Foto: Medija centar beograd; Ivan Dinić/Nova S

Nakon treće žalbe protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog odbijanja zahteva za uvid u predmet Vladimira Cvijana, Poverenik za informacije od javnog značaja zatražio je od tužilaštva da mu bez odlaganja dostavi na uvid spise premeta, kako bi doneo odluku po žalbi beogradskog advokata Ivana Ninića.

Slučaj smrti advokata Vladimira Cvijana, inače bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, još je obavijena velom misterije i javnost, otkako je objavljeno da je Cvijan mrtav sa zakašnjenjem od tri godine, praktično nikakve nove informacije nije saznala. Odlučan da istraje u nameri da sve okolnosti ovog slučaja rasvetli, svoju istragu je pokrenuo beogradski advokat Ivan Ninić i ta „borba sa vetrenjačama“ traje mesecima.

„Sve što ima veze sa smrtnim slučajem kolege Cvijana je do danas ostalo misteriozno, ali ujedno i prilično bizarno. Ne odustajem od namere da izvršim uvid u svaki dokument koji se nalazi u tom predmetu, ali me Više javno tužilaštvo u Beogradu u tome sprečava. To konkretno čini prva figura te institucije – tužiteljka Nataša Krivokapić, koju javno u emisijama hvali predsednik Republike, tako da ona istrajnim kršenjem zakona „servisira“ političke interese režima. Do sada je tri puta odbila moj zahtev sa različitim obrazloženjem i Poverenik za informacije je dva puta ukidao te odluke kao nezakonite. I sada je postupak po mojoj trećoj žalbi u toku i Poverenik Milan Marinović treba da utvrdi da li je istraga okolnosti Cvijanove smrti privatna stvar ili informacije od javnog značaja“, rekao je u ranijem razgovoru za naš list Ninić.

Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Otkrio je i da je tužbom pokrenuo upravni spor zbog odluke Bezbednosno informativne agencije, da mu uskrati odgovore na pitanja da li su prema Cvijanu primenjivane mere tajnog nadzora, nakon što je javno napustio SNS.

„Svakako nemam dilemu da će prvo Upravni sud, a potom i Ustavni sud, stati na stranu BIA, ali cilj mi je da na kraju to pitanje rešava sud u Strazburu. Ono što sam nesporno za sada utvrdio to je da tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili identitet osobe koja je Cvijanu, po napuštanju SNS-a, 12. decembra 2013. godine, poslala preteću SMS poruku: „Izdajico, sledeću turu te mi šminkamo za slikanje“. I, šta mislite, da li su ispunili obećanje? Zato ne mogu da verujem u zvaničnu verziju smrti, ali želim da verujem da će neko „iz sistema“ na tu temu progovoriti. Naravno, kada se za to stvore pravni, društveni i politički uslovi“, kazao je Ninić i dodao da je sada sve na Povereniku.

Bonus video: Utisak nedelje: Dragana Pećo, Ivan Ninić i Andrej Ivanji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram