Student koga je Rebić nazvao „stranim faktorom“ na slobodi

Hronika 17. jul. 202018:02 > 18:51
Podeli:
Protest ispred Centralnog zatvora zbog hapsenja
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Student iz Crne Gore Vuk Orović, koji je uhapšen tokom protesta ispred Narodne skupštine Srbije i koga je direktor policije Vladimir Rebić označio kao "strani faktor", pušten je iz pritvora u kom se nalazio od prošlog petka.

Njegov advokat Marko Pekić potvrdio je ovu informaciju za portal Nova.rs.

„Moj branjenik Vuk Orović pušten je danas iz pritvora. Upravo sam se čuo sa njim“, rekao je Pekić.

Pekić se u razgovoru za Nova.rs osvrnuo na to da direktor policije Vladimir Rebić duguje jedno veliko izvinjenje Oroviću zbog svojih izjava povodom slučaja privođenja njegovog branjenika, inače studenta Pravnog fakulteta u Beogradu.

Podsetimo, Orovićevo hapšenje je dodatnu pažnju u javnosti izazvalo nakon što ga je direktor policije Vladimir Rebić, prilikom gostovanja na televiziji „Pink“, označio stranim faktorom.

Vladimir Rebić tokom danasnje konferencije za novinare
Vladimir Rebić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokat privedenog studenta ističe da bi zbog ovakvog ponašanja Rebić trebalo da se izvini 22-godišnjem studentu, koji je u Srbiju došao da studira i u kojoj je želeo da živi.

„Vuk Orović je izdan od države u kojoj je hteo da živi, a s druge strane njega se odrekla i ona država čiji je državljanin. Od Vladimira Rebića najmanje što očekujem jeste izvinjenje Vuku Oroviću za ono što je izjavio na televiziji „Pink“ i što je pokazivao njegovu ličnu kartu javnosti Srbije i Crne Gore. Najmanje što može da uradi jeste da se mladiću od 22 godine izvini, jer on nije nikakvih strani faktor kako direktor policije tvrdi“, kaže Pekić za naš portal.

Pročitajte još:

On se osvrnuo na to da je ovaj student do danas sedeo u pritvoru, iako nema osnova za tako nešto.

„Nikakvih pomaka u slučaju Orovića nije bilo do danas, a pritvor je trebalo da bude ukinut 15. jula, kada je završeno saslušanje svih svedoka. Tužilac je ostao bez svih dokaza navedenih u krivičnoj prijavi protiv Orovića. Bila su četiri oštećena policijaca, sva četvorica su izjavili da se u vreme i mesto, a koje se pominje u krivičnoj prijavi protiv Orovića, nisu tamo nalazili, već na potpuno drugoj lokaciji“, kaže advokat.

On se osvrnuo i na iskaze svedoka u postupku.

„Jedan je rekao da nije bio na licu mesta i da je samo pisao izveštaj, drugi da nije video Vuka, a treći da je Orović „bio u grupi“. Kada sam ga upitao: „Kako Vuk izgleda? on je rekao: „Meni su svi isti“. Nakon toga sam upitao: „Pa, kako znate da je bio Vuk?“, on je ponovio da su mu svi isti. Znači, taj iskaz ništa ne znači“, kaže advokat i dodaje:

Foto:Privatna arhiva

„Posle ovih iskaza policajaca, jasno je da Vuk Orović nije strani faktor, a kako je Vladimir Rebić izjavio. Druga stvar, ako kaže strani faktor, onda bi trebalo reći i koje države, pošto je crnogorska Demokratska partija socijalista Orovića svrstala na stranu neprijatelja te države jer je podržao Srpsku pravoslavnu crkvu i litije u Crnoj Gori“, ističe Pekić.

Pekić je dodao i da se njihova borba za pravdu ne završava Orovićevim izlaskom iz pritvora.

Student: Nisam ih vređao, deda mi je bio policajac

Inače, uhapšeni mladić je na saslušanju ispričao da je nanasilno protestovao i da nije tačno da je vređao policijske službenike.

„Drug i ja smo 10. jula oko 22.30 sati otišli na protest ispred Skupštine, te kada smo videli da neki vandali razbijaju, mi smo se sklonili i nismo hteli da učestvujemo u tome. Mi smo krenuli ka Pravnom fakultetu i išli smo ulicom kralja Aleksandra jer smo smatrali da je bezbednije da idemo glavnom, nego sporednom da nas neko zaskoči. Tu smo bili policajci i krenuli su da nas ispituju, mog druga da hapse, njega su bacili na zemlju, a meni vezali ruke. Nisu nas tukli, mi nismo vređali policajce, nije tačno da sam bio u grupi koja ih je vređala i govorila: „pi**a vam materina, pederi, kerovi“. Ja nikada ne bih vređao policajce jer mi je i deda bio policajac „, rekao je Orović na saslušanju.

Foto:Privatna arhiva

Podsetimo, student Pravnog fakulteta Vuk Orović uhapšen je prošlog petka na protestima ispred Narodne skupštine Srbije. Protiv ovog studenta podneta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo ometanja službenog lica u izvršenju službene dužnosti, odnosno da je gađao kordon policije kamenicama i verbalno vređao policajce.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar