Hapšenje dilera u Subotici
Ilustracija Foto: pritnscreen/www.mup.gov.rs

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su i sami tokom jučerašnje konferencije rekli da na nekim rešenjima treba još da se radi, ali se čini da ni godinu dana od prvog pokušaja da se proturi sporni Zakon o policiji, vlast ne odustaje od nekih rešenja, kojima se, najblaže rečeno, krše osnovna ljudska prava i otvara prostor za zloupotrebe. Među njima je i upad policajaca u stanove, bez svedoka i naredbe suda, pa postavlja pitanje da li ova odredba medveđa usluga za službenike MUP.

I novi ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić pokušava da „progura“ zakon sa brojnim uznemirijućim izmenama za koje, policijskim žargonom rečeno, postoji osnovana sumnja da su uperena pre protiv nepodobnih, nego protiv kriminala. Mnogim rešenjima koja su ponuđena, nezadovoljni su i pojedinci iz stručne javnosti, ali i predstavnici nevladinih organizacija i članovi opozicionih stranka i politički aktivisti.

U MUP Srbije juče je na konferenciji za medije predstavljen nacrt novog Zakona o unutrašnjim poslovima koji treba da zameni postojeći Zakon o policiji koji je donet 2016. godine.

Mnogo spornih članova koji su ostali nedorečeni ili donose neka nova rešenja koje su više uznemirila nego umirila javnost. Tu su i članovi 91. i 92. predloženog zakona koji regulišu mogućnost policajaca da uđu u stan ili druge prostorije bez sudskog naloga, kao i da izvrše pretres bez prisustva svedoka.

Foto: MUP Srbije

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, kaže za list Nova, da bi trebalo oceniti ustavnost članova 91. i 92. Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima.

„Da ne bude zabune, takva mogućnost postoji i sada, ali je tačno propisano u kojim slučajevima su policajci ovlašćeni da uđu u stan. I u Nacrtu novog zakona predviđene su sledeće situacije, kada ovlašćeno službeno lice može da uđe u stan bez sudskog naloga, što se dešava u izuzetnim situacijama. Uz saglasnost držaoca stana i druge prostorije, ako neko zove u pomoć, radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela; radi izvršenja odluke suda o pritvaranju ili dovođenju okrivljenog, optuženog ili osuđenog i ako je to potrebno radi otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu“, navodi sudija Majić.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ali, uz već postojeće stavove, našao se još jedan, „Otklanjanje neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu, uključuje i postojanje osnova sumnje da se priprema, vrši ili da je izvršeno krivično delo“.

Za razliku od prethodnih stavova, koji su jasni i precizni, „postojanje osnova sumnje da se prirema krivično delo“ je toliko široka formulacija da otvara prostor za brojne zloupotrebe.

Prilikom obrazlaganja novog Zakona, major policije i zamenica sekretara MUP Srbije Milica Bondžić, pomenula je da neki članovi još treba da se dorade i da ovaj član jeste malo nedefinisan ali da je predložen pre svega radi sprečavanja nasila u porodici.

Pročitajte još:

Ipak, u spornom članu se nigde ne pominje nasilje u porodici, a zašto bi policiji uopšte trebalo dodatno zakonsko pokriće kada ga već imaju u sadašnjem zakonu gde policajac može da uđe u stan ako neko zove u pomoć, radi otklanjanja neposredno opasnosti i hapšenja počinioca krivčnog dela.

Ako su sadašnjim zakonom predviđena već tri jasna kriterijuma po kojima u slučajevima porodičnog nasilja policajac može da uđe u stan bez naloga, pitanje je zašto uvoditi još jednu mogućnost, nejasnu i nedorečenu, rastegljivu i sveprimenjivu.

Ako se to iskombinuje i sa članom 92. po kome je predviđena mogućnost da policajac obavi pretres bez prisustva svedoka, postavlja se pitanje da li je to i zamka za službenike MUP.

„Čak i policajci mogu da budu ugroženi tim Zakonom o policiji. Treba imati u vidu da je policija strogo hijerarhijski sistem, a na policajcima će biti da odluče da li će eventualno nezakonito naređenje da ispune, odnosa da izvrše pretres, jer nema pisanog traga u vidu sudskog naloga“, kaže advokat Denis Bećirić i dodaje:

Denis Bećirić Foto: Promo/Advokatska kancelarija Bećirić

„Dešavaće se da čak i dokaze koje policija nađe da budu izdvojeni iz sudskog postupka, jer će policija dolaziti do dokaza po jednom zakonu, a sudiće im se po drugom.“

Ističe i da ne vidi zbog čega bi policija vršila pretres bez svedoka, ukoliko se već nalazi u prostoriji.

BONUS VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare