaz i svedočenja okrivljenih saradnika veoma su važna. Zato okrivljeni pokušavaju da ih ospore – ne bi li ih uhvatili u laži, kako bi tužilaštvo raskinulo sporazum o saradnji, dodaje.

Govoreći o optužnici, Ana Novaković podseća da u njoj nema veza sa državom, da se ne zna čiju su pomoć i zaštitu imali pripadnici ove grupe. „Otkad traje javno suđenje, niko ne spominje Nenada Vučkovića Vučka, bivšeg koordinatora Žandarmerije. On je 2016. godine, sa sada pokojnim Aleksandrom Stankovićem (Salom Mutavim), Belivukom i Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade – vežbao pucanje u streljani u Pančevu. Njega niko nije pomenuo, ni okrivljeni, ni saradnik“, ističe.

Novakovićeva pita – ako je policija pratila tu grupu i znala kako se i gde kreće, kako je onda moguće da su oni uradili to što su uradili – ubili toliko ljudi u Ritopeku?

„Manjkavost optužnice je što je ograničena na dve godine i mesec dana, na 2019. i 2020. do 4. februara 2021. kad su uhapšeni. A mi smo čuli za još 12 ubistava, pored ovih sedam, koja su se desila u periodu pre 2019. godine“, ističe Ana Novaković.

Bonus video: Nastavak suđenja obeležen svađama optuženih Belivuka i Miljkovića sa svedokom Lalićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar