Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Advokati okrivljenih u postupku koji će se voditi protiv Veljka Belivuka i kriminalne grupe čiji je organizator prema mišljenju tužilaštva, o blažim krivičnim delima izjašnjavaće se u odgovoru na optužni predlog, dok će o onim "najkrvoločnijim", poput otmica i ubistava, raspravljati u sudnici.

Nakon što je juče saopšteno da je Specijalnom sudu do sada dostavljeno tek sedam odgovora na optužnicu koja je podignuta protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića, te da pojedini branioci uopšte ne žele da odgovore na optužnicu pre nego što dobiju svu dokumentaciju iz Francuske koja se odnosi na naredbu tamošnjih organa za oduzimanje podataka sa „Skaja“, u delu javnosti su se otvorila pitanja i polemika šta se iza ovakve odluke krije.

Ovakva odluka, da se o lakšim krivičnim delima izjašnjavaju putem odgovora, a o težim u sudnici, rezultiraće ubrzanjem celog postupka, kako bi se Belivuk i drugi okrivljeni što pre našli u sudnici. Optužnica u koju je „Nova.rs“ imala uvid, temelji se mahom na dokazima koji su prikupljenji zahvaljujući obaranju aplikacije „Skaj“ koju su, kako tužilaštvo trvdi, koristili Belivuk i njegovi ljudi za međusobnu komunikaciju. Onaj manji deo dokaza odnosi se na biološke tragove pronađene u kući u Ritopeku, a tu su i iskazi okrivljenih koji donekle oslikavaju funkcionisanje grupe.

Pored toga, optužnica se odnosi samo na vremenski period od 2019. godine do hapšenja početkom februara, ali i ne na ranije godine uprkos tome što je opšte poznata činjenica da je kriminalna grupa skrivena iza navijačke frakcije „Principi“ funkcionisala godinama.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tužilac Milan Nenadić takođe u ovom aktu nije objasnio ni kako je došlo do stvaranje kriminalne grupe, a na listi okrivljenih nisu se našli ni pripadnici državnih službi i ministarstava koji su omogućili ili pomogli rad kriminalne grupe uprkos tome što je više puta najavljivano da će biti sankcionisani svi i redova policije i vlasti.

Podsećanja radi Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužnicu sudu 30. jula, a nekoliko dana kasnije sud je potvrdio njenu formalnu ispravnost i uputio je optuženima i njihovim braniocima na odgovor. Pojedini branioci, kako smo imali priliku da saznamo juče, su na godišnjem odmoru, te do njih ona nije stigla.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica je podignuta i protiv Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlada Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica se brane sa slobode, a na teret im se stavljaju najteža krivična dela – ubistva, jedna otmica, jedno silovanje, trgovina narkoticima i oružjem, kao i zločinačko udruživanje.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar