Stevan Dojčinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni i odgovorni urednik portala KRIK je u izjavi "Vijestima" izjavio da su poruke koje je uhapšeni crnogorski bezbednjak Petar Lazović razmenjivao sa narko bosom Darkom Šarićem, potvrdile da je postojao dogovor Šarića i srpskih vlasti o njegovoj predaji.

Ove poruke potvrđuju nešto što se godinama sumnjalo – da je Šarić napravio dogovor sa nekim ljudima iz srpske vlasti pre nego što se predao 2014. godine. Bilo je jasno ranije i da je taj dogovor izigran, s obzirom na to da je Šarić osuđen i zbog šverca droge i pranja novca, a zatim je pokrenut i novi postupak protiv njega – teško je zamislivo da je stvarno odlučio da se pod tim uslovima preda, kaže za “Vijesti” novinar Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik istraživačkog portala KRIK, povodom transkripta koje su objavile “Vijesti”.

Pročitajte još:

Odluka beogradskog Višeg suda da Darka Šarića osude zbog pranja novca, razbesnela je bezbednjaka Petra Lazovića koji se zato verbalno obrušio na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, aktuelnog šefa srpske tajne službe BIA Aleksandra Vulina i kontroverznog biznismena Stanka Cana Subotića.

“Ako znam šta da ti napišem cijeli dan, 10 puta pišem, brišem, eto. Evo me sad sa Z. Šta je činjet, može li se šta radit, oću li šta reći Z da treba!!! …Majku im je*em i Vučiću što ga Vulin je*e i onom vitaminu od Cana, po*erem se na njih!!! Pa neka čitaju i slušaju sve, govna… Kako god, imaš mlađeg brata na sve spremnog i ne bilo nas ako se predamo tim ciganima”, šalje Lazović poruku Šariću na dan kada mu je izrečena presuda od devet godina zatvora zbog pranja novca.

darko

Dojčinović, koji je i autor knjige “Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu”, kaže da nije do danas jasno s kim se to Šarić tačno dogovorio, to se ne vidi ni iz ovih poruka, ali je zanimljivo, smatra on, da se Šaric predao u vriee izbora 2014. godine kada je Vučić postao premijer i preuzeo potpuno vlast u Srbiji.

„Sam Šarić u sudnici je ispričao da smena vlasti ima veze sa njegovom predajom. Rekao je da se predao jer se ‘promenila politička klima’ pa smatra da će za vreme SNS imati fer suđenje”, objašnjava Dojčinović.

Šarić je smatrao da je Demokratska stranka vodila hajku protiv njega i želela da ga uništi, dok je dolaskom Vučića i Srspke napredne stranke na vlast očigledno osetio da se može vratiti u Srbiju i da će imati povoljan ishod na suđenju.

Šarićev dolazak je pratila i svojevrsna odmazda prema ljudima koji su učestvovali u njegovom hapšenju. Neki su otpušteni, a protiv nekih su vođene i žestoke medijske kampanje kao protiv bivšeg načelnika Uprave kriminilatičke policije (UKP) MUP Srbije Rodoljuba Milovića koga su nazivali “general papaja”.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sa druge strane, objašnjava Dojčinović, i BIA se uključila u napad na tužioca Sašu Ivanića koji je vodio “slučaj Šarić” tako što je tablodima dostavila njegovu fotografiju.

Bitno je spomenuti, smatra glavni i odgovorni urednik KRIK-a, i vezu koju je Šaric imao sa Zlatiborom Lončarem, doskorašnjim ministrom zdravlja, koji je jako značajna figura u obaveštajnoj zajednici.

„Lončareva žena Vesna je bila ta koja je ugovorila 2010. godine sastanak Dragana Dudića Frica, jednog od visokokotiranih ljudi iz Šaricevog narko-klana, sa predstavnicima tužilaštva, a ovog Šarićevog saradnika je na sastanak dovezao Miodrag Stojanović, Lončarev kum koji je službenik BIA. Ovo je pre nekoliko godina Milović otkrio u intervjuu za KRIK i NIN”, objašnjava Dojčinović.

On smatra da je 2014. godine, kada se Šarić predao, izgledalo da je režim SNS na njegovoj strani. Šarić je, dodaje Dojčinović, očigledno imao poverenja u njih čim se predao, a srpski režim je počeo sa osvetom ka ljudima iz države koje je Šarić smatrao za neprijatelje.

Obe strane, predstavnici SNS i Šarić, tvrdili su da nije bilo nikakvih uslova oko predaje, ali to je oduvek bilo sumnjivo jer nema logike da se neko kao Šarić tek tako preda.

Zlatibor LončarFoto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Iako je to tako delovalo u to vreme, kasnije je izgledalo da je Šarić na neki način prevaren, jer je ostao u pritvoru, dobio osuđujuće presude. Ove poruke sada potvrđuju to”, zaključuje Dojčinović.

U Skaj komunikaciji Lazović spominje i kontroverznog biznismena Stanka Cana Subotića koji je posle skoro desetogodišnjeg postupka 2015. godine, dakle za vreme naprednjaka, oslobođen optužbe za šverc cigareta devedesetih. Apelacioni sud u Beogradu je presudom u jednom delu Stanka Subotića i ostale pravosnažno oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u drugom dijelu optužbe odbio zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Stanko Subotić je, navodi Dojčinović, neko ko je blizak Šariću, poznavao ga je lično i poslovno su sarađivali. Imali su iste neprijatelje. Subotić se takođe obrušavao na iste ljude, poput tužioca Ivanića.

„Subotić je i neko ko je dobro povezan sa SNS, tako da je lako zamislivo da je Šarić dogovor oko predaje mogao da pravi i preko njega, ali i dalje nemamo jasne podatke o tome ko je tu šta tačno dogovorio”, kaže na kraju Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik istraživačkog portala KRIK.

U novoj optužnici protiv Darka Šarića, kako je objavljeno u beogradskom nedjeljniku NIN, u Skaj prepisci optuženi indirektno navode predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića i visokopozicionaranog pripadnika BIA Marka Parezanovića. Spominju se i tri nadimka ‘Oskar’, $ (oznaka za američki dolar) i ‘Edo’ iza kojih se prema više izvora NIN-a, kriju funkcioneri vlasti i naprednjaka.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar