Foto: Privatna arhiva, Nova.rs

Dugo očekivana i spektakularno najavljivana kao "remek-delo", optužnica protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ne samo da to nije, već se u njoj ne nalaze imena osoba o kojima se govorilo tokom istrage kao bliskim Belivukovim ljudima ili njihovim saradnicima. Iako su neki od potencijalnih pozivani na saslušanja u svojstvu građana.

U njoj fali niz imena – od Nikole Džonija Vušovića, koji je bio označen kao saradnik kavačkog klana sa Vračara, preko nekadašnje sekretarke MUP Dijane Hrkalović, kontroverznog biznismen Aleksandar Kajmaković, pa sve do Slaviše Kokeze, Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, nekadašnji žandarm Nenad Vučković Vučko, Radoja Zvicera…

Otkako je 4. februara konačno pala grupa Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, gotovo da nije prošao nijedan dan, a da neko od nadležnih nije govorio o istrazi, Belivuku, njihovim poslovima i onome što bi trebalo da usledi nakon istrage. Najavljivano je i daće „jataci“ iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kako ih je predsednik Aleksandar Vučić nazivao, takođe biti „počišćeni“ i procesuirani. To se, po svemu sudeći, nije dogodilo.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

U optužnici u koju je „Nova.rs“ imala uvid nalaze se Belivuk, Miljković i njihovi ljudi, ali tu se spisak završava. Na njemu nema imena Nikole Džonija Vušovića. On je navodno po srpskoj poternici uhapšen u Dominikanskoj Republici, ali je predsednik Vučić, u jednom od svojih televizijskih gostovanja, saopštio da je on slobodan čovek.

Okarakterisan je ranije kao saradnik kavačkog klana, a mediji su pisali i da je „specijalizovan“ za komplikovana ubistva. U Srbiji se za njim tragalo zbog „dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“, ali je ipak oslobođen. Navodno nije direktno sarađivao sa Belivukom, ali jeste sa Radojem Zvicerom, te nije jasno zbog čega se nije našao na radaru nadležnih.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Pored njega, na tom spisku nema ni pomenutog Zvicera, iako se o njemu govorilo kao o vođi kavačkog klana koji je zahtevao od srpskog ogranka, koji su činili Belivuk i njegovi ljudi, da im šalje ćevape napravljene od ljudskog mesa njihovih neprijatelja ubijenih u Ritopeku.

Među ljudima bliskim Belivuku nema ni Aleksadra Vidojevića zvanog Aca Rošavi kog je šira javnost upoznala kroz njegova prijateljstva sa predsednikovim sinom Danilom i njihovim zajedničkim fotografijama, ali i kao člana ozloglašenih „Janjičara“. U svom iskazu, koji je nedavno objavio KRIK, Belivuk ga je spominjao kao Vučićevu vezu sa klanom.

Aca Rošavi Foto: Printscreen/Facebook

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usled mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i deo tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili“, rekao je navodno Belivuk na saslušanju.

Hrkalović, Nedić, Kokeza…

„Zvučna“ imena koja su se pojavljivala na spisku građana koje treba saslušati o poslovima Belivukove grupe, takođe se nisu našla na spsisku optuženih ili makar svedoka. Dijana Hrkalović, nekadašnja sekretarka MUP, saslušana je u to vreme u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, ali uopšte nije bila ispitivana o Belivuku, već o aferi prisluškivanje. Teško je verovati da Hrkalovićka nije imala šta da kaže o klanu, budući da jula 2015. postaje sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP), a dve godine kasnije državni sekretar MUP. Iako optužnica protiv Belivuka počinje od 2019. godine, svima je jasno da je taj klan oformljen mnogo ranije, o čemu bi Hrkalovićeva sigurno imala šta da kaže.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pored nje, na spisku nema ni imena Novaka Nedića, uprkos tome što se njegov dolazak u Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa „Janjičari“, koju je ranije predvodio osuđeni kriminalac Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Stanković poznat pod nadimkom Sale Mutavi, u međuvremenu je ubijen u mafijaškom obračunu, a navijačku grupu je preuzeo Belivuk. Stankovićeva je, ne treba zaboraviti, ispratio upravo Nedić na Novom groblju.

Da je iza te navijačke grupe stajao ni manje ni više nego generalni sekretar Vlade javno je govorio bivši potpredsednik FK Patizan Vladimir Vuletić, međutim šta bi Nedić imao da kaže o Veljinim poslovima, nije interesovalo ni SBPOK, ni tužilaštvo.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kakve je veze sa grupom Veljka Belivuka imao Slaviša Kokeza, član SNS i dojučerašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, delimično je na svom saslušanju u SBPOK-u otkrio kontroverzni beogradski biznismen Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac, inače vlasnik niza prestoničkih klubova i kafeterija. Kajmaković je na saslušanju kazao da su na vratima njegovih lokala stajali Belivukovi ljudi, ali po preporuci Kokeze. Obojica su saslušani i pušteni, a Kokeza je podneo ostavku na mesto predsednika FSS i povukao se u ilegalu.

I Vučko ostao u magli

Na jednoj od fotografija sa južne tribine, u grupnom i prilično prisnom zagrljaju, našli su se pomenuti Aleksandar Stanković i Belivuk, a između njih Nenad Vučković zvani Vučko, kog Srbije poznaje kao bivšeg Žandarma prilično sumnjive biografije. O njemu je, u intervjuu za „Vreme“, govorio nekadašnji inspektor Unutrašnje kontrole Nebojša Trbović.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

“Za njega smo znali da je pripadnik Vojske i da je često viđan na tribini Partizana. Počeli smo da se raspitujemo o Vučkoviću neformalno, tražeći prilikom njegovog raspoređivanja u Žandarmeriju da se izvrše određene bezbednosne provere. Međutim, on je došao bez ikakvih provera iako prelazi iz jednog u drugi državni organ. Uglavnom, prešao je u MUP i to ni manje ni više nego za zamenika komandanta Žandarmerije, upravo one jedinice koja obezbeđuje fudbalske utakmice”, naveo je Trbović.

Ne treba zaobraviti da se Belivuk, Stanković i Vučko zajedno pominju i u krivičnoj prijavi Vojnog sindikata kao osobe iz kriminogene strukture kojoj su pojedinci iz Vojske Srbije omogućavali da vežbaju pucanje u vojnoj kasarni.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare