Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Javnost je bila konsternirana kad je osvanuo snimak policajca kako šamara muškarca na Vračaru, a nadležni su morali reagovati hitno: pomenuti pripadnik MUP-a suspendovan je uz krivičnu prijavu. Ovaj slučaj ponovo je otvorio pitanje "prljavih policajaca", onih koji očigledno nisu dostojni uniforme koju nose. Na društvenim mrežama vrti se i snimak prebijanja u Leskovcu, gde su opet u glavnoj ulozi policajci, ali sve ovo zapravo nikog više i ne iznenađuje. Javna je tajna da se brojni pripadnici MUP često bahate i iživljavaju a nisu retki primeri gde otvoreno sarađuju sa ljudima iz kriminalnog miljea. Najčešće se pojavljuju u ulozi obezbeđenja viđenijih gradskih lokala ili splavova, pružaju logistiku istaknutim i bogatim kriminalcima i na taj način krpe kućni budžet i nadomešćuju oskudnu policijsku platu.

Ukratko, umesto da sklanjaju mafijaše, dilere, silovatelje, ubice, nasilnike i ostale razbojnike sa ulica, pojedini policajci su i sami postali deo tog „kriminalnog miljea“.

Samo u toku protekle, 2019. godine, optuženičku klupu sa „momcima s one strane zakona“ zamenilo je čak 107 policajaca u Srbiji. Glavnoosumnjičeni su za sva moguća krivična dela, od primanja mita, pokušaja ubistva, nasilja u porodici do dilovanja droge, podvođenja…

„Sektor unutrašnje kontrole (SUK) je od 1. januara 2019. godine podneo 111 krivičnih prijava protiv 107 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u zbog sumnje da su počinili 177 krivičnih dela“, navodi se u zvaničnim podacima u Ministarstvu unutrašnjih poslova za proteklu godinu,

Prošle nedelje u Novom Sadu uhapšen je policajac Milan B. (35) koji je bio zaposlen u PS u Bačkoj Palanci. On je osumnjičen je da je duže vreme izrađivao verne kopije službenih legitimacija i za novac ih davao ljudima s one strane zakona.

Policijska značka, Foto: Mup Srbije

Prodavao ih je po ceni od 250 do 500 evra, a tom prilikom je, kako se navodi, zaradio 100.000 evra. Takođe su kod njega, i njegovog saradnika, vlasnika lokalnog kazina, pronađeni i narkotici.

U martu ove godine inspektor Vanja M. je opljačkao sef policijske stanice u Beogradu iz kojeg je ukrao 80.000 evra.

Slučaj koji se prošle godine, tačnije 30. juna, dogodio ispred poznatog beogradskog splava, i dalje spada u jedan od najstrašnijih primera „prljavih znački“. Tada su uhapšena tri muškarca, od kojih su dvojica bili policajci, zbog sumnje da su pomagali u pokušaju ubistva.

Policijski službenici PS Palilula Nenad J. (37) i Dragan B. (29), kao i crnogorski državljanin D. V. (26) hteli su da likvidiraju Darka M. (30). Pomenuti policajci koji su bili van dužnosti razoružali su Darka M. koji je u ruci držao pištolj, a koji se prethodno posvađao sa jednim muškarcem. Tom prilikom su mu pokazali službene legitimacije.

Foto: Nemanja Jovanović

Nakon što je razoružan, Darku je prišao muškarac s kojim se „zakačio“ i više puta ga je nožem ubo u leđa. Dok ga je on ubadao, pomenuti policajci su ga šutirali u glavu i telo, a potom su uzeli njegov pištolj, udaljili se sa mesta zločina i ostavili ga u lokvi krvi.

Najčešća pojava su policajci dileri. Svake godine ih „padne“ na desetine. Recimo, prošle godine, u julu, uhapšen je D. L. (38), koji je prodavao kokain na teritoriji Beograda.

Droga ekstazi, Foto:EPA/NARONG SANGNAK

Osim toga je uzimao novac za „brisanje“ saobraćajnih kazni. U junu 2018. žandarm Miloš Veličković (37) je uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je u dužem vremenskom periodu dilovao marihuanu, kokain, heroin i „ekstazi“. „Pao“ je sa 500 komada tableta droge „ekstazi“.

Foto: McPhoto/Begsteiger / Alamy / Alamy / Profimedia

Brojni su i oni koju su optuženi za nasilje u porodici. Pre dve godine Bojana Obradović (35), žrtva porodičnog nasilja, koju je, kako se navodi, muž D. O. policajac iz Beograda, godinama tukao i maltretirao na sve moguće načine, šamarao dok je dojila dete, je izašla u javnost sa ovom pričom uz koju je priložila fotografije i druge dokaze na kojima se jasno vidi kakvo je nasilje trpela. Ona je tada izjavila da je više puta prijavljivala svog muža nasilnika, ali da je za uzvrat dobijala pretnje od njegovih kolega, takođe policajaca.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

U Jagodini je pre dve godine uhapšen policajac D. A. (33) zbog sumnje da je vrbovao na prostituciju maloletnu devojku. Reč je devojci koja je tada imala 17 godina, a koja je zloupotrebljena zbog teške materijalne situacije.

Velika je lista i onih koji se bave reketiranjem lokala, kafića, splavova i iznudama. U ovoj prljavoj raboti, kako se navodi, prednjače pripadnici Žandarmerije.

Milorad Ulemek Legija, Foto: EPA/SRDJAN SUKI

JSO I DB

Posebna priča su slučajevi u kojima su policajci bili akteri najstrašnijih politički motivisanih obračuna u Srbiji. Podsetimo i na oktobar 1999 kada su bivši pripadnici DB Radomir Marković, Milorad Ulemek, Nenad Ilić Nenad Bujošević i Duško Maričić pokušali su da ubiju lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

Potom, avgust 2000,  pripadnici JSO oteli su i ubili Ivana Stambolića. Nesrećni čovek je s dva hica iz pištolja pogođen u potiljak. Potom su ga ubacili u jamu, posuli krečom, polili vodom i zakopali, a preko humke stavili panj. Stambolićevo telo pronađeno je dve i po godine kasnije, nakon akcije „Sablja“.