Foto: Antonio Ahel/ATA Images, Nova.rs, Shutterstock

Podgorički portal Vijesti nedavno je objavio najnoviju seriju poruka koje su preko SkyCC kriptovane aplikacije razmenjivali uhapšeni policajac i bivši agent Petar Lazović i narko-bos Darko Šarić. Neke od poruka odnose se i na Srbiju.

Vijesti su nastavile da objavljuju šokantne poruke koju su u julu i avgustu 2020. godine razmenjivali uhapšeni policajac i bivši tajni agent Petar Lazović i narko-bos Darko Šarić, dok se nalazio u pritvorskoj jedinici u Beogradu. U porukama se vidi da se Lazović, inače sin već decenijama najmoćnijeg čoveka crnogorskih bezbednosnih struktura Zorana Lazovića, „nudi“ uhapšenom Pljevljaku.

U porukama koje su objavljene, a koje su dostavljene preko Europola, mlađi Lazović iskazuje veliko poštovanje prema Šariću, naziva ga „starijim bratom“, „drugim ocem“, a to divljenje često prelazi u poltronstvo. U komunikaciji se pominje i „drugi stariji brat“, Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana za kog je, prema navodima optužnice, Lazović radio. Njega Lazović naziva „Komitom“ i divi mu se i moli Šarića da ih poveže.

Pročitajte još:

Iako je SkyCC aplikacija zamišljena kao neprobojna sa garantovanom diskrecijom, zbog čega njeni korisnici koriste nadimke, a ne prava imena, Lazović u jednoj od poruka otkriva identitet čoveka koji se pojavljuje pod nadimkom Oficir i govoreći da je to Ljubo (Milović), visoki oficir crnogorske policije koji je bio deo kavačkog klana i direktno učestvovao u švercu kokaina, pranju novca i drugim kriminalnim radnjama, a koji je trenutno u bekstvu.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

Nažalost, ostvaren je uvid samo u poruke Lazovića, a ne i u komunikaciju Darka Šarića, koji se u to vreme nalazio u pritvoru u Beogradu. Ipak, iz pojedinih poruka se vidi da su Lazović i Šarić „pričali“ i o situaciji u Srbiji.

„U boga se nadamo svi. Znam da je tebi najteže, plus neizvjesnost, plus što su te lagali… ali što god treba da se pomogne i može, ti reci. Tu sam ti kao mlađi brat, bez rezerve. Ja da ti kažem ne daj se, bori se, neću jer bi to bilo kao da pile uči orla, jer si sam po sebi borac, što si pokazao. I nema predaje, ima drugo poluvrijeme, pa produžeci i tek penali”, pružao je podršku Šariću uhapšeni policajac Petar Lazović.

Pitanje svih pitanja koje se iz ovih poruka nameće: Ko je lagao Darka Šarića?

Darko Šarić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Darko Šarić se, podesećanja radi, godinama uspešno krio od 2010. godine, kada je u međunarodnim policijskim akcijama „Balkanski ratnik“ i „Loptice“, praktično razmontirana njegova kriminalna organizacija koja se bavila švercom tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Pohapšene su njegove „filijale“ u Italji, Sloveniji, deličimo u Crnoj Gori i Srbiji, ali je Darko uspeo da umakne.

Godinama su mediji „viđali“ Šarića u raznim državama na raznim kontinentima, a onda je 2014. godine usledio neverovatan preokret. Do tada neuhvatljivi Šarić, odlučio je da se sam preda i to, kako su rekli tada srpski zvaničnici, bezuslovno.

Darko Šarić Foto: S.S./ATAimages

Iz nepoznate zemlje je privatnim avionom doleteo prvo do Crne Gore gde se video sa suprugom i decom, a potom je doleteo do Beograda gde je uhapšen. Šarić je tada izjavio da se na taj potez odlučio jer „veruje u srpsko pravosuđe“.

Da li je ta predaja bila bezuslovna ili ne, do danas je ostalo nepoznato, a interesatno je i da je Darkov mlađi brat, Duško Šarić, koga su crnogorske vlasti teretile za pranje novca, oslobođen tada optužbi.

U Specijalnom sudu u Beogradu počeo je maratonski sudski proces protiv Darka Šarića, praćen mnogim kontroverzama, da bi Pljevljak u jednom trenutku bio pušten iz pritvora koji mu je zamenjen blažom varijantom, kućnim. U međuvremenu, Šarić je još jednom uhapšen i to dok se nalazio u kućnom pritovru. Ovog puta lisice na ruke stavljene su mu nakon što je EUROPOL dostavio važne dokaze da je pokušao da organizuje ubistvo svedoka saradnika u postupku koji se protiv njega vodi Nebojše Joksovića, ali i da je u Južnoj Americi naručio ubistvo Milana Milovca Cigle, svog dojučerašnjeg saradnika.

Foto: Nova.rs

„Javnost bi verovatno bila šokirana svim Skaj porukama“

A na pitanje ko se u Srbiji najviše plaši SkyCC aplikacije, ugledni advokat Božo Prelević ima jasno mišljenje o tome.

„Tih kriptovanih poruka najviše mogu da se plaše oni koji imaju apsolutnu vlast i time i apsolutnu odgovornost za sve što se dešava u Srbiji. Ne treba zaboraviti da je Šarić došao privatnim avionom posle dogovora, a bilo bi vrlo zanimljivo videti i njegovu komunikaciju preko SkyCC aplikacije. Verovatno se taj deo da su ga slagali odnosi na nekoga u Srbiji“, zaključuje Prelević i dodaje da je sva vlast skoncentrisana u rukama jednog čoveka, pa samim tim i odgovornost.

Foto: Nova.rs/Video

Srpska javnost bi verovatno bila šokirana kada bi u javnost izašla sva kriptovana komunikacija, ali je problem što se te poruke puštaju dozirano.

„To je stara formula koja se primenjivala u zemljama Latinske Amerike pre 30-40 godina. Dovedete na vlast određene ljude i pustite ih da ogreznu u kriminalu i korpuciji. Onda možete da ih ucenjujete i da od njih tražite sve i oni će sve dati. Mi smo tako ostali bez 17 odsto teritorije, a kada predsednik Srbije kaže: „Ne napadaju Srbiju zbog Vučića, već Vučića zbog Srbije“, upravo je suprotno. Verujem da će i te poruke koje se odnose na Srbiju jednom biti puštene i da će to biti vrlo zanimljivo“, kaže advokat za portal Nova.rs.

BONUS VIDEO: Odakle Darku Šariću mobilni telefon u ćeliji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare