Mesto napada Saše Dodića koji je hteo nožem da napadne komšije Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Saši Dodiću (51) iz niškog sela Popovac, koji je 24. januara prošle godine izbo nožem troje komšija, Apelacioni sud potvrdio je meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi koju mu je u prvostepenom postupku, izrekao Viši sud.

S obzirom na to da je prvostepeni sud ustanovio da je Dodić zločin počinio u neuračunljivom stanju, mera lečenja izrečena mu je 1. decembra prošle godine. Apelacioni sud je smatrao da je odluka Višeg suda zasnovana na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju te da nije bilo povreda Krivičnog zakonika, pa je Dodiću potvrdio izrečenu meru.

Više javno tužilaštvo je u prvostepenom postupku predložilo da se Dodiću izrekne mera bezbednosti umesto krivične sankcije jer je veštačenje pokazalo da je duševno bolestan te da je zločin počinio u stanju neuračunljivosti.

Marija Panić, predsednik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu kazala je da su simptomi bolesti kod Dodića sigurno bili prisutni i pre kritičnog događaja.

Mesto napada Saše Dodića koji je nožem napao komšije Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Došli smo do zaključka da je krivično delo učinjeno pod uticajem duševne bolesti. Raspolagali smo podacima da je ispitanik i ranije lečen pod drugim dijagnozama, pa sve ukazuje da je ova duševna bolest postojala i ranije. Međutim, u psihijatriji i psihologiji ne postoje testovi ni metode kojima bi se precizno utvrdilo kada se pojavila duševna bolest. S obzirom na to da su kognitivne sposobnosti, odnosno sposobnost preduzimanja ciljanih radnji sačuvane, nije bolestan duže od 10 godina“, objasnila je sudski veštak.

Ona je pojasnila da se kod Dodića radi o neorganskom duševnom oboljenju koje se ispoljava sumanutim idejama karakterističnim za šizofreniju.

„Međutim, ustanovili smo prisustvo psihotičnih simptoma koji mogu biti karakteristični i za druge bolesti, kap što su ispadi u afektu. Usled tih poremećaja u afektivnoj sferi nismo se odlučili za eksplicitnu dijagnozu šizofrenije jer simptomi ukazuju i na druge vrste bolesti. To se ispoljilo i tokom kritičnog događaja jer je njegova reakcija nastala usled doživljaja ugroženosti kako lične tako i stvorenja do kojih mu je stalo, u ovom slučaju mačaka. Zato je on preduzimao odbramene radnje od opasnosti koja nije ni postojala“, navela je Panić.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Dodić će izrečenu meru izdržavati u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Odluku o trajanju njegovog lečenja donosiće sud na osnovu periodične provere njegovog duševnog stanja kojeće obavljati lekari Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Dodić se pred sudom našao jer je nasrnuo na komšije Aleksandra Mičića (38), njegovu tridesetčetvorogodišnju suprugu Mariju i Sašu Ilića (45) koji je pokušao da ih zaštiti. Mičići su sa ćerkiciom starom četiri i po godine i jedanaestogodišnjim sinom šetajući psa prošli kraj njegove kuće a Dodić ih je pojurio nožem. Prestravljeni ljudi su utrčali u Ilićevo dvorište a napadač je napao najpre Mariju koja je svojim telom zaštitila dete i ubo je kuhinjskim nožem dužine 12 centimetara u zadnju levu stranu grudnog koša nanevši joj tešku telesnu povredu opasnu po život. Zatim je njenom mužu zario oštricu u levu bočnu stranu stomaka a onda se okrenuo ka Iliću i ubo ga takođe u stomak povredivši mu jetru. Pred organima gonjenja se branio da je komšije hteo da pobije jer navodno Mičićev pas juri njegove mačke.

BONUS VIDEO: Tuča u bilijar klubu u Pančevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar