Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Mi smo vojno neutralni, to je naša prednost, izjavio je za britanski "Skaj Njuz" potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Tokom nedavne multinacionalne vežbe „Platinasti vuk“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca, na pitanje novinarke „Skaj njuza“ sa kim Srbija radije izvodi obuke – sa britanskim ili ruskim snagama, ministar Stefanović odgovorio je i sa jednima i sa drugima.

„Mi smo vojno neutralni, tako da ne moramo da radije izvodimo obuke ni sa jednima, ni sa drugima, biramo i jedne i druge. To je naša prednost“, rekao je Stefanović, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Britanski „Skaj Njuz“ ocenio je da je nedavna poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Bena Volasa Srbiji, čiji je domaćin bio potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, znak želje Kraljevstva da se ojačaju veze sa državom sa kojom nije uvek bilo na istim stranama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Danas britanske snage rame uz rame sa srpskim snagama vežbaju borbu protiv terorista. Ovo je prvi put da je jedan britanski ministar odbrane posetio Srbiju. To je znak želje Velike Britanije da ojača veze sa državom sa kojom nije uvek bila na istim stranama, posebno tokom rata na Kosovu pre više od 20 godina. Ali ako se vratimo još dalje unazad, borili smo se na istoj strani tokom oba svetska rata. To je zajednička istorija koja se ne zaboravlja“, navela je Debora Hajnes izveštavajući sa multinacionalne vežbe „Platinasti vuk“ koja je održana u našoj bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Na ovogodišnjoj vežbi „Platinasti vuk“ koja je održana od 3. do 18. juna u bazi kod Bujanovca, učestvovala su ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja.

Ove godine prvi put su učešće uzeli i pripadnici oružanih snaga Grčke i Francuske, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika bio najbrojniji.

Na pitanje „Skaj njuza“ da li Rusija može ovo obnovljeno prijateljstvo između dve zemlje posmatrati sa sumnjom, britanski ministar odbrane je odgovorio: „Balkan je važan za bezbednost Evrope. Mi ne dolazimo ovde da bismo stvarali probleme. Došli smo ovde da stvorimo partnerstvo“, rekao je Volas koji je boravio u poseti Srbiji 16. i 17. juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare