Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jedna od mera novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića su i promene u gradskoj upravi, pa je tako navodno ukinuta komunalna milicija a umesto nje je formirana nova služba, takozvani "BELI" što je skraćenica od Beogradski lični. Potez Šapića usledio je nakon što je komunalnu miliciju nazvao “osinjakom”, te rekao da je njihov rad propraćen skandalima, a iako se čini da će se “BELI” razlikovati od komunalnih milicajaca, suštinski nema mnogo promena između njih, te se postavlja pitanje da li je potez gradonačelnika zapravo bio marketinški.

Iako je najavljeno da će “BELI” imati nova zaduženja, postavlja se pitanje koliko je to zaista tako, jer će se baviti komunalnim problemima što je dosad bio slučaj i sa komunalcima.

Pročitajte još:

Po rečima gradskog odbornika Nikole Jovanovića iz Centra za lokalnu samoupravu, nije sporno da je u prošlosti bilo propusta u radu komunalne milicije i da ona u Beogradu nije optimalno korišćena, ali su najavljene promene zapravo kozmetičke prirode.

„Postoje dva problema, izmenama odluke o komunalnoj miliciji i izmene odluke o gradskoj upravi, nijedna konkretna reformska mera nije realizovana. Komunalni milicajci se i dalje tako zovu i njihove nadležnosti su u više od 90 odsto slučajeva iste, tako da je za sada ”BELI” marketinška fikcija koja se čak ni kao akronim ne spominje u gradskim odlukama. Zapravo sve je isto, samo se iz nekih marketinških razloga pokušava reći da je neka reforma preduzeta, što nije slučaj”, kaže Jovanović.

Nikola Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kao argumet za ove promene, gradonačelnik Šapić je rekao da će biti povećana bezbednost Beograđana. Jovanović osporava i tu tvrdnju.

„To nilje tačno, zato što je komunalna milicija i po republičkom zakonu i po gradskoj odluci zadužena za komunalni red dok se o javnoj bezbednosti i eliminaciji kriminala u Beogradu, kao i svuda na teritoriji Srbije, bavi MUP. Tu je jedini reformski korak ono što sam predložio kao odbornik, a to je da se načelnik PU za grad Beograd u okviru MUP bira u saradnji MUP i gradskih vlasti, tojest da gradska skupština daje saglasnost i da propituje redovno šefa policijske uprave za grad Beogradi. To se ne može raditi preko komunalnih milicajaca jer oni za to nemaju nadležnost niti su obučeni niti imaju takav profil“, tvrdi Nikola Jovanović.

Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Podsetimo, komunalci su se na beogradskim ulicama pojavili 2009. godine i imali su manja ovlašćenja i ograničene nadležnosti, kao što su kontrola buke iz ugostiteljskih objekata, nepropisno šetanja pasa, prljanje javnilh površina, a sve to kako bi se od tih stvari rasteretila policja.

Vremenom je komunalna milicija jačala, dobijala nove nadležnosti, veća ovlašćenja, bolje uniforme i bolji vozni park nego policija, pa ponekad i veće plate. Zauzvrat su počeli da pune budžet naplaćenim kaznama.

Foto:BETAPHOTO/ANA SLOVIC

Komunalna policija 2019. prekrštena u komunalna milicija, što je bilo po mnogima nespretno rešenje, jer je asociralo na komunističku Jugoslaviju, a i inače se naziv milicija upotrebljava za paravojne, političke vojne organizacije.

Komunalci su počeli da uzimaju pravdu u svoje ruke, pa su tako 2015. počeli da hapse putnike koji su zatečeni u javnom prevozu bez karte.

Jedan od najgorih incidenata dogodio se 2016. godine na VIdikovcu, kada je komunalni milicajac maltretirao prodavca lubenica Vladana Marinkovića, zbog palete sa lubenicama koja je bila dvadesetak santimetara van mesta gde je to dozvoljeno. Na upozorenje prodava da je srčani bolesnilk, komunalni milicionar nije reagovao, već je nastavio šikaniranje i čovek je dobio srčani udar i preminuo je.Marinković je imao sve potrebne dozvole. Inače, nije retkost viceti komunalne mili ionare razdrljene u kafani ili kako okreću glavu od prodavaca raznorazne akcizne robe, ali zato oštro kažnjavaju babe koje prodaju cveće.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

I sam gradonačelnik Šapić je pominjao reketiranje kafana, curenja informacijama o ljudima koji prijavljuju buku iz ugostiteljskih objekata, selektivnom pisanju kazni i sličnim nepodopštinama komunalnih milicajca. Sada, kada su prekršteni u BELI, valjda bi sve to trebalo da nestane.

BONČUS VIDEO: Kako komunalna milicija ignoriše buku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare